Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Πέθανε ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, πατριάρχης της ελληνικής γαστρονομίας

Πέθανε ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, πατριάρ...

Υπήρξε πρωτοπόρος της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας και δημιουργός του εμβληματικού εστιατορίου Selene (Σελήνη) στη Σαντορίνη

Έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος Έλληνας γαστρονόμος, Γιώργος Χατζηγιαννάκης σε ηλικία 75 ετών, μετά από σύντομη νοσηλεία. Είναι, επίσης, εκείνος ο δημιουργός που καθόρισε την ανάπτυξη της γαστρονομίας της Σαντορίνης.

Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης υπήρξε πρωτοπόρος της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας και δημιουργός του εμβληματικού εστιατορίου Selene (Σελήνη) στη Σαντορίνη.

Με τη δράση του συνέβαλλε καθοριστικά στην ανάδειξη του νησιού ως υψηλού επιπέδου γαστρονομικό προορισμό, ενώ σε κάθε ευκαιρία υπογράμμισε τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση.

O Γιώργος Χατζηγιαννάκης γεννήθηκε στη Νίκαια από Μικρασιάτες γονείς το 1946 και τις τελευταίες σχεδόν τέσσερις δεκαετίες διηύθυνε το φημισμένο, πολυβραβευμένο εστιατόριο Selene στη Σαντορίνη.

«Μαγείρισσα ήταν η γιαγιά από τη Σμύρνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται και “F & B” ήταν ο παππούς με εμπειρία από την μπιραρία που διατηρούσε προπολεμικά στην Κοκκινιά. Έτσι πέρασε στο DNA μου η νοστιμιά, οι μυρωδιές και η ποικιλία των γεύσεων», έγραφε σε επιστολή του στο Greek Gastronomy Guide το 2017.

«Τα σουτζουκάκια, τα γεμιστά, τους κεφτέδες της γιαγιάς δεν τα έχω ξαναφάει μέχρι τώρα. Μεγαλώνοντας τελείωσα τη βιομηχανική, ο επαγγελματικός μου προσανατολισμός δεν είχε σχέση με τη μαγειρική, αλλά η απόλαυση του φαγητού και του κρασιού ήταν η διασκέδασή μου».

Όπως αφηγούνταν ο ίδιος, από το 1969 έως το 1973 έκανε διακοπές με την σύζυγό του σε νησιά όπως η Κρήτη, η Σέριφος και η Άνδρος και το 1975 επισκέφτηκαν για διακοπές τη Σαντορίνη και «κόλλησαν».

Το 1986, μαζί με τη σύζυγό του, Έβελυν Χατζηγιαννάκη, δημιούργησαν τη Selene στην Καλντέρα, με ένα μενού που περιστρεφόταν γύρω από τα τοπικά προϊόντα.

Ο άνθρωπος που συνέδεσε τη ζωή του με την ελληνική γαστρονομία, ο πρεσβευτής της όπως τον αποκαλούν Γιώργος Χατζηγιαννάκης, με το πολυβραβευμένο εστιατόριο Selene, άνοιξε την καρδιά του στο Santorini Magazine, μόλις τον Αύγουστο του 2020.

Σε μία συνέντευξη για τη Σαντορίνη του χθες, τις προσπάθειες χρόνων για να γίνει τελικά προορισμός υψηλής γαστρονομίας, για το παρόν και το μέλλον του νησιού. Με ειλικρίνεια και αγάπη μιλά για όλα και για την Σελήνη του (Selene) που είναι πια 35 χρόνων:

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life