Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Ακρίβεια: Η φόρμουλα για τα τιμολόγια ρεύματος - Αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης

Ακρίβεια: Η φόρμουλα για τα τιμολόγια ρε...

Διπλάσιο επίδομα θα λάβουν οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Ενα ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης των νοικοκυριών ως «ανάχωμα» στο ράλι των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθα αλλά και στην ενέργεια, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη βήμα της 85ης ΔΕΘ.


Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που συγκροτεί Ταμείο ενεργειακής μετάβασης, το οποίο θα καλύπτει το 80% των αυξήσεων σε όλους τους καταναλωτές και θα επιχορηγηθεί με 150 εκατ. ευρώ για να απομειώσει ή να μηδενίσει τις όποιες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, είπε ο πρωθυπουργός. 

Επιδότηση 30 ευρώ ανά Μεγαβατώρα
Πιο συγκεκριμένα, για το 4ο τρίμηνο του 2021 (μήνες Οκτώβριο έως Δεκέμβριο) επιδοτούνται για το σύνολο του πληθυσμού οι πρώτες 300 Kwh με ποσό 30 €/Mwh, με στόχο να αντισταθμιστεί σχεδόν το σύνολο της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος.

Σημειώνεται ότι η μέση κατανάλωση για ένα τυπικό νοικοκυριό κυμαίνεται στις 300 - 400 Kwh μηνιαίως.

Επιδότηση και για επιχειρήσεις χαμηλής τάσης
Η ανωτέρω επιδότηση ισχύει και για επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης.

Το κόστος για το τρίμηνο ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ και θα επιδοτηθεί από την ανακατανομή των εσόδων του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων.

«Το μηναίο κόστος ενός μέσου νοικοκυριού από 300 έως 600 κιλοβατώρες δεν θα αυξηθεί πάνω από 2 ευρώ το μήνα, με τα μέτρα αυτά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Εάν δεν συνέβαινε αυτό, οι καταναλωτές θα χρεώνονταν με επιπλέον 20 έως 40 ευρώ», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα απομειωθούν ή και θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιλογή αυτή δείχνει πως η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να απαντά σε κάθε πρόκληση. Και ότι η ΔΕΗ έχει την δύναμη να προστατεύσει τους πελάτες της».

Η επιδότηση θα αφορά σε πρώτη φάση έως το τέλος του έτους. Θα αφορά και επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης, ενώ τις λεπτομέρειες θα παρουσιάσει ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας την επόμενη εβδομάδα.

«Αυτά είναι τα δεδομένα που απλώνουν την πρώτη ασπίδα προστασίας στις ανατιμήσεις, παγκόσμιο φαινόμενο, που ελπίζω να αποδειχθεί παροδικό στις συνέπειες του. Σίγουρα δεν θα μείνουμε παρατηρητές, τρεις θα είναι οι απαντήσεις μας:

στοχευμένα μέτρα χαμηλού ΦΠΑ σε καφέ και μεταφορές,
αυστηρότατη τήρηση του νόμου περί ανταγωνισμού και αισχροκέρδειας,
παροχή κρατικής στήριξης απέναντι σε ανατιμήσεις που επηρεάζουν κάθε νοικοκυριό. Ειδικά στο θέμα της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Πετρέλαιο θέρμανσης
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυξάνεται κατά 20% το επίδομα θέρμανσης, το οποίο θα αρχίσει να χορηγείται τον Δεκέμβριο.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για την περίοδο 2021/2022 αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου και η τιμή του -σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις- θα κυμαίνεται μεταξύ 1 ευρώ και 1,05 ευρώ. Πέρυσι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης είχε ξεκινήσει από τα 0, 80 λεπτά και έφτασε στα 0, 90 λεπτά.

Στο μεταξύ, επιταχύνεται η διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, καθώς και η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων που θα παρέχουν δωρεάν ρεύμα στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Σχεδόν 2 δις διατίθενται ήδη για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες και κτίρια.

Μέρισμα στους ευάλωτους
Επιπλέον, τον Δεκέμβριο θα καταβληθεί σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το διπλάσιο ποσό από αυτό που λαμβάνουν κάθε μήνα.

Το μέρισμα των Χριστουγέννων έχει στόχο να στηρίξει τα ευάλωτα νοικοκυριά στην εορταστική περίοδο.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις