Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός 200 Χρόνια Από Την Ελληνική Επανάσταση Νάσος Νασόπουλος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Αλέκος Μαρασλής, Ένας Ιδεολόγος Αγωνιστής

Αλέκος Μαρασλής, Ένας Ιδεολόγος Αγωνιστής

Του Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη, Επιτ. Δικηγόρου και Προέδρου της Εταιρείας Λογοτεχνών

Από τον Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη, Επιτ. Δικηγόρο των Πατρών και Πρόεδρο της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος λάβαμε ένα κείμενο για τον αείμνηστο Πατρινό ιατρό μαιευτήρα και πνευματικό άνθρωπο με τίτλο «Ένας Ιδεολόγος Αγωνιστής».

Το κείμενο του κ. Μαργαρίτη έχει ως εξής:

Η μνήμη και η φήμη είναι δύο δίδυμες αδελφές που παίρνουν τους  νεκρούς από το επίγειο σκοτάδι  των θνητών  και τους οδηγούν πέρα από το εφήμερο και  ανθρώπινο στη χώρα της Αθανασίας. Έτσι κι εμείς θα ξετυλίξουμε το νήμα της μνήμης, θα αναφερθούμε σε ένα από τους ιδρυτές και τον πρώτο  πρόεδρο της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν. Δ.  Ελλάδος, τον αξέχαστο φίλο, Αλέκο Μαρασλή. Στον επιστήμονα, τον μελετητή, τον ποιητή της ευαισθησίας, τον ιστορικό, τον συγγραφέα της επιστήμης, τον αγωνιστή της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, τον Μαικήνα κάθε ευγενικής  πνευματικής προσπάθειας, τον οραματιστή μιας νέας εποχής, τον άνθρωπο του πνεύματος της προόδου και της ομορφιάς.

Ο Αλέκος Μαρασλής υπήρξε ο άνθρωπος που στις δύσκολες στιγμές για το λαό μας  ύψωσε το ανάστημά του και έδωσε το αγωνιστικό του παρόν  με θάρρος και αυταπάρνηση αντιτάχθηκε στην κατάργηση των ελευθεριών του Λαού μας. Διώχτηκε, βασανίστηκε, και φυλακίστηκε για τις ιδέες του αλλά έμεινε όρθιος όπως  τόσοι αγωνιστές της ελευθερίας.

Υπήρξε ο επιστήμονας της προσφοράς και άνθρωπος της κοινωνικής ευαισθησίας. Σεμνός και επιτυχημένος επιστήμονας. Δεν περιορίσθηκε στον επαγγελματική του ενασχόληση. Μελέτησε τον άνθρωπο, πάσχισε για τις ανάγκες του, μόχθησε για  τα προβλήματά του και στάθηκε δίπλα του για να βοηθήσει στην επίλυση τους.

Αγνός και τίμιος ιδεαλιστής προσέφερε τα πάντα για το καλό του ανθρώπου, του φίλου, του συμπολίτη, του συντρόφου, του συνοδοιπόρου. Στην καρδιά του φλόγιζαν τα ιδανικά της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας  και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

 Υπήρξε πρωτοπόρος στους κοινωνικούς αγώνες, από τους πρώτους που πλαισίωσαν την Κίνηση των Δημοκρατικών Συνδέσμων, προ της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών και από τους πρώτους που οργάνωσαν την αντιστασιακή οργάνωση Δ.Ε.Κ.Α.  κατά τη διάρκειά της.

Μετά την πτώση της Δικτατορίας ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη που συνυπέγραψαν τη διακήρυξη των της 3ης του Σεπτέμβρη.

Αγκάλιασε από την πρώτη  στιγμή την προσπάθεια  πνευματικής ανάπτυξης της πόλης μας, ενισχύοντας την πολιτιστική κίνηση του ποιητή Σωκράτη Σκαρτσή «ΟΣΤΡΑΚΑ» και παραχώρησε  δωρεάν  αίθουσα ιδιοκτησίας του για τις εκδηλώσεις της. Κάτι ανάλογο έπραξε μετά τη σύσταση της Εταιρείας Λογοτεχνών της οποίας υπήρξε  πρώτος  πρόεδρός της. Συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της δραστηριότητάς της με την καθιέρωση  των φιλολογικών βραδινών και της ετήσιας έκδοσης με΄έργα των μελών της Εταιρείας  με  τίτλο: «Λογοτεχνικά Κείμενα».

