Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Η μικρή Λυδία

Η μικρή Λυδία

Του Κώστα Ι. Σταμπολίτη, Δικηγόρου

Εδώ και ενάμιση μήνα, με την αιτιολογία του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης, παρακολουθούμε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σχετικά το έγκλημα στα Γλυκά Νερά.

Από το πρωί μέχρι το βράδυ, χωρίς διακοπή, βομβαρδιζόμασθε με αποκαλύψεις, λεπτομέρειες, γνώμες, έρευνες, καταθέσεις, τεχνικές εκθέσεις, βίντεο, φωτογραφίες, ιατρικές διαγνώσεις, κάθε είδους πληροφορίες. Από δημοσιογράφους, ρεπόρτερ, αστυνομικούς (συνδικαλιστές, εν ενεργεία αλλά και απόστρατους ..!!!!), δικηγόρους, τεχνικούς, ψυχολόγους, ψυχίατρους, σεξολόγους, ειδικούς κ.λπ.

Φτάσαμε στο σημείο, να ακούμε στα ρεπορτάζ, μεταξύ άλλων, τι ρώτησε η Προανακριτική Αρχή τον δράστη και τι αυτός απάντησε, τι είπε στην μια ή στην άλλη κατάθεσή του ο δράστης, σε ποιες αντιφάσεις έχει πέσει, τι αναμένεται να ρωτήσει ο ανακριτής και ο εισαγγελέας τον δράστη αλλά και τι θα επικαλεσθεί στην απολογία του ο δράστης, τι είπε ο ιατροδικαστής αλλά και τι λένε τρίτοι ιατροδικαστές, τι προκύπτει από τα τεχνικά στοιχεία της δικογραφίας, τι αναφέρει το ημερολόγιο του θύματος, ποιους διαλόγους ή ποια μηνύματα του ζευγαριού κατέγραψαν τα κινητά τηλέφωνα, τι προκύπτει από το ρολόϊ του θύματος, τι έγινε στην πρόβα νυφικού, ποιο το περιεχόμενο πλήθους φωτογραφιών και βίντεο, που ήταν ο δράστης ή το θύμα ένα μήνα πριν το φόνο, τι διέγνωσαν οι ψυχολόγοι κ.λπ.. Επίσης, παρακολουθούμε πολλούς να αναλύουν διάφορα νομικά ζητήματα της συγκεκριμένης υπόθεσης, δηλαδή αν υπάρχει ή όχι βρασμός ψυχικής ορμής, γιατί απορρίπτεται το ενδεχόμενο αυτό, αν θα πρέπει να δοθούν ή όχι ελαφρυντικά στον δράστη, ποια θα πρέπει να είναι η ποινή του, αν υπάρχουν συνεργοί και άλλα πολλά.

Ακόμη δε τέθηκε υπόψη μας και η τηλεοπτική αναπαράσταση του εγκλήματος και μάλιστα με πολύ αναλυτικά γραφήματα και εξαντλητικές λεπτομέρειες ..!!!!. Τελευταία, ακούσθηκαν και απόψεις ειδικών, για τις σκηνές που έχουν καταγραφεί στο μυαλό της μικρής Λυδίας το βράδυ του φόνου και πώς η καταγραφή αυτή θα επηρεάσει το μέλλον της ...!!!. Ένα καθημερινό παραλήρημα, το οποίο δεν φαίνεται να τελειώνει ποτέ, αντίθετα, όσο περνά ο καιρός, συνεχίζεται όλο και πιο έντονα. Με όλο και περισσότερες ΄΄λεπτομέρειες΄΄, όλο και περισσότερες ΄΄αποκαλύψεις΄΄, ΄΄εικόνες΄΄ κ.λπ., ανάλογα με το τι ο κάθε παρουσιαστής θεωρεί σημαντικό ...!!!.

Τα παραπάνω είναι μια περιληπτική μόνο (και υποτονική θάλεγε κανείς) περιγραφή της κατάστασης. Με μεγάλη απογοήτευση διαπιστώνω, ότι για την όλη αυτή κατάσταση δεν έχει εκφραστεί μια δυναμική – ουσιαστική τοποθέτηση από το νομικό κόσμο και γενικά από κάποιον αρμόδιο, ώστε να υπάρξει κάποιος φραγμός, κάποιο μέτρο. Δεν είδα κάποιον αρμόδιο να βγει και να υποστηρίξει σθεναρά, ότι η προδικασία είναι μυστική και πρέπει αυτό να γίνει σεβαστό. Ότι, έστω, πρέπει να μπει κάποιο μέτρο. Ότι ξεπεράσαμε κατά πολύ τα όρια ....!!!

Με βάση τα παραπάνω, έρχονται στο μυαλό μου, διάφορα ερωτήματα. Τελικά, μήπως έχουμε αποδεχθεί, ότι η δικαιοσύνη χρειάζεται την συνδρομή της τηλεοπτικής δικαιοσύνης και γενικά τις συμβουλές και υποδείξεις των τηλεοπτικών ΄΄ειδικών΄΄ ; Η δικαιοσύνη πρέπει να ανέχεται την όλη αυτή κατάσταση ; Μήπως κινδυνεύει σοβαρά από την κατάσταση αυτή ; Μήπως και η κοινωνία κινδυνεύει απ’ όλα αυτά ;

Τελικά, μήπως κάνω λάθος εγώ, δηλαδή μήπως οι παραπάνω σκέψεις – ανησυχίες μου είναι υπερβολικές, αφού η κοινωνία μας και οι θεσμοί φαίνεται να μην ανησυχούν από αυτή την υπερμεγέθη, ανεξέλεγκτη, άκρως λεπτομερή και ισοπεδωτική δημοσιότητα, κάτι που – δυστυχώς - φαίνεται ότι συνηθίσαμε και αποδεχόμασθε ;

Στα αμέσως παραπάνω ερωτήματα, δεν περιμένω απαντήσεις.

Θα ήθελα, όμως, να έχω μια απάντηση στο (αγωνιώδες για πολλούς) ερώτημα, πως θα αντιμετωπίσει η μικρή Λυδία στο μέλλον (όταν μεγαλώσει), όλο αυτό το τεράστιο σε όγκο και λεπτομέρειες οπτικοακουστικό και έντυπο υλικό, το οποίο είναι πολύ πιθανό (και μάλιστα πολύ εύκολα) να βρεθεί μπροστά της. Δυστυχώς, η μοίρα ήταν σκληρή απέναντί της από τον πρώτο χρόνο της ζωής της. Πως, όμως, θα σταθεί η ίδια (όταν μεγαλώσει), μπροστά σε αυτά που σήμερα συμβαίνουν σε σχέση μ’ αυτήν και την οικογένειά της ;

Πως θα επιπλεύσει στον ωκεανό των λεπτομερειών, αποκαλύψεων και άλλων τέτοιων πνιγηρών καταστάσεων, που κάποια στιγμή – είναι βέβαιο, ότι - θα αισθανθεί να την κατακλύζουν, είτε το θέλει είτε δεν το θέλει ; Θα μπορέσει, τότε, να ανταπεξέλθει ; Θα μπορέσει να προστατευθεί ; Θα μπορέσει να τα αποφύγει όλα αυτά ; Την τηλεοπτική αναπαράσταση του εγκλήματος, θα μπορέσει να αποφύγει να την δει ή αν τη δει θα μπορέσει ποτέ να την ξεχάσει ; Νοιάζεται κανείς για όλα αυτά ; Ή μας καθησυχάζει, ότι, στην παρούσα φάση (για την προστασία της ..!!!) καλύπτεται το πρόσωπό της ;

Τελικά, πιστεύουν κάποιοι, ότι αυτή η εξαιρετικά υπερβολική, ανεξέλεγκτη, άκρως λεπτομερής και ισοπεδωτική αυτή δημοσιότητα είναι αναγκαία ; Μήπως, μια πολύ πιο περιορισμένη δημοσιότητα, θα ήταν πολύ πιο ανθρώπινη, πολύ πιο χρήσιμη, πολύ πιο ακίνδυνη ; Μήπως, τελικά, πρέπει να αποδεχθούμε, ότι αυτού του είδους η δημοσιότητα υποδηλώνει σοβαρές αδυναμίες της κοινωνίας και να αλλάξουμε ρότα ;

Φοβάμαι, ότι, όσο περνά ο καιρός, συνηθίζουμε όλο και περισσότερο σε τέτοιες καταστάσεις, μη αντιλαμβανόμενοι όλες τις συνέπειες και ιδίως τις μακροπρόθεσμες. Ακόμη, χειρότερα, αν τις αντιλαμβανόμασθε και δεν κάνουμε κάτι.

Μακάρι η υπερβολή να είναι μόνο στις σκέψεις και τις ανησυχίες μου και όχι στην πιο πάνω πραγματικότητα. Πάντως, ο καθένας δικαιούται να έχει την γνώμη του, αλλά υποχρεούται να αναλαμβάνει και τη σχετική ευθύνη.

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις