Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Πράσινο φως από το ΥΠΠΟ για την προκήρυξη της θέσης του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Πράσινο φως από το ΥΠΠΟ για την προκήρυξ...

Η διαδικασία είχε παγώσει από τα τέλη του περασμένου Μάη οπότε και είχε λήξει η θητεία του Σταύρου Τσακίρη

Μπροστά, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση παίρνει επιτέλους η διαδικασία κάλυψης της κενής θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας. Στην πρόσφατη διαδικτυακή συνεδρίαση των μελών του Δ.Σ. του Θεάτρου την περασμένη Παρασκευή που ήταν και η πρώτη του νέου έτους συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα και όπως πληροφορηθήκαμε ήρθε επιτέλους από το Υπουργείο Πολιτισμού η έγκριση της προκήρυξης της θέσης λύνοντας έτσι τα χέρια του επικεφαλής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Πετρου Βάη, προέδρου του ΔΣ, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία. Η απάντηση και «πράσινο φως» από το Υπουργείο Πολιτισμού ήρθε μετά από άπειρα τηλεφωνήματα και έγγραφα και μετά από σχεδόν οκτώ μήνες. Η αλήθεια είναι ότι λόγω των ιδιόμορφων συνθηκών της πανδημίας πολλά πράγματα πήγαν πίσω και σίγουρα το κενό στην καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας πέρασε σε δεύτερη μοίρα μπροστά σε άλλα έκτακτα ζητήματα που είχε να ασχοληθεί η Υπουργός Λίνα Μενδώνη όπως το κλείσιμο των θεάτρων, η σύσταση μητρώου καλλιτεχνών για την οικονομική στήριξη τους, κ.α.

Να θυμίσουμε πως ο προηγούμενος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ήταν ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσακίρης, η θητεία του οποίου είχε παραταθεί για πέντε ακόμη μήνες έως και τις 31 Μαΐου 2020.

Έκτοτε το θέατρο παρέμεινε «ακέφαλο» με τον Πέτρο Βάη να εκτελεί χρέη του προέδρου και επικεφαλής του Θεάτρου.

Από εδώ και πέρα στόχος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας είναι να μην χαθεί το δυνατόν άλλος πολύτιμος χρόνος κι έτσι, ετοιμάζεται η προκήρυξη που μέσα στις επόμενες μέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα προκειμένου να ξεκινήσει η αποστολή των όποιων υποψηφιοτήτων και εκδηλώσεων ενδιαφέροντος υπάρξουν από καλλιτέχνες για την κάλυψη της θέσης σ' ένα θεάτρο που θεωρείται το σημαντικότερο ίσως ΔΗΠΕΘΕ της χώρας με μία πορεία που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Η διαδικασία σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, θα πάρει γύρω στον ενάμιση μήνα, (αν χρειαστεί περισσότερος χρόνος λόγω των συνθηκών θα δοθεί) και οι συνεντεύξεις με τους υποψηφίους για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή λόγω των περιορισμών της πανδημίας θα γίνουν πιθανότατα όχι δια ζώσης αλλά μέσω τηλεδιασκέψεων. Είναι λοιπόν εφικτό αν όλα πάνε καλά, το αργότερο μετά το Πάσχα η Πάτρα να έχει νέο καλλιτεχνικό διευθυντή. Από τη συγκεκριμένη θέση έχουν περάσει σημαντικοί καλλιτέχνες του θεάτρου όπως η Μάγια Λυμπεροπούλου και ο Βίκτωρ Αρδίτης στο ξεκίνημα, ο Νίκος Αρμάος στη συνέχεια, ο Θέμης Μουμουλίδης που συνδέθηκε και με την πιο «εξωστρεφή» περίοδο του ΔΗΠΕΘΕ, ο Γιώργος Κιμούλης, η Λυδία Κονιόρδου, ο Θοδωρής Αμπαζής, ο αείμνηστος Γιάννης Βόγλης, ο Κώστας Καζάκος και πιο τελευταία ο Σταύρος Τσακίρης. Η εναρκτήρια παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Πάτρας ήταν ο "Γυάλινος Κόσμος" του Τενεσί Ουίλιαμς, από την Μάγια Λυμπεροπούλου.

Να θυμίσουμε πως η καινούρια παραγωγή του Θεάτρου όπως είχε ανακοινωθεί πριν το lockdown της 7ης Νοεμβρίου 2020, ήταν το ανέβασμα του «Υπηρέτη δύο αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι που θα σκηνοθετήσει ο Λιθουανός δημιουργός Τσέζαρις Γκραουζίνις. Η παράσταση σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να ετοιμαστεί για να παρουσιαστεί μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες και ανοίξουν οι αίθουσες.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας συζητήθηκε και ο προϋπολογισμός του Θεάτρου για το 2021 ενώ και το επιτυχημένο σχήμα του ΔΗΠΕΘΕ, «Άρμα Θέσπιδος» που «έσκισε» με την «Γκόλφω», αναμένεται για το μέλλον να ετοιμάσει και νέα παραγωγή.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture