Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

"Επικίνδυνος και ανάξιος της Ευρώπης": Οργή ΕΕ για τον ουγγρικό νόμο για την ομοφυλοφιλία

"Επικίνδυνος και ανάξιος της Ευρώπη...

Ο νόμος αυτός, που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα με πρωτοβουλία του κόμματος του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, "δεν είναι αντάξιος της Ευρώπης"

Επικίνδυνος", "ανάξιος" της Ευρώπης: ο ουγγρικός νόμος που απαγορεύει την "προώθηση" της ομοφυλοφιλίας στους ανήλικους ήταν στο στόχαστρο των επικρίσεων των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών που συναντώνται σήμερα στο Λουξεμβούργο και κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση. Ο νόμος αυτός, που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα με πρωτοβουλία του κόμματος του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, "δεν είναι αντάξιος της Ευρώπης", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου Ζαν 'Ασελμπορν κατά την άφιξή του στον χώρο της συνάντησης στο Λουξεμβούργο.

"Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ζουν όπως επιθυμούν, δεν είμαστε πλέον στον Μεσαίωνα", πρόσθεσε. Κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση, διευκρινίζοντας πως η χώρα του, το Βέλγιο και η Ολλανδία έχουν ετοιμάσει μια σχετική ανακοίνωση.

Ο ουγγρικός νόμος "παραβιάζει ξεκάθαρα τις αξίες της ΕΕ", δήλωσε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ, διευκρινίζοντας πως η χώρα του συντάσσεται με την πρωτοβουλία της Benelux. Το Παρίσι υποστηρίζει επίσης τη διακήρυξη αυτή, δήλωσε διπλωματική πηγή.

Ομοίως και η Ιρλανδία, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας Τόμας Μπερν, εξέφρασε "μεγάλη ανησυχία" για την έγκριση του νόμου που αποτελεί μια "πολύ επικίνδυνη στιγμή για την Ουγγαρία καθώς και για την Ένωση".

Ο νόμος που εγκρίθηκε στις 15 Ιουνίου αναφέρει πως "η πορνογραφία και τα περιεχόμενα που εκπροσωπούν τη σεξουαλικότητα ή προωθούν την απόκλιση από την ταυτότητα του φύλου, η αλλαγή φύλου και η ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμες στους κάτω των 18 ετών".


Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε εκφράσει την ανησυχία της την προηγούμενη εβδομάδα και είπε πως η Κομισιόν εξετάζει αν ο νόμος "παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία".

Η Επιτροπή έχει την αρμοδιότητα να ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει για παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου σε βάρος μιας χώρας, κάτι που μπορεί να οδηγήσεισε προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τις κατηγορίες απέρριψε σήμερα στο Λουξεμβούργο ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, ο οποίος έκανε λόγο για "ψευδείς ειδήσεις" και δήλωσε πως ο νόμος αυτός "δεν απευθύνεται εναντίον οιασδήποτε κοινότητας στην Ουγγαρία, μόνο εναντίον των παιδόφιλων".

"Ο νόμος αυτός δεν λέει τίποτα για τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ενηλίκων. Λέει μόνο πως, όταν τα παιδιά είναι κάτω των 18 ετών, η σεξουαλική εκπαίδευσή τους είναι ευθύνη μόνο των γονέων τους, αυτό είναι όλο", είπε και πρόσθεσε πως ο νόμος αυτός αποτελεί "εθνική αρμοδιότητα που δεν πρέπει να τίθεται εν αμφιβόλω".

Ο υπουργός είχε χαρακτηρίσει χθες, Δευτέρα, "επικίνδυνη" την πρόταση της πόλης του Μονάχου να φωταγωγήσει το στάδιό της στα χρώματα του ουράνιου τόξου της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ αύριο, Τετάρτη, για τον αγώνα του ανάμεσα στη Γερμανία και την Ουγγαρία στο πλαίσιο του Euro, μια πρόταση την οποία απέρριψε τελικά η UEFA.

Ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον, εξέφρασε λύπη για την άρνηση της UEFA."Λυπάμαι για την απόφαση αυτή, πιστεύω πως θα ήταν ένα πολύ ισχυρό σύμβολο", δήλωσε στο AFP, "είναι κάτι παραπάνω από ένα πολιτικό μήνυμα, είναι ένα μήνυμα για τις βαθιές αξίες", είπε ο Μπον κατά την άφιξή του για τη σύνοδο των Ευρωπαίων ομολόγων του στο Λουξεμβούργο. Ο Γάλλος υπουργός εξέφρασε "την πολύ ισχυρή ανησυχία της Γαλλίας" για τον νόμο που ψηφίσθηκε πρόσφατα στην Ουγγαρία.

 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις