Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νοσοκομείο Αγρινίου: Την παραίτηση του διοικητή ζήτησε το Υπουργείο Υγείας

Νοσοκομείο Αγρινίου: Την παραίτηση του δ...

Με αφορμή την υψηλή θνητότητα στη ΜΕΘ Covid

Μεγάλο προβληματισμό προκάλεσαν, οι εξελίξεις στο στο Νοσοκομείο Αγρινίου, με αφορμή την υψηλή θνητότητα στη ΜΕΘ Covid. Για το λόγο αυτό, ζητήθηκε τηλεφωνικώς από συνεργάτη του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, η παραίτηση του κ. Τσώλη.

Την άμεση παραίτηση του διοικητή ζήτησαν εξάλλου χθες και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός και οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Μ. Σαλμάς και Κ. Καραγκούνης. Παρόλα αυτά ο διοικητής φέρεται αποφασισμένος να μην παραιτηθεί.

Το χρονικό 

Δριμύ «κατηγορώ» εξαπέλυσε ο βουλευτής Μάριος Σαλμάς, επισκεπτόμενος την Παρασκευή 4 Ιουνίου το Νοσοκομείο Αγρινίου. Μετά από συνάντησή του με τον διοικητή, Ανδρέα Τσώλη προχώρησε σε δηλώσεις, στις οποίες και παρουσίασε με συγκεκριμένα στοιχεία την κατάσταση που επικρατεί σε ότι αφορά τη θνητότητα στο ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Αγρινίου.

Ζήτησε δε την άμεση παραίτηση- απομάκρυνση του διοικητή από τη θέση του, μετά τις καταγγελίες για αυξημένη θνητότητα στη ΜΕΘ. Στις δηλώσεις του τόνισε ότι «Αυτό που συνέβαινε συνιστά περίεργο, μη φυσιολογικό και άξιο διερεύνησης. Όσοι μπήκαν στη ΜΕΘ Covid Αγρινίου πέθαναν όλοι. Βεβαίως η ασθένεια είναι σοβαρή και με υψηλή θνητότητα αλλά ποσοστό 100% δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα στη ΜΕΘ Covid νοσηλεύτηκαν πλην δύο ασθενών που νοσηλεύονταν μέχρι και τη συνάντηση, 39 ασθενείς, οι 38 απεβίωσαν μέσα στη μονάδα και ο ένας αφού μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο. Από τους δύο που νοσηλεύονταν την ώρα που μιλούσα με τον διοικητή έχασε τη ζωή του ο ένας. Καλές οι συσκέψεις αλλά κάποια στιγμή αυτό πρέπει να τελειώσει».
Μάλιστα, τα ποσοστά θνητότητας στους νοσηλευόμενους στην κλινική covid είναι επίσης υψηλά καθώς από τους 580 που νοσηλεύτηκαν έχασαν τη ζωή τους 61. Αθροιζόμενοι με τους υπόλοιπους της ΜΕΘ, έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 101 άνθρωποι. Το ποσοστό θνητότητας στην κλινική αγγίζει στο 17,2 %.

Λανθασμένοι χειρισμοί από την πλευρά του διοικητή
 
Ο κ. Σαλμάς εν συνεχεία υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι υπήρξαν λανθασμένοι χειρισμοί από μεριάς διοικητή και ότι οι βαρύτατες ευθύνες που φέρει θα διερευνηθούν. «Αυτά τα ποσοστά θνητότητας όφειλαν να προσλεκύσουν την προσοχή. Όταν τον ρώτησα αν το αξιολόγησε μου απάντησε εγώ είμαι λογιστής, δεν έχω γνώση ιατρικής και έπρεπε κάποιος να μου το πει, παρά το γεγονός ότι ενημερωνόταν καθημερινά για τους θανάτους».
Ανέφερε ότι έχει διοικητικές και ποινικές ευθύνες που πρέπει να διερευνηθούν από την Εισαγγελία Αγρινίου. «Δεν πρόσεξε ποτέ ότι υπήρχε μεγάλο ποσοστό. Δε ζήτησε τη γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου, δε ζήτησε τη γνώμη της διευθύντριας της ιατρικής υπηρεσίας, με την οποία είπε ότι έχουν πολύ κακή σχέση και δεν μιλάνε. Δεν ζήτησε τη βοήθεια της Υγειονομικής Περιφέρειας, ούτε τη βοήθεια εξειδικευμένων επιστημόνων από γειτονικά νοσοκομεία για να έρθουν να συνδράμουν και να προτείνουν λύσεις, δεν ζήτησε βοήθεια από εμάς».

Εν συνεχεία υπογράμμισε ότι «ακόμη και το νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε η διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας το διαχειρίστηκε με λανθασμένο τρόπο». Αναφέρθηκε ακολούθως σε μία σειρά άλλων θεμάτων στα οποία ο κ. διοικητής είχε πλήρη άγνοια. «Παρότι το Νοσοκομείο αυτό φτιάχτηκε με τις καλύτερες προδιαγραφές είχε την ατυχία να έχει σειρά πολύ κακώς διοικήσεων που ήρθαν εδώ για να μάθουν. Εκτιμώ και σέβομαι την προσπάθεια όλου του προσωπικού που συνέβαλαν σε αυτή τη “μάχη” όμως κάτι πρέπει να αλλάξει».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Σαλμάς ζήτησε την παραίτησή του, τονίζοντας ότι επικοινώνησε με το Υπουργείο Υγείας για την άμεση απομάκρυνσή του. «Κάθε μέρα που παραμένει, όποιος δεν τον απομακρύνει αναλαμβάνει ακέραια την διοικητική και ποινική ευθύνη», ανέφερε.

  • Οι καταγγελίες για τους θανάτους ασθενών 

Στις παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποδίδει η ΠΟΕΔΗΝ τα υψηλά ποσοστά θνητότητας στις ΜΕΘ πολλών νοσοκομείων της χώρας. Η αφορμή για την ανακοίνωση του συνδικαλιστικού οργάνου των υγειονομικών δόθηκε μετά το θέμα που δημιουργήθηκε με τα ποσοστά θνητότητας στο νοσοκομείο Αγρινίου αποκαλύπτοντας μάλιστα πως δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο νοσοκομείο που αγγίζει το 100% σε θνητότητα αλλά και της Εδεσσας που από την αρχή της πανδημίας λειτούργησε με αυτοσχέδια ΜΕΘ 6 κλινών κορονοϊού.

Υποστελεχωμένες και αυτοσχέδιες οι ΜΕΘ

“Όταν οι ΜΕΘ είναι υποστελεχωμένες με ελάχιστο ανειδίκευτο νέο προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό έχουν αναπόφευκτα υψηλά ποσοστά θνητότητας. Η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου δεν είναι η μόνη που έχει υψηλή θνητότητα. Υψηλή θνητότητα για παράδειγμα έχουν οι αυτοσχέδειες ΜΕΘ των νοσοκομείων. Στο Νοσοκομείο Έδεσσας λειτούργησε αυτοσχέδια ΜΕΘ 6 κλινών κορονοϊού με θνητότητα που αγγίζει το 100%”, αναφέρει σε άλλο σημείο η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Στελεχώθηκε με ανειδίκευτο προσωπικό
Ειδικά για το νοσοκομείο Αγρινίου αναφέρει πως η “Η ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου ήταν δυναμικότητας 5 κλινών και από τον Οκτώβριο μετατράπηκε σε ΜΕΘ κορονοϊού. Κατέληξαν περί τους 35 ασθενείς” και τονίζει πως παίζει σημαντικό ρόλο το γεγονός πως οι ΜΕΘ στελεχώθηκαν με ανειδίκευτο προσωπικό: “Ο διευθυντής της ΜΕΘ επανειλημμένως ζήτησε τη στελέχωση της ΜΕΘ με έμπειρο εξειδικευμένο προσωπικό. Το αντίθετο έγινε. Μετακινήθηκε έμπειρο προσωπικό και η ΜΕΘ στελεχώθηκε με δύο επικουρικούς γιατρούς και επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό ανειδίκευτο”.

Η θνητότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος η θνητότητα στις ΜΕΘ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το επίπεδο νοσηλείας στις κλινικές κορονοϊού, η έγκαιρη διασωλήνωση ασθενών πριν η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, η έγκαιρη διακομιδή σε ΜΕΘ και όχι η πολυήμερη αναμονή σε λίστα αναμονής, η επιλογή ασθενών για εισαγωγή σε ΜΕΘ με ηλικιακά κριτήρια, η δυνατότητα παραμονής σε ΜΕΘ και μετά την αποσωλήνωση για παρακολούθηση κ.α.λ. Η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου δέχθηκε διασωληνωμένους ασθενείς από τα νοσοκομεία Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, και θα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση τους τη στιγμή που διακομίσθηκαν στη ΜΕΘ.

Στην κορύφωση είχε 45 ασθενείς

Η κλινική κορoνοϊου του νοσοκομείου Αγρινίου στην κορύφωση νοσήλευε 45 ασθενείς με κάλυψη από έναν ιδιώτη παθολόγο γιατρό με μπλοκάκι τις πρωινές ώρες. Απόγευμα, νύκτα καλύπτεται από τους εφημερεύοντες παθολόγους γιατρούς όποτε παρίσταται ανάγκη.

Στο νοσοκομείο Καρπενησίου που γίνονται διακομιδές στη ΜΕΘ του νοσοκομείου. Αγρινίου οι εργαζόμενοι είχαν καταγγείλει ότι κάποια στιγμή δεν είχαν γιατρούς ούτε για διασωλήνωση.

Εκατοντάδες ασθενείς με κορονοϊό κατέληξαν σε κλινικές κορονοϊού πολλοί κατέληξαν διασωληνωμένοι σε κλινικές ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.

Εκατοντάδες ασθενείς με κορονοϊό κατέληξαν σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ.

Η οποία έρευνα θα καταδείξει ως υπεύθυνο το σύστημα υγείας και τις παθογένειες του”, κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

  • Τι λέει ο διοικητής

Τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και η 6η ΥΠΕ ήξεραν για την κατάσταση στη ΜΕΘ-COVID, υποστήριξε σε δηλώσεις του ο διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου, Ανδρέας Τσώλης, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων για το σχεδόν 100% ποσοστό θνητότητας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για τον κορωνοϊό. «Η απόδοση ευθυνών στο πρόσωπο του διοικητή δεν θα γίνει από κανέναν άλλον εκτός από το υπουργείο Υγείας και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια που θα κάνει τους σχετικούς ελέγχους, αλλά και τη Δικαιοσύνη», ανέφερε ο κ. Τσιώλης.

«Τα στοιχεία της νοσηλείας Covid αλλά και των ΜΕΘ-COVID και οι θάνατοι δηλώνονται κάθε μέρα από υπηρεσιακούς παράγοντες όλων των νοσοκομείων της χώρας. Επομένως, εικόνα για την κατάσταση έχει και το υπουργείο Υγείας και η αρμόδια ΥΠΕ» σημείωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Αγρινίου, μιλώντας στο Mega.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις