Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Κώστας Σπυρόπουλος στο thebest για το εμβόλιο: Ανοησία ή ανοσία λοιπόν;

Κώστας Σπυρόπουλος στο thebest για το εμ...

Άρθρο του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, για το thebest.gr

Aν δεν ζούσαν μαζί τα παντρεμένα ζευγάρια, τότε θα ήταν συχνότεροι οι ευτυχισμένοι γάμοι.

Η πιο πάνω πρόταση μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες, εγώ όμως στην παρούσα περίσταση θα πω ότι όταν κάτι σου παρέχεται εύκολα συνήθως δεν κατανοείς την αξία του. Για τον ένα ή τον άλλο λόγο, έτσι έχουν τα πράγματα, γιατί είναι γεγονός ότι ο άνθρωπος είναι ένα σκοινί τεντωμένο πάνω από την άβυσσο. Η άβυσσος στην προκειμένη περίπτωση είναι η πανδημία και το τεντωμένο σκοινί, που αν το ακολουθήσουμε θα μας οδηγήσει στην λύση του προβλήματος, είναι η επιστημονική γνώση. Σε τέτοιες όμως δύσκολες καταστάσεις γίνεται σύγχυση του αιτίου με το αποτέλεσμα και παρατηρείται μια ανεξήγητη αδυναμία να γίνει χρήση της μέχρι τώρα συσσωρευμένης γνώσης και εμπειρίας. Γι’ αυτό βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που ο εχθρός της ανοσίας έναντι του SARS – CoV 2 δεν είναι ο ιός αλλά η πανταχού παρούσα, ανθρώπινη ανοησία.

Ανοησία ή ανοσία λοιπόν; Για να αποκτήσουμε όμως ως κοινωνία (ανοσία) και να σταματήσει η απώλεια ανθρώπων, συγγενών, φίλων, συνεργατών αγαπημένων και να μην εξοικειωθούμε με την απώλεια, πρέπει με προθυμία να εμβολιασθούμε. Να μην συμπεριφερθούμε όπως οι πρόγονοί μας τον καιρό του Καποδίστρια που έκλεβαν τις πατάτες όταν ο κυβερνήτης «έπαψε να τις δίνει δωρεάν» και έβαλε φύλακες να τις φυλάνε.

Η γνώση είναι αυτή που νικά πάντα τον φόβο γι’ αυτό πιο κάτω παραθέτω συνοπτικά, τους μηχανισμούς δράσης του m – RNA εμβολίου, που κατορθώσαμε να παρασκευάσουμε ταχύτατα, αλλά και απαντήσεις στις πιθανές επιφυλάξεις, τους φόβους και τις απορίες ως προς το εμβόλιο που ίσως απασχολούν μερικούς από τους συμπολίτες.

Μηχανισμός δράσης του SARS – CoV 2 :

Όταν ο ιός φθάσει στις κυψελίδες, επικολλάται στα κυψελιδικά κύτταρα τύπου ΙΙ. Η επικόλληση γίνεται στους υποδοχείς ACE 2 . Μετά από αυτή το κύτταρο παράγει m – RNA και πρωτεΐνες που επανεκφράζονται στην κυτταρική μεμβράνη και επανενεργοποιούν το μόριο του ιού. Τα διεγερμένα κυψελιδικά κύτταρα τύπου ΙΙ παράγουν ενδιάμεσους διαβιβαστές, μεταξύ των οποίων και ιντερλευκίνες, που ενεργοποιούν τα Τ – λεμφοκύτταρα τα οποία θα ενεργοποιήσουν τα Β – λεμφοκύτταρα προς παραγωγή ανοσοσφαιρινών (IgM και IgG). Οι ιντερλευκίνες (ΙL) δρουν και στο ενδοθήλιο των πνευμονικών τριχοειδών και αυξάνουν την διαβατότητά του. Έτσι οι κυψελίδες γεμίζουν με υγρό και παρακολύεται η αναπνευστική λειτουργία. Επέρχεται δηλαδή βαρειά οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Αυτή θα οδηγήσει ή στην διασωλήνωση ή στον θάνατο του ασθενούς.