Υπήρξε επίσης  διευθυντής σύνταξης του περιοδικού «ΑΧΑΪΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ».Εξέδιδε επίσης σε συνεργασία με τον ποιητή Φοίβο Δέλφη το λογοτεχνικό  περιοδικό:  «ΔΕΛΦΙΚΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ».

Ανέπτυξε επίσης  έντονη δραστηριότητα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου επί Δημάρχου  Θεόδωρου Άννινου και στην Εταιρεία Θεάτρου στην οποία διετέλεσε πρόεδρος επί σειρά ετών. Βοήθησε  επίσης μ’ όλες του τις δυνάμεις στη δημιουργία του θεάτρου «ΑΓΟΡΑ».

Υπήρξε γενναιόδωρος συμπαραστάτης κάθε προσπάθειας για πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης μας.

Ως πρόεδρος της Εταιρείας Τοπίου και Περιβάλλοντος  πρωτοστατεί για τη σωτηρία του Πατραϊκού, για την αποτροπή του κινδύνου μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα της πόλης μας.

Συντάσσει και δημοσιεύει στον τοπικό τύπο  πύρινα άρθρα  για την προστασία της θάλασσας. Αλλά η μεγάλη του αγάπη  υπήρξε η Αυτοδιοίκηση κι όταν  επιστρατεύθηκε στις εκλογές του Οκτωβρίου του έτους 1981 το αίτημά του ήταν να υπηρετήσει την πόλη από το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Αλλά και όταν ακόμη ήταν Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Πατρέων  δεν χαρίστηκε στον τότε Δήμαρχο,  και του άσκησε δημόσια   κριτική  αφού τον θεωρούσε υπαίτιο του ναυαγίου της υπόθεσης  ίδρυσης  Δημοτικού Επαγγελματικού Θεάτρου στην πόλη.

Χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του Αλέκου Μαρασλή υπήρξε η ελευθερία της σκέψης του και των ιδεών του.

Άνθρωπος του αγώνα και του πνεύματος ο Αλέκος Μαρασλής δεν άφησε ούτε στιγμή αναξιοποίητη, δεν περιορίσθηκε στο χειρουργείο και στη μαιευτική, συνέγραψε πλήθος άρθρων και μελετών που δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα περιοδικά και εφημερίδες.

 Αξιόλογες εργασίες του είδαν το φως της  δημοσιότητας σαν αυτοτελή έργα όπως το έργο του  με τίτλο: «Ιατρική και Γιατροί στην Πάτρα» Βραβείο  Ακαδημίας Αθηνών(1978). «Η ερωτική ψυχρότης στη γυναίκα», «Υγιεινή της εγκύου», «Χειρουργική του Γαληνού»,το ιστορικό λεύκωμα «ΠΑΤΡΑ 1900» με το θαυμάσιο πρόλογο-δοκίμιο του Παναγιώτη Κανελλόπουλου,  «Η Ιστορία της Πάτρας» «Η χειρουργική στο Βυζάντιο»1984, διδακτορική διατριβή στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τέλος το βιβλίο «Πολιτική Υγείας» που αποτελεί μια αναδρομή στο χώρο και την προσπάθεια για  την εξασφάλιση υγείας στην ευρεία περιφέρεια του ανθρώπινου κύκλου.

Το επιστέγασμα της καταξιωμένης συνείδησης και η μετουσίωση του βιώματος σε έργο τέχνης γίνεται από τον Αλέκο Μαρασλή με το ποιητικό του έργο που κυκλοφόρησε στην Αθήνα από τις εκδόσεις  «ΔΕΛΦΙΚΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ» με προλογικό σημείωμα του ποιητή Φοίβου Δέλφη  με τον τίτλο «Το πρόσωπο του Άλλου». Ποιήματα . 1983

Τα ποιήματα του Αλέκου Μαρασλή αποτελούν μια πλημμύρα ψυχισμού και κατάνυξης, μια εναγώνια προσπάθεια, μια μυσταγωγία λόγου, μια συμπύκνωση νοημάτων που παραπέμπουν σε ακατάλυτες αξίες. Εδώ γνωρίζουμε τον άνθρωπο του πνεύματος και της ευαισθησίας, τον άνθρωπο λογοτέχνη   αγωνιστή της γραφίδας και των ιδεών.

Ο Αλέκος Μαρασλής είχε αναπτύξει αξιόλογη και επαινετή δραστηριότητα και στο συνδικαλιστικό χώρο των ιατρών. Διετέλεσε πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών την περίοδο 1974-1975. Πρόεδρος της Εταιρείας Νέων Επιστημόνων από το 1965 έως το 1967.

Συμμετείχε τακτικά με ανακοινώσεις του σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια και είχε δημοσιεύσει μελέτες του πάνω σε ιατρικά ζητήματα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.

Ο Μαρασλής υπήρξε πατριδολάτρης και Πατρινολάτρης αγαπούσε υπερβολικά κάθε τι που είχε σχέση με την πόλη του και την χώρα του.

Επιθυμούσε  να είναι η Πάτρα πρωτοπόρα στις τέχνες, τις επιστήμες και τα γράμματα. Δυστυχώς για την πατρίδα μας αλλά και για την πόλη μας λιγοστεύουν επικίνδυνα οι πνευματικές μορφές που έχουμε ανάγκη  να  ηγούνται στην πνευματική πρωτοπορία για να βγούμε από τα αδιέξοδα  που έχουν συσσωρευτεί γύρω μας.

Σε  άρθρο του το έτος 1980 έγραφε τις πρωτοχρονιάτικες σκέψεις του και ανησυχούσε για το μέλλον. «Ζούμε, έγραφε, σε μια εποχή γεμάτη αντιφάσεις και αντιθέσεις. Γεμάτη υποσχέσεις αλλά και κάθε είδους απειλές. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι με πολλά ερωτηματικά για το μέλλον του κόσμου, τις προοπτικές του ανθρώπου. Τις δονήσεις αυτής της αναταραχής έχουμε ήδη αρχίσει να αισθανόμαστε» Πόσο αλήθεια επαληθεύεται και σήμερα, πόσο και σήμερα είναι επίκαιρο το μήνυμα που ο Αλέκος Μαρασλής έστελνε με την ανατολή εκείνου του χρόνου, μια ελπίδα για ειρήνη, ευτυχία κι ευημερία.

Θα κλείσω το σημείωμά μου αυτό με την παράθεση ενός μικρού σε έκταση αντιπροσωπευτικού κειμένου  ποιητικού του έργου, με τίτλο:        

  ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

Τώρα είναι αργά

Θα φύγω.

Οι φίλοι θα μείνουν

Να  συζητούν στα καφενεία

Πίνοντας τον καφέ τους βαριεστημένα

Δε θ’ αφήσω καμιά φωτογραφία

Για να με θυμούνται.

Άλλωστε όλοι ξεχνάνε

και τα παιδιά και οι γυναίκες

κι οι φίλοι.

Θα φύγω για να ξεχάσω

Και να ξεχαστώ.

Τίποτε δε θ’ αλλάξει πίσω μου

Οι φίλοι θα πίνουν τον καφέ

Θα συζητούν

Και θα κοιμούνται βαριεστημένα

Όπως κι εσύ…

Όμως εμείς με την αναφορά μας αυτή, διαψεύδουμε τον αγαπημένο μας φίλο ποιητή. Ας  δικαιολογήσει αυτή μας την αδυναμία ή την ικανότητα, όπως θέλει ας την εκλάβει ,να θυμόμαστε πάντα τον αγνό αγωνιστή, τον αδιόρθωτα και αθεράπευτα ρομαντικό, τον άνθρωπο  του χρέους, του αγώνα και του πνεύματος…

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις