Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Γιατί το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της περιοχής- H "ατμομηχανή" που κινεί γνώση και οικονομία

Γιατί το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι ο μεγ...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Από μόνοι τους οι αριθμοί αποδεικνύουν το μέγεθος της οικονομικής συνεισφοράς του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της περιοχής στην οικονομία της πόλης

Με 1500 μόνιμους υπαλλήλους και 3.500 συμβάσεις έργου, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας δεν είναι μόνο η ναυαρχίδα των γραμμάτων και των επιστημών στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ο μεγαλύτερος εργοδότης.

Από μόνοι τους αυτοί οι αριθμοί αποδεικνύουν το μέγεθος της οικονομικής συνεισφοράς του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της περιοχής στην  οικονομία της πόλης και –παράλληλα- την αναγκαιότητα διασύνδεσής της μαζί του, αφήγημα που μας απασχολεί επί χρόνια  μόνο στο... φιλολογικό του σκέλος, συνήθως δε όταν έχουμε εκλογές και πρέπει να συμπεριλάβουμε αυτή την μικρή πολιτεία του Ρίου στις εξαγγελίες προθέσεων για τη μεγάλη πολιτεία των Πατρών.

Θα έλεγε κανείς ότι οι επιθέσεις είναι περισσότερες από τις στηρίξεις καθώς η παιδεία στη χώρα δεν έχει καταστεί δυνατόν να απαγκιστρωθεί, σε όλες της τις βαθμίδες, από τον σφιχτό εναγκαλισμό με την μικροπολιτική και τον τοπικιστικό ωφελιμισμό ο οποίος δεν είναι πάντα.. διορατικός.    

                      Το παράπονο του Πρύτανη

«Δείτε την επίθεση που γίνεται από το πολιτικό σύστημα» λέει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Δεν φαίνεται να είναι από πολλούς κατανοητό τι σημαίνει να φτάσουμε σε ένα Πανεπιστήμιο μικρό. Εμείς έχουμε αυτή τη στιγμή περίπου 1500 μόνιμους υπαλλήλους και μισθοδοτούμε και 3.500 με δελτία παροχής, με συμβάσεις έργου. Διακινούμε περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ και κοιτάξτε πώς μας συμπεριφέρονται. Από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο. Παίρνουν π.χ. το υποκατάστημα της Τράπεζας από εδώ και το πάνε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και κάθονται όλοι σε μια ουρά μέχρι το κόμβο. Πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό ότι το Πανεπιστήμιο δεν πολιτεύεται. Ακούμε π.χ.  ότι παίρνουμε 20 εκατομμύρια το χρόνο από την Περιφέρεια. Από ιδρύσεως δεν έχουμε πάρει 20 εκατομμύρια. Και στην κοινωνία περνάει ότι κάθε χρόνο παίρνουμε 20 εκατομμύρια. Αυτό δημιουργεί μια παραπληροφόρηση η οποία δεν βοηθάει».

                             

             «Άπλωμα» σε 7 πόλεις

 Ο κ. Μπούρας φέρνει ως παράδειγμα και την  ένταση που έχει προκύψει στην περιοχή με   τις καταργήσεις τμημάτων.

«Εμείς εδώ όταν αποφασίσαμε να συζητήσουμε από τον Σεπτέμβριο του 2019 τι θα γίνει, καλέσαμε τους πάντες» λέει. «Ξέρετε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν ήρθαν και τώρα μας πετροβολούν; Και να σας πω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε τι πληρώνουμε εμείς. Το 2019 ήρθε ένας Υπουργός και λέει “συζητήστε αυτό το σχέδιο”. Κάνεις δεν λέει ότι το σχέδιο που συζήτησε η Σύγκλητος δεν είχε Tμήμα Mουσειoλογίας μέσα. Το προσπερνάμε. Αυτό δημιουργήθηκε στην Επιτροπή  Μορφωτικών υποθέσεων. Κοιτάξτε τώρα κάτι που δεν λέει κάνεις. Στο νόμο, υπήρχε ειδική διάταξη που επέτρεψε στους καθηγητές που ήταν στον Πύργο να φύγουν και από τους 8 να μείνουν δύο. Και οι ίδιοι που το ψήφισαν διαμαρτύρονται τώρα. Εγώ δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει λειτουργώ ένα τμήμα και ταυτόχρονα επιτρέπω στα μέλη ΔΕΠ να φύγουν».

Η νομοθετική παρέμβαση του 2019, φαίνεται ότι δημιούργησε πολλά προβλήματα στον μεγαλύτερο εργοδότη.  Άπλωσε τον κύκλο εργασιών  του σε επτά πόλεις. Το Πανεπιστήμιο έγινε ο καθολικός διάδοχος για κάθε «αμαρτία» του πρώην ΤΕΙ Δ. Ελλάδος του πρώην ΤΕΙ Πατρών, του ΤΕΙ Μεσολογγίου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. «Δηλαδή πληρώνουμε όλες τις δικαστικές αποφάσεις που είναι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ» λέει ο Πρύτανης.  Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας πληρώνει ωστόσο και τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. «Εμείς έχουμε δώσει τα κτίρια, πληρώνουμε φως νερό τηλέφωνο, φύλαξη, συντήρηση, καθαριότητα….»

Στο γραφείο του Πρύτανη καταλήγουν και όλες οι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις από το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Δεν φαίνεται να είναι από πολλούς κατανοητό τι σημαίνει να φτάσουμε σε ένα Πανεπιστήμιο μικρό. Εμείς έχουμε αυτή τη στιγμή περίπου 1500 μόνιμους υπαλλήλους και μισθοδοτούμε και 3.500 με δελτία παροχής, με συμβάσεις έργου

  Ένας στους τρεις κάτω από τη βάση

 «Θα πρέπει να σκεφτούμε κάποια στιγμή με σοβαρότητα πάνω στο θέμα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μπαίνουν σε σχολές  με ένα συγκεκριμένο βαθμό, που από μόνος του είναι αποδεικτικός του ότι δεν θα τελειώσουν ποτέ. Έτσι δεν θωρακίζεις την εκπαίδευση, δεν θωρακίζεις το Πανεπιστήμιό σου» λέει ο κ. Μπούρας.

«Το 2020, το Πανεπιστήμιο Πατρών πήρε 7.500 και ένας στους τρεις ήταν κάτω από τη βάση. Αυτοί δεν θα τελειώσουν ποτέ. Θα αργήσουν αρκετοί, θα μένουν εδώ και θα κάνουν κακό και στη ζωή τους και θα στοιβάζονται και δεν το συζητάει κανένας. Δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο με αυτό το μεγάλο ποσοστό σε σχέση με τους απόφοιτους που μπαίνουν στα πανεπιστήμια. Η χώρα χρειάζεται τόσα Πανεπιστήμια; Τόσα πολλά τμήματα; Όλο αυτό ρίχνει μοιραία  και την ποιότητα της εκπαίδευσης. Πρέπει κάποια στιγμή να μπει στο δημόσιο διάλογο. Υπήρχαν τμήματα που μπήκαν 200, εγράφησαν 100 και στο δεύτερο έτος συνέχισαν 50. Αυτό δεν πρέπει να προβληματίσει κανέναν; Εμείς κάναμε κάτι να προλάβουμε τον Σεπτέμβριο οπότε και η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα δημιουργήσει τραγωδία. Θα υπάρχουν τμήματα σε άλλα πανεπιστήμια που δεν θα έχουν εισακτέους. Με τις μετρήσεις που έχουμε κάνει και εμείς θα έχουμε πρόβλημα.

Θα σας πω ότι υπήρχαν τμήματα που και ο πρώτος και το τελευταίος ήταν κάτω από 10.

Αλλά γενικώς συμβαίνουν παράλογα.

Ξέρετε ότι υπάρχει ένα Πανεπιστήμιο που έχει δύο ίδια τμήματα; Το Αριστοτέλειο έχει 2 ΤΕΦΑΑ. Ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στις Σέρρες.

