Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Φτιάχνουμε μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας και βασιλικό

Φτιάχνουμε μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας...

Δείτε ένα νοστιμότατο βίντεο!

Ετοιμαστείτε να μαγειρέψετε και να απολαύσετε το καλύτερο φαγητό του φετινού καλοκαιριού, μελιτζανες με πλούσια σάλτσα ντομάτας, βασιλικό και τυρί στο φούρνο.

Είναι ένα φαγητό εύκολο, υγιεινό και όχι βαρύ και τόσο θερμιδούχο. Τα ελληνικά παραδοσιακά φαγητά του καλοκαιριού τα έχουμε “καταχωρημένα” στο μυαλό μας ως βαριά από το μπόλικο ελαιόλαδο και ως εκ τούτου πλούσια σε θερμίδες. Οι μελιτζανες με σάλτσα ντομάτας και τυρί στο φούρνο δεν είναι ένα “βαρύ” φαγητό. Η βασική ύλη του είναι καλοκαιρινά ζαρζαβατικά, οι μελιτζάνες και οι ντομάτες. Οι μελιτζάνες ψήνονται ελαφρά στο γκριλ με ελάχιστο ελαιόλαδο και η σάλτσα ντομάτας αν και πηχτή και “δεμένη” είναι ελαφριά. Η φέτα που χρησιμοποιούμε μπορεί κάλλιστα να είναι light ή έστω κατσικίσια που είναι ελαφρύτερη. Επίσης, η συγκεκριμένη συνταγή είναι -δοκιμασμένα- εξίσου νόστιμη ακόμα και αν παραλείψετε την τριμμένη μοτσαρέλα ενδιάμεσα στις στρώσεις της μελιτζάνας και προσθέσετε μια μικρή ποσότητα στο τελείωμα της συνταγής.

ΥΛΙΚΑ (για ένα πυρέξ 25Χ35)

1.200 μελιτζάνες φλάσκες (3-4 μελιτζάνες ανάλογα με το μέγεθός τους) 350 γρ. ντομάτες φρέσκες ψιλοκομμένες (ή ανάμεικτες φρέσκες και κονσέρβας) 350 γρ. χυμός ντομάτας 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας πέστο βασιλικού ή μια χούφτα φρέσκα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι 250 γρ. φέτα μαλακιά 300 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένουμε τις μελιτζάνες και αφαιρούμε το κοτσάνι. Κόβουμε κάθετα σε φέτες τις μελιτζάνες. Αραδιάζουμε τις φέτες σε ένα σουρωτήρι και ρίχνουμε χοντρό αλάτι. Αφήνουμε τις μελιτζάνες με το αλάτι να σταθούν για 20-30 λεπτά. Μετά τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Όσο αφήνουμε τις μελιτζάνες να σταθούν με το αλάτι, ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο, 3-4 κουταλιές της σούπας. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ρίχνουμε μια καλή “τσιμπιά” αλάτι και τα αφήνουμε να “μαραθούν” για 4-5 λεπτά. Αποφύγετε να τα σοτάρετε σε δυνατή φωτιά γιατί θα γίνει πιο βαριά η σάλτσα. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τον χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη και το πέστο, τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για περίπου 20 λεπτά. Λίγο πριν κατεβάσουμε τη σάλτσα από τη φωτιά, ρίχνουμε τη φέτα, την σπάμε με ένα ξύλινο κουτάλι και ανακατεύουμε καλά. Η σάλτσα τώρα είναι έτοιμη. Σε δυο ρηχά ταψιά κουζίνας, που έχουμε καλύψει με χαρτί ψησίματος, απλώνουμε τις φέτες της μελιτζάνας. Τις λαδώνουμε ελαφρά και τις ψήνουμε στο γκριλ, για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά. Έχουμε στον πάγκο της κουζίνας το πυρέξ που θα φτιάξουμε το φαγητό, τη σάλτσα ντομάτας, την τριμμένη μοτσαρέλα και λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού. Λαδώνουμε τον πάτο και τα πλαϊνά του πυρέξ. Απλώνουμε πρώτα 4-5 κουταλιές σάλτσας ντομάτας ώστε να καλύψει καλά όλο το σκεύος. Αραδιάζουμε φέτες μελιτζάνας μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια, ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και απλώνουμε ξανά από πάνω σάλτσα ντομάτας. Βάζουμε σκόρπια μερικά φύλλα βασιλικού και ρίχνουμε λίγη μοτσαρέλα. Απλώνουμε τις υπόλοιπες φέτες μελιτζάνας, ραντίζουμε ξανά με λίγο ελαιόλαδο, απλώνουμε την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας, φύλλα βασιλικού και όση μοτσαρέλα έχει περισσέψει. ΤΙΡ: Μπορείτε να παραλείψετε τις ενδιάμεσες στρώσεις μοτσαρέλας και να βάλετε περίπου 150 γραμμάρια μόνο από πάνω για να “γκραντιναριστεί” το φαγητό κατά το ψήσιμο. Είναι εξίσου νόστιμο και πιο πιο ελαφρύ σε θερμίδες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά. Σερβίρετε το φαγητό χλιαρό με πράσινη σαλάτα.

Πηγή: foodurismo.com

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life