Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Θα πάτε «Tenet»; Κατέφθασε στην πόλη το πρώτο spy blockbuster, κριτικές και εντυπώσεις

Θα πάτε «Tenet»; Κατέφθασε στην πόλη το ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Οι ειδικοί του σινεμά έχουν διχαστεί με το υπερθέαμα του Κρίστοφερ Νόλαν, αλλά ηθοποιοί και σκηνές δράσεις είναι πειρασμός

Ως η  πρώτη πειστική αφορμή, για να επιστρέψει μαζικά το κοινό στο σινεμά εν μέσω πανδημίας, λανσάρεται το φαντασμαγορικό κατασκοπικό θρίλερ των δυόμισι ωρών «Tenet». Το δαιδαλώδες δημιούργημα των επικών διαστάσεων του 50χρονου λονδρέζου σκηνοθέτη, σεναριογράφου και μεγαλοπαραγωγού Κρίστοφερ Νόλαν, που «φέρνει» στις παλιότερες επιτυχίες του «Inception» και «Interstellar», κάνει εκκίνηση σε τέσσερις αίθουσες στα Odeon Cinemas της Veso Mare αλλά και στο θερινό Κάστρο του Ρίου. Είναι αναμφίβολα το μεγάλο εμπορικό «χαρτί» των ημερών: Με κόστος άνω των 200.000.000 δολαρίων, διαθέτει την σφραγίδα της Warner Bros, της οποίας ο πρόεδρος δήλωσε: «Δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη ταινία για να υποδεχτεί το κοινό πίσω στις αίθουσες από την big-screen εμπειρία του «Τenet».

Ο Νόλαν, απόφοιτος αγγλικής φιλολογίας, που μετοίκησε στο Χόλιγουντ με πρότυπο το Ρίντλει Σκοτ του «Πολέμου των άστρων», έχει καθιερωθεί στα υπερθεάματα των δεξιοτεχνικών εφέ, με μεταφυσικά και επιστημονικά ερωτήματα. Ως νέος «βασιλιάς» στο είδος του, έχει μέχρι τώρα αποκομίσει 34 υποψηφιότητες για Οσκαρ και όλοι οι stars πασχίζουν να συνεργαστούν μαζί του. Στο «Tenet» χρησιμοποίησε τεχνολογία IMAX ® και φόρμα 70 mm με κυρίαρχα στοιχεία την ανάποδη αφήγηση και τις απίθανες εκρήξεις ενώ τα γυρίσματα έγιναν σε Δανία, Ιταλία, Ινδία, Εσθονία, Νορβηγία, Αγγλία, Αμερική.  Για τον κεντρικό ρόλο του ηρωικού κατασκόπου διάλεξε αντισυμβατικά την «κόντρα» φιγούρα του 36χρονου αφρο- αμερικανού ηθοποιού Τζον Ντειβιντ Γουάσιγκτον, που έσκισε την αστυνομική σάτιρα του Σπάικ Λι BlackkKlansman. Όπως γράφει η αφίσα του φιλμ «Time for a new protagonist». Στο πλευρό του, επίσης ανατρεπτικά ως συνεργάτης του ο 34χρονος super stylish βρετανός γόης Ρόμπερτ Πάτινσον.  

 

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

 Η διαχρονική εμμονή περί αντιπαλότητας αμερικανών και σοβιετικών είναι πάλι εδώ. Ο πράκτορας της CIA ονόματι «Πρωταγωνιστής» αγωνίζεται να εμποδίσει τον όλεθρο του πυρηνικού ολοκαυτώματος και του τρίτου παγκοσμιίου πολέμου. Υπαίτιος ένας παράφρονας Ρώσος ολιγάρχης με τρομακτικό υπερόπλο (Κένεθ Μπράνα). Ένα μεγάλο αίνιγμα με αλγόριθμο, φιάλες οξυγόνου, πολυπολιτισμική καταδίωξη με αριστουργηματικό μοντάζ διέπουν τις εξελίξεις. Μέσα σε όλα ο κατάσκοπος βρίσκει χρόνο και να ερωτευτεί τη δίμετρη σύζυγο του παντοδύναμου εχθρού (Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι).

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΑ MEDIA

 Ο ξένος Τύπος έχει κιόλας επισημάνει αρετές και «μείον» της ταινίας, όπου ακόμα μια φορά ο Νόλαν διερευνά το πόσο μπορεί να παρέμβει ο άνθρωπος  για το συλλογικό καλό μέσα σε σκηνικό καταστροφής. Καταρχήν η πλειοψηφία των δημοσιευμάτων μιλά για έναν μαύρο Τζέιμς Μποντ ή Ιντιάνα Τζόουνς, όπως και για την αινιγματική εφευρετικότητα του Νόλαν. Οι σκηνές δράσης θεωρούνται πραγματικά συναρπαστικές. Όμως ταυτόχρονα διαβάσαμε για σοβαροφάνεια, παγωμάρα, κουραστική πλοκή, ακατανόητη θεωρεία και επιφανειακούς χαρακτήρες.

 Το Variety χαρακτήρισε το φιλμ «διασκεδαστικό» και το Empire «γενναίο».

 Κατά τους New York Times η ταινία «εξευγενίζει τις εφηβικές εμμονές, δημιουργώντας απέραντα, ηλεκτρισμένα νοητικά τοπία» αλλά ταυτόχρονα της καταλογίζει ένα  «ανόητο μεγαλείο».

 Ο Guardian περιγράφει το φιλμ ως τόσο «βαρετό και τζούφιο», που δεν αξίζει το υγειονομικό ρίσκο της κλειστής αίθουσας…

 

 

Oι πρωταγωνιστές στο περιοδικό Enteratai...

Oι πρωταγωνιστές στο περιοδικό Enteratainment Weekly

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View