Εμείς το 2019 δημιουργήσαμε δύο τμήματα Γεωπονίας. Είχαμε στην Αμαλιάδα και πήγαμε και κάναμε το Φυτικής παραγωγής στο Μεσολόγγι του οποίου το πρόγραμμα σπουδών είναι το ίδιο. Για αυτό δεν ανησυχεί κανένας. Ξέρετε, δεν θέλω να βρεθεί κανείς στη θέση μου όταν έχει περιορισμένες θέσεις να κληθεί να σκεφτεί αν θα ενισχύσει αυτά τα νέα τμήματα που ξέρει ότι είναι θνησιγενή, ή θα οδηγήσει στο μαρασμό άλλα όπως π.χ.  η ιατρική. Θα σας πως ότι φέτος η χρηματοδότηση με 15 παραπάνω τμήματα ήταν η ίδια. Ο τακτικός  προϋπολογισμός ήταν ο ίδιος.

Για να καταλάβετε, εμείς έχουμε ένα μεταπτυχιακό μεταξύ των πολλών  που έχουμε, το οποίο αποφέρει  έσοδα για το Πανεπιστήμιο της τάξης του  1 εκατομμυρίου ευρώ το χρόνο, όταν ο τακτικός μας προϋπολογισμός είναι 8 εκατομμύρια.  Τώρα έχουμε υπογράψει μια συμφωνία που άμα μας το επιτρέψουνε νομοθετικά θα ανοίξουμε παράρτημα στην Κίνα. Αυτό σημαίνει για την περιοχή πάρα πολλά πράματα. Θα έρχονται εδώ άνθρωποι για μεταπτυχιακά, για σπουδές .. και αυτό δεν το καταλαβαίνει κανένας.

Στη  χώρα υπάρχει η εξής παθογένεια, Δεν καταλαβαίνουμε ότι άλλος οραματίζεται, άλλος σχεδιάζει, άλλος υλοποιεί και άλλος εγκαινιάζει. Το έργο όμως είναι για όλους μας. Το Πανεπιστήμιο δεν πολιτεύεται μας υπερβαίνει όλους. Δεν μπορεί να είναι μέρος της πολιτικής αντιπαράθεσης. Πρέπει να έχει αυτοτέλεια.

Το 2020, το Πανεπιστήμιο Πατρών πήρε 7.500 και ένας στους τρεις ήταν κάτω από τη βάση. Αυτοί δεν θα τελειώσουν ποτέ. Υπήρχαν τμήματα που μπήκαν 200, εγράφησαν 100 και στο δεύτερο έτος συνέχισαν 50.

«Μας είπαν ότι φέρνουμε χάντρες και καθρεφτάκια»

 Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει μεταλυκειακή εκπαίδευση. Ούτε διάθεση για να αλλάξουμε αντίληψη σε σχέση με αυτό. Είχαμε μιλήσει με την ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ  να κάνουμε μια, αντίστοιχη της αμερικάνικης, γεωργική σχολή στην Ηλεία. Δεν το κουβεντιάζουν καν. Οι άνθρωποι που ασχολούνται αυτή τη στιγμή με τη γεωργία δεν ξέρουν να επιχειρούν, να καινοτομούν, δεν αντιλαμβάνονται την αργκό των Βρυξελών… Κι όμως.. Τους είπαμε ότι εμείς στην Ηλεία, βλέπουμε το ξενόγλωσσο Πανεπιστήμιο Πατρών  και μας είπαν «μας φέρνετε χάντρες και δαχτυλίδια. Έχει αντιληφθεί η περιοχή τι σημαίνει να το κάνουμε αυτό; Στην Κίνα δημιουργείται μια αστική τάξη. Η οποία δεν θέλει να παίρνει πτυχίο μόνο από τα Πανεπιστήμια. Θέλει το Πανεπιστήμιο να έχει και κάτι από ξένους.  Και εμείς προσπαθούμε να το κάνουμε, Είμαστε ένα από τα έξι πανεπιστήμια της χώρας που θα συμμετέχουμε στο Ίδρυμα για τον κινέζικο πολιτισμό. Θα δημιουργηθούν μεταπτυχιακά στην αρχαία Ολυμπία κλπ Τα πράγματα αλλάζουν πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Η νέα εποχή της τηλεκπαίδευσης αλλάζει όλο το τοπίο στα μεταπτυχιακά προγράμματα. Δεν θέλει ωστόσο κανείς να το αντιληφθεί».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις