Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αφιέρωμα The Best: Ένας χρόνος χωρίς τον Θάνο Μικρούτσικο - Μιλούν Πασχαλίδης, Κούτρας - ΗΧΗΤΙΚΟ

Ένας χρόνος χωρίς τον Θάνο Μικρούτσικο

Ένας χρόνος χωρίς τον Θάνο Μικρούτσικο

Κωνσταντίνος Μαρκέτος & Θάνος Νασόπουλος

Ένα επεισόδιο του Uncover με τραγούδια, ιστορίες και φίλους του μεγάλου Πατρινού συνθέτη

Πατήστε κάτω δεξιά το play και τα υπόλοιπα αφήστε τα σε εμάς...

Σήμερα, συμπληρώνεται ένα χρόνος από το θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου. Ένας χρόνος από το τελευταίο πέταγμά του, εκείνο το Σαββατόβραδο της 28ης Δεκεμβρίου του 2019.

Ο Θάνος Μικρούτσικος μπορεί να έφυγε από κοντά μας, ποτέ όμως από δίπλα μας. Το έργο του παραμένει ζωηρό σφριγηλό, αρυτίδιαστο. Χτυπώντας τα πλήκτρα του με δύναμη, ούρλιαζε τις ιστορίες των ανθρώπων. Έβαλε στα χείλη τεσσάρων, μέχρι στιγμής, γενεών τον Χικμέτ, τον Μπρεχτ, τον Ρίτσο, τον Καβάφη, τον Αλκαίο, τον Ιωάννου. Τιθάσευσε την ανταριασμένη θάλασσα της ποίησης του Καββαδία και χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία.

Πάλεψε μια ζωή για το αδύνατο. Μια ζωή την έζησε με σφιγμένα δόντια, γιατί ήταν ανήσυχος, γεμάτος ερωτήματα.

Γιατί ήταν από αυτούς που είδαν πέρα από τον εαυτό τους και τη σκιά τους και απέρριπταν τον κόσμο που ζούσαν, προσπαθώντας να καταγράψουν ανάμεσα στα χιλιάδες ερωτήματα και μερικές απαντήσεις. Με σφιγμένα δόντια, άφηναν πάντα ένα παράθυρο ανοιχτό στο όνειρο. Με σφιγμένα δόντια θυμόμαστε και εμείς λοιπόν σήμερα τον Θάνο, που άφησε πίσω πολύ παραπάνω από τη μια σταγόνα ουρανό, που είχε υποχρέωση, όπως κάθε άνθρωπος απέναντι στην ανθρωπότητα.

Ο Μικρούτσικος ντύνοντας μελωδικά τον στίχο των μεγάλων ποιητών, αφηγήθηκε την ιστορία του κόσμου. Η μουσική του που συνεχώς κυοφορεί και γεννάει πολιτική και οράματα είναι το πιο βαθύ του αποτύπωμα. Όλα σε χρόνο ενεστώτα, ποτέ παρελθοντικό. Γιατί η αθανασία του έργου του, η δική του αθανασία ρουφάει ενεστώτα. Δεν βαστάει πένθος σε αυτές τις προσωπικότητες. Στις προσωπικότητες που στέκονται άχρονες και σπρώχνουν με την κληρονομιά τους τον άνθρωπο να κερδίσει το αδύνατο, να κερδίσει τους φόβους τους, την ελευθερία του, τον εαυτό του.


Κλείνοντας μια χρονιά που στο μέτρημα βρισκόμαστε λιγότεροι, αποφασίσαμε να αφιερώσουμε το τελευταίο podcast στον μεγάλο συνθέτη, στον οραματιστή, στον συντοπίτη μας, Θάνο Μικρούτσικο. Μπαρκάρουμε με συντροφιά αγαπημένα τραγούδια του και διηγούμαστε στιγμές από τη ζωή του. Στην εξιστόρηση μας βοηθούν οι αγαπημένοι του συνεργάτες μα πρωτίστως φίλοι, Μίλτος Πασχαλίδης και Γιάννης Κούτρας. Κλείνουμε τη χρονιά του απουσιολογίου, της αποστασιοποίησης και του φόβου, με τις θύμησες που μας δημιουργούν τα τραγούδια του Θάνου. Τραγούδια που δεν ηχούν απλώς νοσταλγικά, αλλά μας ενισχύουν και μας γεμίζουν πίστη, αισιοδοξία και δύναμη για να παλέψουμε για το αύριο. Γιατί η ζωή όπως χιλιοτραγούδησε ο Θάνος είναι μία πάλη. Γιατί το ζήτημα δεν είναι να είσαι αιχμάλωτος. Το να μην παραδίνεσαι αυτό είναι, όπως έγραψε και ο αγαπημένος του Χικμέτ, στο απόφθεγμα που έγραψε στην τελευταία του ανάρτηση στο facebook.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις