Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Πρώην επικεφαλής του CDC: Ο κορωνοϊός «διέφυγε» από εργαστήριο της Γουχάν

Πρώην επικεφαλής του CDC: Ο κορωνοϊός «δ...

Την άποψη του πρώην διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δεν συμμερίζεται η ιατρική κοινότητα

Ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος υγείας των ΗΠΑ και συνεργάτης του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, λέει ότι πιστεύει πως ο κορωνοϊός προήλθε από ένα εργαστήριο στη Γουχάν της Κίνας και άρχισε να εξαπλώνεται ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019.

 

Ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, ο οποίος ηγήθηκε του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ κατά το πρώτο έτος της πανδημίας Covid-19, δήλωσε στο CNN την Παρασκευή ότι πιστεύει πως το σενάριο είναι πιο πιθανό από οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση, συμπεριλαμβανομένου του ότι ο ιός ξέσπασε μετά τη μετάβαση από ζώα σε ανθρώπους ή σε αγορά ζωντανών ζώων.

 

Η πιο πιθανή απάντηση είναι ότι «προήλθε από ένα εργαστήριο - ξέρετε, διέφυγε», δήλωσε ο Ρεντφιλντ, ο οποίος υπηρέτησε κατά τη διάρκεια της διοίκησης του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. «Άλλοι δεν το πιστεύουν αυτό. Η επιστήμη θα το αντιληφθεί τελικά».

 

Ο Ρέντφιλντ πρόσθεσε ότι «δεν υπονοεί καμία σκόπιμη» ενέργεια ούτε κατηγορεί την Κίνα ότι απελευθέρωσε σκόπιμα τον ιό. Πρόσθεσε όμως, ότι υποθέτει πως «άρχισε να μεταδίδεται κάπου τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, στη Γουχάν».

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ συχνά κατηγορούσε την Κίνα για την πανδημία, αποκαλώντας τον «Ιό της Κίνας».

 

Ωστόσο η προέλευση του ιού παραμένει ασαφής και αποτελεί αντικείμενο διαφωνίας. Ο δρ. Άντονι Φάουτσι δήλωσε την Παρασκευή ότι η άποψη του Ρέντφιλντ δεν υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των υπαλλήλων υγείας.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται να δημοσιεύσει μια έκθεση σχετικά με την προέλευσή του αυτό το μήνα, μετά την ενημέρωση από μια ομάδα 17 διεθνών επιστημόνων.

 

Υπάρχουν τέσσερις κύριες θεωρίες, συμπεριλαμβανομένης της προερχόμενης από εργαστήριο, αλλά η έρευνα από τους εμπλεκόμενους επιστήμονες δείχνει ότι το πιο πιθανό είναι ότι ο ιός μεταφέρθηκε στον άνθρωπο μετά την εξάπλωση και την προσαρμογή του στο περιβάλλον, από νυχτερίδες ως ο ενδιάμεσος ξενιστής. Δεν είναι ξεκάθαρο για ποιο είδος νυχτερίδας πρόκειται.

 

Οι ΗΠΑ ανησυχούσαν για την έλλειψη διαφάνειας και δεδομένων κατά την προετοιμασία αυτής της έκθεσης, δήλωσε την Παρασκευή η Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Τζένι Ψάκι. Αρνήθηκε να δηλώσει ωστόσο, αν ο Μπάιντεν είχε άποψη για την προέλευση του ιού.

 

«Στην πραγματικότητα καθυστέρησαν την κυκλοφορία αυτής της έκθεσης, την οποία ενθαρρύνουμε. Θα πρέπει να το ρίξουμε μια ματιά και να βεβαιωθούμε ότι έχουμε πρόσβαση στις υποκείμενες πληροφορίες», είπε η Ψάκι. Επανέλαβε δε, το αίτημα για διεθνή έρευνα για την πανδημία και «την έλλειψη διαφάνειας από τους Κινέζους».

 

Η έρευνα του ΠΟΥ δεν βρήκε επίσης στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο ιός εξαπλώθηκε πριν από τον Δεκέμβριο του 2019, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι πρώτες περιπτώσεις πιθανώς ξεκίνησαν όχι νωρίτερα από τα τέλη Νοεμβρίου.


Ο Ρέντφιλντ είπε ότι η ισχύς του ιού, και το πόσο εύκολα εξαπλώνεται, υποδηλώνει ότι αναπτύχθηκε σε εργαστήριο. Εάν προήλθε από ζώα, πιθανότατα θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για να προσαρμοστεί στην εξάπλωση μεταξύ ανθρώπων, είπε.

 

Ρωτήθηκε ακόμα αν πιστεύει ότι το εργαστήριο δούλευε ειδικά για να κάνει τον ιό πιο αποτελεσματικό. «Ας πούμε απλώς, πως έχω ένα κορωνοϊό και τον δουλεύω. Οι περισσότεροι από εμάς στο εργαστήριο προσπαθούν να αναπτύξουν ιό», είπε.

 

«Προσπαθούμε να τον κάνουμε να μεγαλώνει και να γίνεται όλο και καλύτερος, ώστε να μπορούμε να κάνουμε πειράματα και να τον καταλάβουμε.» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

 

«Η εναλλακτική εξήγηση, την οποία στηρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι της δημόσιας υγείας, είναι ότι αυτός ο ιός κυκλοφόρησε στην Κίνα, πιθανότατα στη Γουχάν, για ένα μήνα ή περισσότερο πριν αναγνωριστεί κλινικά στα τέλη Δεκεμβρίου», δήλωσε ο Φάουτσι. Αυτό σημαίνει ότι «ο ιός θα μπορούσε σαφώς να είχε προσαρμοστεί» κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.


Η τρέχουσα διευθύντρια του CDC, Rochelle Walensky, αρνήθηκε να σχολιάσει την συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, λέγοντας ότι δεν είχε καμία πληροφορία υπέρ ή κατά οποιασδήποτε υπόθεσης. «Ανυπομονούμε για την  έκθεση του ΠΟΥ», είπε.

 

Με πληροφορίες του Bloomberg/ lifo.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being