Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Χ. Σταρακά - Δ. Κωνσταντόπουλος: Το Υπουργείο Παιδείας να σταματήσει να λαμβάνει αποφάσεις με δύο μέτρα και δύο σταθμά

Χ. Σταρακά - Δ. Κωνσταντόπουλος: Το Υπου...

Ζητούν από την Υπουργό Παιδείας να επαναξιολογήσει τη στάση της και να απορρίψει την πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών για τα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας.

Αντιδράσεις προκάλεσαν στην Αιτωλοακαρνανία οι εξελίξεις όσον αφορά στα πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου.

Η πρώην Αντιπεριφερειάρχης και σημερινή επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Αγρινίου Χριστίνα Σταρακά σε ανακοίνωση της τονίζει πως "δυστυχώς για μια ακόμη φορά στο θέμα του Πανεπιστημίου τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις"

Πιο συγκεκριμένα σχετικά με τις δυσάρεστες εξελίξεις στα Πανεπιστημιακά Τμήματα του Αγρινίου, η Χριστίνα Σταρακά δήλωσε τα εξής:

"Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ενημέρωσε την Πρυτανική αρχή πως κάνει αποδεκτό το Στρατηγικό Σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ένα δήθεν "στρατηγικό σχέδιο" που περιορίζεται μόνο στα Περιφερειακά Πανεπιστημιακά Τμήματα του τόπου μας, με μοναδικό σκοπό  την κατάργηση τους.

Οι μεθοδεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Πατρών συνεχίζονται απροκάλυπτα, σε βάρος της τοπικής κοινωνίας αλλά και των φοιτητών και των οικογενειών τους.

Δεν μας προκαλούν όμως εντύπωση. Άλλωστε διαχρονικά, τόσο η κεντρική εξουσία όσο και το Πανεπιστήμιο Πατρών, ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι τα Πανεπιστημιακά Τμήματα στο Αγρίνιο. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς.

Από την ημέρα που εγκρίθηκε το "στρατηγικό σχέδιο" του Πανεπιστημίου Πατρών τι κάναμε;

Θεωρούμε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος που μπορεί να αποβεί μοιραίος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην περιοχή. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις για το Πανεπιστήμιο και πολύ φοβάμαι ότι η τακτική αυτή θα κοστίσει και θα είναι αδύνατον να υπάρξει επανόρθωση.

Μόνο με τα ψηφίσματα και τις ερωτήσεις στην Βουλή δεν λύνεται το σοβαρό αυτό θέμα, ούτε και κανένα άλλο από τα χρονίζοντα θέματα του τόπου μας. Αν δεν συσπειρωθούμε, κάνοντας τους πολίτες του Αγρινίου ενεργό παράγοντα της διεκδίκησης, δεν πρόκειται να θορυβηθεί κανείς στα κέντρα αποφάσεων.

Ελπίζουμε, έστω και την ύστατη στιγμή, οι φορείς μαζί με το πολιτικό και αυτοδιοικητικό προσωπικό να μπορέσουμε να ασκήσουμε αληθινή πίεση στο Υπουργείο Παιδείας ώστε να μην υλοποιήσει αυτό το καταστροφικό σχέδιο για την περιοχή μας. Να ενώσουμε όλοι μας, όλες μας τις δυνάμεις  και να εναντιωθούμε απέναντι στον υποβιβασμό του τόπου μας. Τα παραδείγματα είναι πολλά από όλες τις άλλες πόλεις της Ελλάδας, πλην του Αγρινίου, που έχουν πανεπιστημιακά τμήματα».

*Επίσης σε ανακοίνωση του, ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, με αφορμή δημοσιεύματα περί έγκρισης του Στρατηγικού Σχεδίου για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, έκανε την ακόλουθη δήλωση ζητώντας από την αρμόδια Υπουργό Παιδείας να απορρίψει την πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία.

“Το Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως έχει παρουσιαστεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Μετά την απαράδεκτη κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με το Σχέδιο Αθηνά το 2013, χωρίς μάλιστα έως σήμερα να έχουν αποδοθεί ευθύνες, οι δομές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία πλήττονται για ακόμα μία φορά από πολιτικές αποφάσεις της Κυβέρνησης που δε συνάδουν με την ανάγκη ενίσχυσης της αποκεντρωμένης ανώτατης εκπαίδευσης, με στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη.

Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που ως αντιπολίτευση μιλούσε για αδικαιολόγητη κατάργηση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών το 2019 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενός Τμήματος που διέθετε πιστοποίηση από την ΑΔΙΠ τον Ιανουάριο του 2019 με ισχύ έως το 2024, 1000 περίπου αποφοίτους, 400 και πλέον εν ενεργεία φοιτητές, 18 μέλη ΔΕΠ, άρτιες κτιριακές εγκαταστάσεις και τεχνολογικό εξοπλισμό, μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, έρχεται σήμερα να επικυρώσει το νόμο Γαβρόγλου. Έρχεται να επικυρώσει την κατάργηση και τη μεταφορά στην Πάτρα των Τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας και τούτο μάλιστα, ενώ την ίδια στιγμή έσπευσε να ακυρώσει με μία ακόμα πολιτική απόφαση τη λειτουργία της Νομικής στην Πάτρα.

Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει επιτέλους να σταματήσει να λαμβάνει αποφάσεις με δύο μέτρα και δύο σταθμά και να φροντίσει για την ενίσχυση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας.

Το αίτημα για επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, του μοναδικού Πανεπιστημίου στη χώρα που πλήρωσε τις μνημονιακές δεσμεύσεις είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Άλλωστε, η Αιτωλοακαρνανία εξελίσσεται σε έναν σημαντικό περιφερειακό κόμβο και σ’ αυτό χρειάζεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο τα ανώτατα εκπαιδευτικά τμήματα. Επίσης, με την ίδρυση Σχολής Αγρινίου Διαχείρισης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Πολιτισμού, θα μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτή τα υφιστάμενα Τμήματα του Αγρινίου, Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, Ιστορίας-Αρχαιολογίας, καθώς και το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) μετά την επανίδρυσή του.

Σε ότι αφορά στο Μεσολόγγι, απαιτείται ενίσχυση και ουσιαστική στήριξη της Γεωπονικής Σχολής του Μεσολογγίου, με αξιολόγηση και σύγχρονα προγράμματα σπουδών ώστε τα αντικείμενα λειτουργίας των τμημάτων να είναι ελκυστικά, καθώς και ενίσχυση με νέα τμήματα, δεδομένου ότι υπάρχει ένα άρτιο κτιριακά και υλικοτεχνικά campus, που μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από 10 Τμήματα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου Ανάπτυξης και Έρευνας.

Στέκομαι στο πλευρό των φοιτητών, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας της Αιτωλοακαρνανίας.

Καλώ την Υπουργό, μιας και βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την σύνταξη των μηχανογραφικών, να λάβει τη γενναία απόφαση για ίδρυση της Σχολής Αγρινίου όπως παραπάνω ανέφερα. Να επαναξιολογήσει τη στάση του Υπουργείου και να απορρίψει την πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας. Καλώ το Δήμαρχο Αγρινίου, το Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου, τον Περιφερειάρχη και τους Βουλευτές του Νομού να αποτρέψουμε να συντελεστεί αυτή η τεράστια αδικία σε βάρος της Αιτωλοακαρνανίας”.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις