Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Παναγιώτης Τρίγκας: Πώς η Πάτρα απέκτησε την πιο σύγχρονη Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης στη Δυτική Ελλάδα

Παναγιώτης Τρίγκας: Πώς η Πάτρα απέκτησε...

«Έχω ζήσει τους νεφροπαθείς, τους έχω νιώσει, τους έχω «πονέσει» και αισθάνομαι ένας από αυτούς. Έχουμε μία κοινή ιστορία. Δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου ως μη νεφρολόγο»

Γιος ενός εκ των πρώτων νεφρολόγων στην χώρα και απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πατρών, μυαλό παραγωγικό, άνθρωπος δοτικός και χαμηλών τόνων παρά το εξαιρετικά επιτυχημένο της διαδρομής του, ο Παναγιώτης Τρίγκας ο οποίος πρεσβεύει ότι η ιατρική είναι επιστήμη και τέχνη μαζί, είναι ο άνθρωπος πίσω από ένα πολύ σημαντικό έργο στον τομέα της Υγείας στην περιοχή μας: την πιο σύγχρονη μονάδα χρόνιας αιμοκάθαρσης στη Δυτική Ελλάδα.

Κάνοντας το όνειρο του πατέρα του πραγματικότητα, ο νεφρολόγος Παναγιώτης Τρίγκας, ιθύνων νους και επιστημονικός υπεύθυνος της ΤΡΙΓΚΑΣ NEPHROS ΜΟΝ Α.Ε., παρέδωσε με τη βοήθεια των συνεργατών του στους ασθενείς από τη Δυτική Ελλάδα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, έναν χώρο όπου η κάλυψη των ιατρικών τους αναγκών συνδυάζεται με την άνεση και την καλή ψυχολογία τους, και μάλιστα, παρέχοντας όλες τις υπηρεσίες εντελώς δωρεάν.

Πρόκειται για έναν χώρο που εξασφαλίζει αφενός την ασφάλεια στους ασθενείς στη βάση υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, αφετέρου την αίσθηση της οικειότητας και της φιλοξενίας σε ένα ζεστό περιβάλλον με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Την μονάδα επιμελήθηκε ο κ. Βαγγέλης Αγγέλου -σε συνεργασία με τη μηχανικό Ελίνα Κοκκίνου- ο οποίος διαθέτει πολυετή εμπειρία στην κατασκευή μονάδων αιμοκάθαρσης και σε συνεργασία με τον κ. Τρίγκα που κατέχει όλες τις ανάγκες των νεφροπαθών, δημιούργησαν μία κλινική-πρότυπο, μία κλινική βασισμένη στην ανάγκη για προσφορά προς τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς, που έγινε το προσωπικό στοίχημα του Παναγιώτη Τρίγκα. Ο ίδιος, μαζί με την επίσης νεφρολόγο, απόφοιτο του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Στυλιανή Ζιώγα και την καρδιολόγο, απόφοιτο του Πανεπιστημίου Πατρών Ζέτα Κοψιδά, αποτελούν τη βασική ομάδα των ιατρών της μονάδας, η οποία στελεχώνεται σταδιακά και από άλλους ιατρούς πολλαπλών ειδικοτήτων.

Η μονάδα στεγάζεται σε ένα νεόδμητο κτίριο 1200 τετραγωνικών μέτρων και λειτουργεί από τον περασμένο Αύγουστο σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο στη διασταύρωση των οδών Κορίνθου 521 και Βορείου Ηπείρου. Είναι εξοπλισμένη με τον πλέον άρτιο, σύγχρονο και πολυτελή ιατρικό και κτιριακό εξοπλισμό, χωρίς να έχει γίνει η παραμικρή έκπτωση σε οτιδήποτε χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία της. Βρίσκεται σε κομβικό σημείο και πολύ εύκολα προσβάσιμο, δίπλα στην οδό Βενιζέλου (έξοδος Εγλυκάδας της περιμετρικής οδού), καθώς και σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Πάτρας.

Ο κ. Παναγιώτης Τρίγκας μας βάζει στο πνεύμα αυτής της πολύ σημαντικής ιατρικής υποδομής που έρχεται να δώσει ανακούφιση, άνεση και ελπίδα στους νεφροπαθείς.

Iκανοποιώ τη δοτική φύση του χαρακτήρα μου μέσα από την ιατρική

Πώς αποφασίσατε να ακολουθήσετε το δρόμο της ιατρικής και της νεφρολογίας;

Είναι αλήθεια ότι προέρχομαι από μία οικογένεια με ιατρική παράδοση. Μία οικογένεια που είχε ιατρικά πρότυπα. Η ιατρική δεν ήταν για μένα απλά το εύκολο παραδοσιακό μονοπάτι. Η ιατρική είναι επιστήμη και τέχνη μαζί. Προλαμβάνει, κάνει διάγνωση, θεραπεύει τον άνθρωπο και ως γιατρός ικανοποιώ τη δοτική φύση του χαρακτήρα μου μέσα από αυτήν. Σκοπός μου είναι να προσφέρω και να θεραπεύω. Αυτό είναι η ανταμοιβή μου. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου ως μη γιατρό. Από εκεί και πέρα, σχετικά με την επιλογή της νεφρολογίας, τα ιατρικά βιώματα που είχα από μικρή ηλικία σχετίζονταν με τους νεφροπαθείς. Ο πατέρας μου, όπως είναι γνωστό, ήταν από τους πρώτους νεφρολόγους στην Ελλάδα. Έχω ζήσει λοιπόν τους νεφροπαθείς, τους έχω νιώσει, τους έχω πονέσει και αισθάνομαι ένας από αυτούς. Έχουμε μία κοινή ιστορία. Δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου ως μη νεφρολόγο. 

Ήταν ένα προσωπικό στοίχημα η δημιουργία της κλινικής;

Έχω μάθει στη ζωή μου να βάζω στόχους και να τους εκπληρώνω, να τους υλοποιώ. Να δίνω υποσχέσεις και να τις τηρώ. Ήταν ένα προσωπικό στοίχημα, όχι η κλινική ως κλινική, αλλά η συγκεκριμένη κλινική η οποία δημιουργήθηκε με γνώμονα τον ασθενή, την ασφάλεια, την άνεση, την ποιότητα, την ψυχαγωγία και την καλή ψυχολογία του ασθενούς, ο οποίος περνάει μεγάλο μέρος της ζωής του σε μια μονάδα αιμοκάθαρσης και έχει πολλαπλές ανάγκες. Αυτό ήταν το στοίχημα το οποίο κερδήθηκε. 

Με τη λειτουργία της κλινικής εκπληρώνετε ένα όνειρο του πατέρα σας… Πώς αισθάνεστε με το αποτέλεσμα;

Ο πατέρας μου ήταν ένας οραματιστής, ένας διορατικός άνθρωπος ο οποίος έβλεπε ως προοπτική μία κλινική για τους νεφροπαθείς. Μία κλινική που σκοπό θα είχε να προσφέρει τις ποιοτικότερες υπηρεσίες. Και αυτό ακριβώς πέτυχα με τη δημιουργία αυτής της κλινικής. Εκπλήρωσα το όνειρό του και φυσικά αισθάνομαι ικανοποιημένος με αυτό.

Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η κλινική και ποια μέσα διαθέτει;

Η αλήθεια είναι ότι κινηθήκαμε πάρα πολύ γρήγορα. Χρειαστήκαμε τέσσερις μήνες για να δημιουργήσουμε αυτή την κλινική, παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν, όχι μόνο κατασκευαστικές και υλικοτεχνικές, αλλά κυρίως γραφειοκρατικές, οι οποίες έπρεπε να ξεπεραστούν, και σε τοπικό αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο.   

Ποιος ήταν ο κύριος στόχος και μέλημα σας σε αυτό το εγχείρημα;

Θεωρώ ότι κρινόμαστε καθημερινά από τους ασθενείς, αλλά για μένα ο πιο αυστηρός κριτής είναι ο ίδιος μου ο εαυτός. Σκοπός μου ήταν να προσφέρω ποιοτικά και θεραπευτικά ό,τι καλύτερο μπορώ. Να μπορέσει αυτή η κλινική να εξασφαλίσει υψηλές ιατρικές παροχές στους νεφροπαθείς όλης της περιοχής. Η κλινική έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία και να δεχτεί 180 ασθενείς καθημερινά. Είναι έτσι διαμορφωμένη ώστε να εξυπηρετεί τους νεφροπαθείς και παράλληλα να δημιουργεί ένα περιβάλλον ασφάλειας όπου ο ασθενής θα μπορεί να περνάει τις συνεδρίες της αιμοκάθαρσης όσο πιο άνετα και ποιοτικά γίνεται. Βασική επιδίωξή μου είναι ο ασθενής να φεύγει κάθε φορά καλύτερα απ΄ό,τι έρχεται.

 

Κάθε γιατρός πρέπει να διακρίνεται από ευαισθησία αλλά και από υψηλό αίσθημα ευθύνης. Να αντιμετωπίζει τους ασθενείς με σεβασμό και κατανόηση

Αναφέρετε συχνά την έννοια της ασφάλειας. Ποια είναι τα σχετικά ζητήματα στα οποία έχετε δώσει τη μεγαλύτερη προσοχή;

Τα ζητήματα ασφαλείας ξεκινούν από τη στιγμή που ο νεφροπαθής προσεγγίζει το κτίριο. Ζήτημα ασφάλειας για μένα είναι ακόμα και το πώς εισέρχεται κάποιος μέσα στην κλινική. Είναι και το πώς θα ανέβει τους ορόφους. Υπάρχει ράμπα για ΑΜΕΑ, υπάρχει covid room όπου απομονώνονται όλα τα ύποπτα περιστατικά. Τα μηχανήματά μας είναι υπερσύγχρονα, τελευταίας τεχνολογίας και παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης. Επίσης, το λογισμικό το οποίο χρησιμοποιούμε μας δίνει τη δυνατότητα να βλέπουμε σε real time τη συνεδρία της αιμοκάθαρσης κάθε ασθενούς ξεχωριστά ακόμα και από μακριά. Αυτό σημαίνει πως οτιδήποτε συμβεί κατά τη διάρκειά της, χτυπάει alert ακόμα και στα κινητά μας και στους υπολογιστές. Έχουμε, με λίγα λόγια, ένα υπερσύγχρονο δίκτυο που μας εξασφαλίζει ότι θα προλάβουμε να αντιμετωπίσουμε το οτιδήποτε πριν καν συμβεί.

Επίσης, η μονάδα διαθέτει δύο ορόφους αιμοκάθαρσης με 33 μηχανήματα SURDIAL X της εταιρείας NIPRO τελευταίας τεχνολογίας, όλα αποκλειστικά ON-LINE με χρονολογία κατασκευής το 2021 που φτιάχτηκαν αποκλειστικά για την ΤΡΙΓΚΑΣ NEPHROS ΜΟΝ ΑΕ και στάλθηκαν από το Κιότο της Ιαπωνίας.

Το νερό, και συγκεκριμένα το υπερκάθαρο νερό, είναι απαραίτητο για τη διενέργεια της συνεδρίας της αιμοκάθαρσης. Για το λόγο αυτό, η μονάδα διαθέτει την πλέον σύγχρονη επεξεργασία του νερού του δικτύου της πόλης με ON-LINE αντίστροφη ώσμωση της εταιρείας ΤΕΜΑΚ. Είναι μία μέθοδος, κατά την οποία το υπερκάθαρο επεξεργασμένο νερό που παράγεται, περνάει κατευθείαν στον ασθενή χωρίς να αποθηκεύεται, χωρίς δηλαδή να λιμνάζει. Αυτή η διαδικασία της ON-LINE παραγωγής υπερκάθαρου νερού, εξαλείφει τον κίνδυνο μικροβιακών λοιμώξεων που ενδέχεται να αναπτυχθούν στην παραγωγή νερού με την κλασική ώσμωση, όπως μπορεί να συμβεί με παλαιότερου τύπου αντίστροφες ωσμώσεις. Άλλωστε η μονάδα διαθέτει όλες τις πιστοποιήσεις της εταιρείας ΤΕΜΑΚ μετά από τις στείρες καλλιέργειες του νερού.

Διαθέτουμε επίσης ένα υπερσύγχρονο ασθενοφόρο, από τα πιο ευρύχωρα και ασφαλή οχήματα μεταφοράς ασθενών με όλο τον απαραίτητο αλλά και πλεονάζοντα ιατρικό εξοπλισμό, καθώς και έμπειρο πλήρωμα με διασώστη.

 

 

Βασική επιδίωξή μου είναι ο ασθενής να φεύγει κάθε φορά από την κλινική καλύτερα απ΄ό,τι έρχεται

Έχετε φροντίσει οι ασθενείς να έχουν πολλές ανέσεις κατά την παραμονή τους στην κλινική, χωρίς μάλιστα να υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση. Πόσο σημαντική θεωρείτε την καλή ψυχολογία του ασθενούς;

Ναι, να κάνουμε σαφές ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία οικονομική επιβάρυνση για τον ασθενή, τόσο για τη συνεδρία της αιμοκάθαρσης όσο και για τις επιπλέον παροχές που προσφέρουμε. Ο κάθε ασθενής, εκτός από τη συνεδρία αιμοκάθαρσης που κάνει, έχει ένα σνακ της επιλογής του -τοστ ή κέικ- και μία πορτοκαλάδα, έχει πρόσβαση σε γρήγορο ίντερνετ, καθώς και μία ατομική κονσόλα ψυχαγωγίας έχοντας δικό του δίκτυο, ακουστικά και τηλεόραση. Η άνεση του ασθενούς εξασφαλίζεται τόσο από τις μεγάλες πολυθρόνες αιμοκάθαρσης, όσο και από τα κρεβάτια που δεν είναι κοινά κρεβάτια κλινικής, αλλά κρεβάτια ΜΕΘ. Ο κάθε ασθενής έχει επίσης στη διάθεσή του το προσωπικό του οξυγόνο. Όλα αυτά έχουν να κάνουν και με την ασφάλεια, και με την ψυχαγωγία, αλλά και με την καλή ψυχολογία των ασθενών. Η κλινική μας -πέρα από τις βασικές και απαραίτητες ειδικότητες γιατρών- υποστηρίζεται και από ψυχιάτρους και ψυχολόγους και θεωρώ ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό γι΄ αυτή την ευαίσθητη ομάδα των νεφροπαθών.

Κάθε γιατρός πρέπει να διακρίνεται από ευαισθησία αλλά και από υψηλό αίσθημα ευθύνης. Να αντιμετωπίζει τους ασθενείς με σεβασμό και κατανόηση. Οι ασθενείς συνήθως βρίσκονται σε μία σχέση ψυχολογικής εξάρτησης από τον γιατρό. Δίνουμε τεράστια σημασία στο ψυχολογικό κομμάτι και γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της συνεδρίας δεν υπάρχει μόνο η σχέση γιατρού-ασθενή, αλλά και μία πιο προσωπική-ανθρώπινη σχέση. Αισθάνομαι ένας από αυτούς.

Ειδική μέριμνα υπάρχει στην κλινική σας και για τους ασθενείς με ειδικές ανάγκες. Μιλήστε μας για τις παροχές που τους προσφέρετε.

Η πρόσβαση των ασθενών με ειδικές ανάγκες γίνεται και από την οδό Κορίνθου και από την οδό Βορείου Ηπείρου, με δύο ράμπες. Για την πρώτη έχει γίνει ειδική μελέτη προσβασιμότητας έτσι ώστε ο κάθε ασθενής με αμαξίδιο να μπορεί να μπει στην κλινική ακόμα και μόνος του. Έχει μεγάλη σημασία να αισθανθεί ο ασθενής ότι είναι αυτάρκης και ανεξάρτητος και αυτό είναι κάτι που μπορούν να κατανοήσουν πολύ καλά όσοι βρίσκονται σε αυτή τη θέση. Επιπλέον, είναι διαμορφωμένος έτσι ο χώρος του ισογείου ώστε να μπορεί το αμαξίδιο να περάσει μέσα στο ασανσέρ. Υπάρχει ένα ασανσέρ φορειοφόρο, ευρύχωρο, το οποίο διαθέτει και ηχητικές λειτουργίες για τους ασθενείς χωρίς όραση. Στόχος μας είναι αυτοί οι ασθενείς να μην νιώθουν ότι έχουν ειδικές ανάγκες, αλλά να αισθάνονται αυτόνομοι και λειτουργικοί.

 

 

Πώς εξασφαλίζεται η έγκαιρη παρέμβαση σε οτιδήποτε προκύψει κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης;

Όταν γίνεται αιμοκάθαρση οι πόρτες κλείνουν. Δεν μπαίνει κανείς στην αίθουσα, είναι όμως έτσι διαμορφωμένοι οι χώροι ώστε η κάθε νοσηλεύτρια να έχει απόλυτη οπτική επαφή με όλους τους ασθενείς. Σε κάθε μία νοσηλεύτρια αντιστοιχούν τέσσερις συγκεκριμένοι ασθενείς, τους οποίους ουσιαστικά έχει μπροστά της και τους παρακολουθεί αποκλειστικά καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίας. Επιπλέον, οι γιατροί είναι μονίμως στους θαλάμους, αλλά ούτως ή άλλως το υπερσύγχρονο σύστημα που διαθέτουμε, μας δείχνει τι συμβαίνει την κάθε στιγμή με τον κάθε ασθενή.

Τι ονειρεύεστε για το επαγγελματικό σας μέλλον;

Καθημερινά μαθαίνουμε και βελτιωνόμαστε. Κοιτάζουμε μόνο μπροστά και όχι γύρω μας. Δημιουργήσαμε μία κλινική-πρότυπο για την περιοχή μας, με πολλές δυνατότητες. Για μένα, στην Πάτρα, στον τομέα της υγείας, αυτή η κλινική είναι μόνο η αρχή. Θα ακολουθήσουν κι άλλα.

 

*Η Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης «ΤΡΙΓΚΑΣ NEPHROS MON A.E.» βρίσκεται στην οδό Κορίνθου 521 & Βορείου Ηπείρου, στην Πάτρα.

Τηλ. Επικοινωνίας: 2610 322222

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being