Μηχανισμός δράσης του εμβολίου:

Το m – RNA του εμβολίου περιβάλλεται από μεμβράνη που το προστατεύει από την δράση διαφόρων ενζύμων. Γι’ αυτό δίχως να καταστραφεί εισέρχεται στα μυϊκά κύτταρα. Το m – RNA δίνει εντολή στα ανθρώπινα κύτταρα να φτιάξουν ένα κομμάτι, μια ακίδα (spike) πρωτεΐνης που είναι πανομοιότυπη με του SARS – CoV 2. Το μικρό αυτό κομμάτι της πρωτεΐνης είναι εντελώς ακίνδυνο για τον εμβολιασθέντα, αντιθέτως έχει έντονη αντιγονική δράση. Ενεργοποιούνται έτσι τα Τ και κατόπιν τα Β – κύτταρα που παράγουν αντισώματα (ανοσοσφαιρίνες Μ και G, IgM, IgG). Το m – RNA δεν εισέρχεται στον πυρήνα των κυττάρων του εμβλιαζόμενου και δεν επηρεάζει το γενετικό του υλικό.Υπάρχουν εμβόλια m – RNA και για άλλους ιούς που όμως δεν έχουν πάρει ακόμα άδεια στις Η.Π.Α.

Προτερήματα των m – RNA εμβολίων:

Παρασκευάζονται γρήγορα, με εύκολα διαθέσιμα υλικά και με την παρουσία μόνο ενός DNA tamplate.

Ιδιαιτερότητες – ασάφειες:

1) Πιθανώς να μην είναι τόσο αποτελεσματικό στους ηλικωμένους και να χρειάζονται υψηλότερες δόσεις

2) Το εμβόλιο χορηγείται σε παιδιά άνω των 16 ετών, χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για τις νεαρότερες ηλικίες και για τις εγγύους

3) Για καλύτερη ασφάλεια ίσως η spike πρωτεΐνη πρέπει να περιβάλλεται από δύο περιβλήματα

4) Φαίνεται ότι χρειάζονται δύο ή και περισσότερες δόσεις εμβολίου. Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα

5) Δεν είναι γνωστή η διάρκεια και το επίπεδο ανοσίας που επιτυγχάνεται

6) Δεν ξέρουμε αν αυτοί που έχουν νοσήσει και κάνουν το εμβόλιο αποκτούν «ισχυρότερη» ανοσία

7) Χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες γα άτομα που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα π.χ. καρκίνος, αυτοάνοσα κ.λ.π. Φαίνεται ότι αν δεν λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα μπορούν να εμβολιάζονται με ασφάλεια.

8) Δεν γνωρίζουμε αν ο εμβολιασμένος μεταδίδει τον ιό, γι’ αυτό στο άμεσο μέλλον επιβάλλεται η μάσκα

9) Δεν γνωρίζουμε την συνέργεια ή την ανταγωνιστική δράση δύο διαφορετικών εμβολίων καθώς επίσης δεν γνωρίζουμε την διάρκεια δράσης του εμβολίου. Ίσως πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο ή και συχνότερα.

10) Ο εμβολιασμός είναι ασφαλέστερος από την νόσηση η οποία μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο

11) Οι μεταλλάξεις του ιού τον κάνουν μεν πιο μεταδοτικό, φαίνεται όμως ότι δεν τον κάνουν απρόσβλητο στα εμβόλια. Πράγματι ο βρετανικός ιός διαθέτει περίπου 20 μεταλλάξεις, μεταξύ των οποίων κάποιες που επηρεάζουν τον τρόπο που «αγκιστρώνεται», δηλαδή συνδέεται στα κύτταρα του ξενιστή. Οι μεταλλάξεις αυτές επηρεάζουν τον ιό έτσι ώστε να έχει κατά 70% αυξημένη μεταδοτικότητα.

- Υπάρχει ανησυχία μήπως οι μεταλλάξεις του ιού τον καθιστούν λιγότερο ευάλωτο στα αντισώματα που παράγονται από τα εμβόλια. Η διαδικασία όμως που θα τον καταστήσει άτρωτο στα σημερινά εμβόλια απαιτεί χρόνια.

- Ο μαζικός εμβολιασμός μπορεί να εξαναγκάσει τον ιό να προσαρμοστεί και να μεταλλαχθεί έτσι ώστε να γίνει αόρατος ή να ανθίσταται στα αντισώματα.

- Πιθανότατα όμως ο μαζικός εμβολιασμός του 60% του πληθυσμού να συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση της συχνότητας μεταλλάξεων.

- Πάντως και η Pfizer και η Moderna έχουν την δυνατότητα εύκολα να «προσαρμόζουν» και να επικαιροποιούν τα εμβόλια. Τελικώς μάλλον θα γίνεται ότι και με την γρίπη που κάθε χρόνο τα εμβόλια αναπροσαρμόζονται με τις μεταλλάξεις του ιού.

12) Συνήθως για την παρασκευή των εμβολίων η διάρκεια της φάσης Ι είναι 2 χρόνια, της φάσης ΙΙ 2 ή περισσότερα , της ΙΙΙ 3 με 4 χρόνια. στην περίπτωση COVID – 19 ο χρόνος βραχύνθηκε λόγω συνδυασμού των φάσεων, μείωσης του αριθμού συμμετεχόντων στις αρχικές φάσεις και συμμετοχής μεγάλων ομάδων εργασίας. Πάντα όμως ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν στατιστικώς σημαντικός

13) Το αντιγριπικό εμβόλιο δεν προστατεύει από τον SARS – CoV 2 καθώς και τα εμβόλια για τον πνευμονιόκοκκο, τον αιμόφιλο και τον μηνιγγιτιδόκοκκο

14) Δεν γνωρίζουμε αν το εμβόλιο περιέχει λευκά ή ερυθρά αιμοσφαίρια ή αιμοπετάλια

15) Το εμβόλιο ΜΜR (measle, mumps, rubella) δεν προλαμβάνει τις επιπλοκές της COVID – 19

16) Οι παρενέργειες του εμβολίου είναι ερυθρότητα και κνησμός στην περιοχή της ένεσης, μυαλγίες, αρθραλγίες και πυρέτιο. Σπανιότατα έχει περιγραφεί λεμφαδενοπάθεια μασχάλης και σκωληκοειδίτης. Αναφέρονται δύο περιστατικά εγκάρσιας μυελίτιδας που είναι αμφίβολο αν σχετίζονται με το εμβόλιο της Astra – Zeneca. Επίσης σπανίως έχει εμφανισθεί σύνδρομο Guillain – Barre ανοσμία και αγευσία

17) Η φάση ΙΙΙ του παρόντος εμβολίου έγινε με την συμμετοχή χιλιάδων εθελοντών όπως και για τα άλλα εμβόλια.

Τα δεδομένα εξετάσθηκαν από ομάδες ανοσολόγων, στατιστικολόγων, λοιμοξιολόγων και ιολόγων.

Αν οι αντιεμβολιαστές επηρεάσουν μεγάλο αριθμό συμπολιτών οι οδυνηρές συνέπειες της πανδημίας θα παραταθούν και θα χαθούν και άλλοι άνθρωποι. Μην ξεχνάμε ότι ο Δυτικός πολιτισμός στηρίζεται στην ελευθερία του ατόμου που συνδυάζεται με την κοινωνική ισότητα, η οποία απαιτεί εξίσου, δικαιώματα και υποχρεώσεις για τους πολίτες. Γιατί η έννοια του πολίτη είναι συνυφασμένη με την ενεργό και υπεύθυνη συμπεριφορά του ατόμου μέσα στο κοινωνικό σύνολο. Οι κοινωνίες ή όλες χάνονται ή όλες σώζονται.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις