Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Ολυμπιακοί Αγώνες Κορωνοϊός 200 Χρόνια Από Την Ελληνική Επανάσταση Νάσος Νασόπουλος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Έτσι θα σωθεί η χρονιά!

Έτσι θα σωθεί η χρονιά!

Του Κυριάκου Σκιαθά, εκπαιδευτικός , αναλυτής

Έτσι θα σωθεί η χρονιά!

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις ξεκίνησαν και το διακύβευμά τους φέτος είναι κατά πόσο θα επηρεαστούν βαθμολογικά, από το αναγκαίο κακό της τηλεκπαίδευσης, που αποτέλεσε τους τελευταίους μήνες αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Το μικρό χρονικό διάστημα που επέστρεψαν οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων στα σχολεία τους δεν ήταν αρκετό για να ξαναθυμηθούν τη διά ζώσης σχολική καθημερινότητα. Παλεύοντας με τις  οθόνες των υπολογιστών τους τους τελευταίους 15 μήνες, (με μόνη διακοπή την περίοδο Ιουνίου - Οκτωβρίου 2020), χάθηκε στη διαδικτυακή αδιαφορίακαι στην τεχνολογική «κωμωδία» της τηλεκπαίδευσης, περισσότεροι από το 65% των μαθητών. Τα σημάδια της τηλεκπαίδευσης σίγουρα θα μείνουν ανεξίτηλα στο πεδίο μόρφωσης των μαθητών.

Αδιαμφισβήτητα, το κυρίαρχο ζητούμενο είναι η κάλυψη της ύλης που χάθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Η σχολική χρονιά που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2021 είναι επιβαρυμένη με τεράστια κενά σε επίπεδο κατανόησης της ύλης. Επιπλέον, η έναρξή της θα είναι φορτισμένη από τους γενικότερους προβληματισμούς, αν θα έχει απομακρυνθεί η απειλή του κορωνοϊού και αν ηκοινωνία καταφέρει να επιστρέψει πλήρως στην κανονικότητα. Και στο πεδίο της εκπαίδευσης αν τα μαθήματα θα είναι εξ ολοκλήρου δια ζώσης, καθώς και αν θα παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία το πρώτο τετράμηνο. Ερωτήματα που μέχρι και σήμερα δεν έχουν απάντηση.

Η συζήτηση που έχει ανοίξει σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το πώς θα προσαρμοστούν τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών στη μετά COVID-19 εποχή. Μέλημα όλων είναι να επανέλθει στο σωστό επίπεδο το εκπαιδευτικό προϊόν, που μέσα σε λίγους μήνες έχασε την αξία του.

Στην Ελλάδα του σήμερα, που παραδόξως ο τουρισμός έχει προβάδισμα στην κοινωνία έναντι της παιδείας, «πρωταγωνιστικό» ρόλο στα παραπάνω θέματα έχει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.Το τελευταίο, με τις οδηγίες που έστειλε στα σχολεία της χώρας,προσέγγισε έως ένα βαθμό τα σημεία της ύλης που θα πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές για να περάσουν στην επόμενη τάξη. Στην πράξη, ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας για την επανεκκίνηση της εκπαίδευσης το φθινόπωρο, έμεινε στον πλήρη εμβολιασμό της εκπαιδευτικής κοινότητας…

Μπροστά σ’ αυτή την πραγματικότητα οι Έλληνες γονείς πρέπει να στερεώσουν το μαθησιακό υπόβαθρο των παιδιών τους ώστε να μπορέσουν αυτά να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τα νέα εκπαιδευτικά ζητούμενα, στη συνέχεια της σχολικής τους ζωής (εφαρμογή τράπεζας θεμάτων, ελάχιστη βάση εισαγωγής κ.λπ.)

Σε μια χρονιά, που η αξιολόγηση των μαθητών πήγε περίπατο, ο έλεγχος του επιπέδου των γνώσεών τους με ταυτόχρονη χρήση προφορικών και γραπτών ασκήσεων ανακεφαλαιωτικού χαρακτήρα κρίνεται άκρως απαραίτητος. Πρόκειται για μια υποστηρικτική ενέργεια μάθησης που πρέπει να λάβει χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα του καλοκαιριού, πάντοτε σε αρμονικότητα με την ψυχική υγεία των μαθητών. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για όλους εκείνους τους μαθητές που την επόμενη χρονιά θα βρίσκονται στη Γ΄ Λυκείου ή θα μεταβούν από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο ή από το Γυμνάσιο στο Λύκειο.

«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις