Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Βρετανία: Γιατί ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν έγινε ποτέ βασιλιάς αλλά η Κέιτ Μίντλετον θα γίνει βασίλισσα

Βρετανία: Γιατί ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν...

Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για τους άνδρες και τις γυναίκες που παντρεύονται βασιλείς

Διακρίσεις εις βάρος των αντρών φαίνεται ότι κάνει το βρετανικό βασιλικό πρωτόκολλο, που επιφυλάσσει διαφορετική τύχη για τους συντρόφους του εκάστοτε μονάρχη, αναλόγως του φύλου του.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος μπορεί να πέρασε σχεδόν όλη του τη ζωή δίπλα στη βασίλισσα Ελισάβετ. Ωστόσο ποτέ του δεν κατάφερε να γίνει βασιλιάς, σε αντίθεση με την Κέιτ Μίντλετον που θα γίνει βασίλισσα όταν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ γίνει βασιλιάς.

Γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά; Ο σύζυγος του βασιλιά ή της βασίλισσας λέγεται «consort» στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η γυναίκα σύζυγος λέγεται «queen consort» αλλά ο σύζυγος της βασίλισσας λέγεται «prince consort».

Η έλλειψη της ιδιότητας του βασιλιά δεν εμπόδισε τον πρίγκιπα Φίλιππο να βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό της Ελισάβετ, δίνοντάς της συμβουλές και στηρίζοντάς την στα καθήκοντά της.

 

Άλλωστε το ζευγάρι είχε γνωριστεί πριν τη στέψη της και απολάμβανε μεγάλη ελευθερία πριν τον γάμο. Ωστόσο, όταν ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ και πατέρας της πέθανε, η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα σε ηλικία 25 ετών, αναλαμβάνοντας τεράστιες ευθύνες.

Για να την παντρευτεί, ο πρίγκιπας Φίλιππος έπρεπε να χάσει τους τίτλους που κατείχε ως απόγονος των βασιλικών οικογενειών της Ελλάδας και της Δανίας και έλαβε τον τίτλο του δούκα του Εδιμβούργου, γνωρίζοντας ότι τον τίτλο του βασιλιά δεν θα τον αποκτούσε ποτέ.

Ο λόγος που το βρετανικό πρωτόκολλο περιλαμβάνει τη συγκεκριμένη πρόβλεψη σχετίζεται με τις παλαιότερες αντιλήψεις περί πατριαρχίας. Ο τίτλος του βασιλιά ήταν ανώτερος από τη βασίλισσα, κάτι που δεν επιτρέπεται, αφού ο Φίλιππος παντρεύτηκε μέλος της βασιλικής οικογένειας και δεν γεννήθηκε σε αυτή.

Ο λόγος για αυτό είναι ότι σύμφωνα με το παλιό πατριαρχικό σύστημα, ο βασιλιάς ξεπέρνά τις βασίλισσες, πράγμα που θα σήμαινε τεχνικά ότι θα ήταν σε υψηλότερη θέση από τη βασίλισσα - κάτι που δεν επιτρέπεται καθώς παντρεύτηκε τη βασιλική οικογένεια αντί να γεννηθεί σε αυτήν.

Στις 22 Φεβρουαρίου 1957, το Παλάτι είχε εκδώσει δήλωση για το ζήτημα. Η Βασίλισσα ανακοίνωσε ότι απονέμει στην Αυτού Βασιλική Εξοχότητα του Δούκα του Εδιμβούργου τον τίτλο του Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαφορετική μοίρα φαίνεται ότι επιφυλάσσει το πρωτόκολλο για την Κέιτ Μίντλετον, όταν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ αναλάβει ως μονάρχης. Η δούκισσα του Κέιμπριτζ θα γίνει « Queen Consort» και ως εκ τούτου θα αποκαλείται «Βασίλισσα Κάθριν».

Το δικαίωμά της δεν θα είναι αυτοτελές, όπως της βασίλισσας Ελισάβετ, κάτι που έχει συμβεί πολλές φορές και στο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση, ειδικοί επισημαίνουν ότι ο ρόλος της Κέιτ Μίντλετον σίγουρα θα αλλάξει. Αν και δεν υπάρχει συνταγματικός ρόλος για τον σύζυγο ή τη σύζυγο, παρά μόνο ό,τι επιτάσσει η παράδοση, θα είναι η πρώτη κυρία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παράλληλα, όταν ο Γουίλιαμ και η Κέιτ γίνουν βασιλείς, ο πρωτότοκος γιος τους πρίγκιπας Τζορτζ θα γίνει ο «Πρίγκιπας της Ουαλίας».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight