Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

Τι είναι το CyberKnife, ποιες ασθένειες θεραπεύει, πόσο κοστίζει και που υπάρχει

Τι είναι το CyberKnife, ποιες ασθένειες ...
Νασόπουλος Νάσος

10 Δεκεμβρίου 2020- 548η ΗΜΕΡΑ του Ημερολογίου

Όπως σας είπα από χθες, έχω ετοιμάσει ένα θέμα για το CyberKnife, το μηχάνημα που έχει σημαντική συμβολή στη θεραπεία δύσκολων περιπτώσεων καρκίνου και το δημοσιεύω σήμερα με τη βοήθεια συνεργατών μου. Ξεκίνησα από χθες τη φάση της θεραπείας. Κρατάει κάμποσες ημέρες, δεν είναι μια συμβατική επέμβαση. Μόλις τελειώσω την ερχόμενη εβδομάδα, θα σας περιγράψω αναλυτικά, βήμα-βήμα, πως εξελίχθηκε η όλη διαδικασία. Ως τότε είπαμε, μην ξεχνάτε να γελάτε και να χαίρεστε κάθε λεπτό της ζωής μας. 

Μέχρι το καλοκαίρι του 2019 το μηχάνημα στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής (CyberKnife) υπήρχε μόνον σε ιδιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας. Κάθε θεραπεία κόστιζε περίπου 6.000 ευρώ. Λόγω του μεγάλου κόστους, είναι υποχρεωτικό να περάσεις από Ειδική Επιτροπή (Ογκολογικό Συμβούλιο) η οποία υπήρχε περίπτωση να μην εγκρίνει τη συγκεκριμένη μέθοδο θεραπείας και να υποδείξει κάποια διαφορετική και πιο φτηνή.

Από τον Μάιο του 2019 τέτοιο μηχάνημα απέκτησε και το Αρεταίειο, μετά από δωρεά της υπέροχης Αχαιής κ. Ελένης Διγενοπούλου–Ζαφειροπούλου, η οποία έχει δωρίσει και το σύγχρονο μηχάνημα διεξαγωγής Pet Scan στο Νοσοκομείο του Ρίου (Ελένη Διγενοπούλου-Ζαφειροπούλου: Η διακριτική παρουσία με το μεγάλο φιλανθρωπικό έργο και τις σημαντικές δωρεές).

Φυσικά παραμένει σε ισχύ η διαδικασία έγκρισης από το Ογκολογικό Συμβούλιο, αλλά γίνεται αντιληπτό ότι τα πράγματα έχουν απλοποιηθεί κάπως. Και φυσικά ι ασθενείς δεν χρειάζεται να καταβάλλουν ούτε ευρώ από την τσέπη τους για να υποβληθούν στη θεραπεία.

Τι είναι το CyberKnife

Είναι το πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα σύστημα ακτινοχειρουργικής που σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση όγκων και άλλων παθολογικών καταστάσεων με ενδείξεις καλοήθειας ή κακοήθειας σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος με ακρίβεια κάτω του χιλιοστού, χωρίς την εφαρμογή του αιματηρού μεταλλικού πλαισίου ακινητοποίησης.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, σε κάθε μετακίνηση του ασθενούς, το σύστημα κάνει αυτόματα διορθώσεις, ακολουθώντας και ελέγχοντας τη θέση του στόχου και του ασθενούς. Έτσι επιτυγχάνεται η μέγιστη ακρίβεια στη χορηγούμενη ακτινοθεραπεία.

Τα πλεονεκτήματα του CyberKnife είναι:

  • Δίνει τη δυνατότητα να εκτελεσθεί ακτινοχειρουργική σε όλο το σώμα για προβλήματα που χρειάζονται αντιμετώπιση με ακτινοβολία και όχι μόνο στον εγκέφαλο.
  • Δεν απαιτεί εφαρμογή κρανιακού πλαισίου όταν ο στόχος μας είναι στο κρανίο.
  • Η ακρίβεια κεντροθέτησης (στοχοθέτηση) της βλάβης είναι μικρότερη του ενός χιλιοστού τόσο για τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη όσο και για το υπόλοιπο σώμα.
  • Δίνει τη δυνατότητα ελέγχου του στόχου και της επικέντρωσης της θεραπευτικής δέσμης σε πραγματικό χρόνο, καθ' όλη τη διάρκεια της θεραπείας, επειδή χρησιμοποιεί το προηγμένο σύστημα 'απεικονιστικής καθοδήγησης' (Image-Guided Stereotactic Radiosurgery).
  • Έχει τη δυνατότητα να διορθώνει την κατεύθυνση της δέσμης θεραπείας κατά τη διάρκεια της θεραπείας, σε σχέση με τυχόν μικρομετακινήσεις του ασθενή.
  • Η ευελιξία που έχει, δίνει στο CyberKnife τη δυνατότητα σχεδιασμού της θεραπείας, από ένα μεγάλο εύρος πιθανών πλάνων θεραπείας περιλαμβάνοντας forward ή inverse πλάνο.
  • Μπορεί να ακτινοβολήσει περιοχές οποιουδήποτε σχήματος χωρίς περιορισμό. Τη δυνατότητα αυτή την παίρνει επειδή δεν κάνει μόνο ισοκεντρική θεραπεία αλλά κατευθύνει δέσμες ακτίνων προς ένα στόχο, από διάφορες πλευρές που έχουν επιλεγεί κατά την εκπόνηση του πλάνου θεραπείας και εκτελεί το ρομπότ.
  • Τα προγενέστερα συστήματα ακτινοχειρουργικής επιτρέπουν θεραπείες με συγκεκριμένο ισόκεντρο, που είναι μεν αποτελεσματικές για σφαιρικούς όγκους αλλά για ανώμαλης μορφής μάζες μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική ανομοιογένεια της κατανομής της δόσης. Αυτό μπορεί να επιφέρει υπό ή υπέρ δοσολογία τόσο στην υπό θεραπεία περιοχή όσο και στους γύρο φυσιολογικούς ιστούς. Τελικά τα πιθανά αποτέλεσμα είναι αφενός η μη σωστή θεραπεία στην παθολογική εστία (υπο δοσολογία) αφετέρου η επιβλαβής χορήγηση μεγα-λύτερης δόσης θεραπείας σε ορισμένους ιστούς (υπερδοσολογία).

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται με το CyberKnife;

Το CyberKnife είναι σε θέση να αντιμετωπίσει θεραπευτικά προβλήματα που χρειάζονται ακτινοθεραπεία σε όλο το σώμα. Αναφέρονται ενδεικτικά οι περιοχές και τα όργανα που διεθνώς γίνεται Ακτινοχειρουργική με CyberKnife :

Κεφαλή και τράχηλος

Αγγειακές δυσπλασίες, Μηνιγγειώματα, Ακουστικά νευρινώματα,

Νευραλγία τριδύμου, Αρχικοί και υποτροπιάζοντες καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι εγκεφάλου, Αδενώματα Υποφύσεως, Όγκοι Ρινιφάρυγγος

Σπονδυλική Στήλη

Όγκοι Σπονδυλικής στήλης καλοήθεις ή κακοήθεις – πρωτοπαθείς ή μεταστατικοί, Αγγειακές δυσπλασίες

Θώρακας

Νεοπλάσματα πνεύμονος – πρωτοπαθή ή μεταστατικά

Κοιλιακή Χώρα

Νεοπλάσματα ήπατος πρωτοπαθή ή μεταστατικά, Νεοπλάσματα παγκρέατος, Όγκοι επινεφριδίων

Ουρολογικά

Καρκίνος προστάτη

Άλλοι όγκοι και παθολογικές εστίες οπουδήποτε στο σώμα, όπου η ακτινοθεραπεία είναι ενδεδειγμένη.

Σε αυτό το email [email protected] στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαβάστε το Ημερολόγιο ενός Καρκινοπαθούς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Το ημερολόγιο