Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Ελένη Πάτση: Η Πατρινή φιλόλογος που φτιάχνει λαχταριστές vegan συνταγές

Ελένη Πάτση: Η Πατρινή φιλόλογος που φτι...
Χριστακόπουλος Θάνος

Είναι μια παθιασμένη food blogger

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε στην Αρχαιολογία και στο Μεταφραστικό κι εργάζεται ως φιλόλογος στη Ζάκυνθο. Είναι χορτοφάγος και η μεγάλη της αγάπη είναι η μαγειρική.

Η Πατρινιά Ελένη Πάτση εδώ και χρόνια μοιράζεται με όλους εμάς το πάθος της για την χορτοφαγία καθώς, εκτός των άλλων είναι και φανατική food blogger.

Μέσω του The Veggie Sisters μας καλεί να μαγειρέψουμε παρέα νόστιμα και υγιεινά vegan πιάτα, να ανακαλύψουμε νέες γεύσεις και να απολαύσουμε το φαγητό χωρίς τύψεις. Στόχος της προσπάθειάς της είναι μας αποδείξει ότι το υγιεινό μπορεί να είναι και πολύ νόστιμο κι ότι η αυστηρή χορτοφαγία είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και ισορροπημένη διατροφική επιλογή και ουδεμία σχέση έχει με την αέναη βοσκή…

Όπως σημειώνει η ίδια από μικρή μπλεκόταν στα πόδια της μαμάς της για να την βοηθήσει στα μαγειρέματά της και έκανε συλλογή με συνταγές. Η αγάπη της για την μαγειρική βρήκε χώρο να εκφραστεί αρχικά μέσα από το μπλογκ “Τι θα φάμε σήμερα;” που έφτιαξε η αδελφή της, η Δημητρούλα το 2010 κι έπειτα μέσα από το The Veggie Sisters, το οποίο έφτιαξαν από κοινού το 2014. Στην πορεία η Δημητρούλα αποχώρησε, αλλά πλέον η Ελένη την ευγνωμονεί που την εισήγαγε στον μαγικό κόσμο του food blogging.

Η Ελένη πιστεύει ότι η μεγαλύτερη χαρά για έναν food blogger είναι η ανταπόκριση του κοινού. Κάθε φορά που κάποιος αναγνώστης της φτιάχνει μια συνταγή της, αυτό της δίνει πολλή μεγάλη χαρά, η οποία γίνεται μεγαλύτερη όταν της ζητούν να τους βοηθήσει να βελτιώσουν τη διατροφή τους.

Πώς όμως ξεκίνησαν όλα; Την ρωτάμε πώς αποφάσισε να γίνει χορτοφάγος:

"Έγινα χορτοφάγος στα 23 μου θαυμάζοντας σε ένα λιβάδι ένα κατσικάκι που έβοσκε με την μαμά του. Όταν στην παρέα είπαν πως αυτό είναι κατσικάκι γάλακτος, άρα εκλεκτός μεζές, έπαθα σοκ! Έκανα την σύνδεση και από τότε δεν ήθελα να ξαναφάω κρέας. Το 1997 δεν ήταν διαδεδομένη η χορτοφαγία στην χώρα μας και φάνταζα σαν εξωγήινος. Αργότερα έκοψα και τα ψάρια, όταν έμαθα πόσο φρικτό θάνατο έχουν.

Το πιο δύσκολο ήταν να κόψω τα γαλακτοκομικά, ειδικά το τυρί που λάτρευα. Χάρη στα social media και σε ντοκιμαντέρ ενημερώθηκα για την φρικτή πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από την γαλακτοβιομηχανία και έγινε πιο εύκολη η απόφαση να τα κόψω σχεδόν κι αυτά. Με τα χρόνια καταρρίφθηκαν όλοι οι μύθοι μέσα από την εμπειρία και την μελέτη μου σχετικά με την χορτοφαγία κι αποδεικνύεται ότι είναι μια ισορροπημένη διατροφική επιλογή που προσφέρει πολλαπλές ωφέλειες στον οργανισμό."

 

Σίγουρα σε αυτή τη διαδρομή υπήρξαν και δύσκολες στιγμές, όπως όμως μας εξηγεί ήταν τυχερή γιατί είχε ως στήριγμα και βοηθό στις μαγειρικές της περιπέτειες τον σύντροφο της ζωής της, τον Κωστή.

«Πέραν από τον ρόλο του επίσημου δοκιμαστή έχει συνεισφέρει πολλές συνταγές στο μπλογκ, οι οποίες μάλιστα είχαν τεράστια επιτυχία! Λέτε να θέλει να γίνεις χαλίφης στην θέση του χαλίφη; Χαχαχα! O τετράχρονος γιος μας μπλέκεται στα πόδια μας, όταν μαγειρεύουμε κι ονειρεύομαι, σαν μεγαλώσει, να συμμετέχει και αυτός στο μπλογκάκι μας», μας αναφέρει.

Γιατί όμως να γίνει κανείς χορτοφάγος; Είναι μόνο η αγάπη προς τα ζώα που μπορεί να κάνει τον οποιοδήποτε να αποφασίσει αυτή την σημαντική στροφή στις διατροφικές της συνήθειες. Η Ελένη θεωρεί ότι πέραν αυτού υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί λόγοι που σχετίζονται με την υγείας μας αλλά και το περιβάλλον.

«Στην εποχή μας η στροφή προς την αυστηρή χορτοφαγία (veganism) είναι επιβεβλημένη όχι μόνο για λόγους ηθικής (συμπόνιας απέναντι στα ταλαίπωρα ζωάκια) και λόγους υγείας, αλλά και περιβαλλοντικούς! Το κόστος που έχει η βιομηχανική κτηνοτροφία στο περιβάλλον είναι πολύ βαρύ, γι' αυτό και οι επιστήμονες προτείνουν την μείωση κατανάλωσης ζωικών προϊόντων. Κι αν σας φαίνεται δύσκολη η μετάβαση, μπορείτε να ξεκινήσετε σταδιακά. Κάθε μείωση είναι εκτιμητέα. Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι για τον πλανήτη, για το μέλλον των παιδιών μας είναι να ενημερωθούμε και να δράσουμε, αφού σύμφωνα με τον ΟΗΕ η κλιματική κρίση και η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων συνδέεται άμεσα με την κτηνοτροφία και την επεξεργασία ζωικών προϊόντων!»

Σίγουρα η ανταπόκριση που έχει βρει το μπλογκ που διατηρεί της δίνει τη δύναμη να συνεχίσει και να αποδεικνύει στους αναγνώστες της ότι το να ακολουθείς μια χορτοφαγικής δίαιτα δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τρως νερόβραστες αηδίες, αλλά ότι γεύση στο πιάτο σου μπορεί να υπάρξει και χωρίς ζωικής προέλευσης υλικά.

"Το μπλογκ περιέχει εύκολες, απλές, νόστιμες, υγιεινές συνταγές, οι περισσότερες οικονομικές, που απευθύνονται σε όλον τον κόσμο, χορτοφάγους και μη! Η απήχησή του είναι μεγάλη και μου δίνει δύναμη για να συνεχίσω. Νιώθω ότι βάζω κι εγώ ένα λιθαράκι στο να βελτιώσει ο κόσμος την διατροφή του και να γλιτώσουν τα ζωάκια από την σφαγή. Σιγά σιγά μέσα από τις συνταγές μας κατανοούν οι αναγνώστες ότι δεν είναι απαραίτητα τα ζωικά προϊόντα στην μαγειρική, αλλά και την ζαχαροπλαστική κι ένας καινούριος μαγειρικός κόσμος ανοίγεται μπροστά τους!».

http://theveggiesisters.gr  

https://www.facebook.com/The-Veggie-Sisters

https://www.instagram.com/theveggiesisters

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life