Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Για ποιες χώρες ανοίγει τα σύνορά της η Ευρώπη- Όλη η λίστα

Για ποιες χώρες ανοίγει τα σύνορά της η ...

Πολύωρες οι διαβουλεύσεις μέχρι να καταρτιστεί

Ανακοινώθηκε και επίσημα η λίστα με τις «ασφαλείς» τρίτες χώρες οι πολίτες των οποίων θα μπορούν να ταξιδεύουν σε ευρωπαϊκό έδαφος από αύριο, Τετάρτη 1η Ιουλίου. Στη "λευκή λίστα" λοιπόν, περιλαμβάνονται ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Αλγερία, η Γεωργία, η Ιαπωνία, το Μαυροβούνιο, η Ν. Ζηλανδία, η Τυνησία, η Ρουάντα, η Σερβία, η Νότια Κορέα, η Ταϊλάνδη και η Ουρουγουάη. Επίσης περιλανμβάνονται τα κρατίδια του Βατικανού, η Ανδόρα, το Μονακό και το Σαν Μαρίνο.

Εκτός της λίστας έμειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ρωσία, η Τουρκία και η Βραζιλία.

Ο κατάλογος των ασφαλών χωρών θα αναθεωρείται ανά δεκαπενθήμερο ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε χώρας. Η συγκεκριμένη λίστα αποτελεί περισσότερο «σύσταση» και όχι τόσο δέσμευση, καθώς τα κράτη – μέλη της ΕΕ διατηρούν το δικαίωμα να επιβάλουν ελέγχους στα σύνορά τους για πολίτες τρίτων κρατών.

Χρειάστηκαν πολύωρες διαβουλεύσεις ανάμεσα στους μονίμους αντιπροσώπους των κρατών – μελών της ΕΕ καθώς υπήρχαν πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με την αναγκαία ειδική πλειονοψηφία, δηλαδή να υπερψηφιστεί η πρόταση από το 55% των κρατών μελών (15 από τα 27 κράτη μέλη) και από τα κράτη μέλη που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ.

Εκτός από τις πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις, οι διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ αφορούσαν σε πολλά και ποικίλα ζητήματα. Κράτη – μέλη όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία επιθυμούσαν μια μεγαλύτερη λίστα «ασφαλών τρίτων κρατών», ενώ η Ισπανία και Γερμανία, τρομοκρατημένες από την πανδημία ζητούσαν περισσότερα προσεκτικά μέτρα. Από την πλευρά της η Γαλλία έθεσε ως όρο την αρχή της αμοιβαιότητας, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ δεν πρέπει να ανοίξει τα σύνορά της με καμία χώρα που θέτει περιορισμούς στα ταξίδια Ευρωπαίων πολιτών, όπως λχ η Κίνα. Άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ θεωρούσαν ότι το κριτήριο των κρουσμάτων ανά 100.000 πολίτες ήταν ιδιαίτερα αυστηρό, ενώ υπήρχαν ανησυχίες από την πλευρά της Πορτογαλίας για την Βραζιλία, μία χώρα – δεξαμενή για την τουριστική τη βιομηχανία και τη Γαλλία που επιθυμούσε περισσότερες γαλλόφωνες χώρες της Αφρικής στη σχετική λίστα.

Υπενθυμίζεται ότι δεν θα υπάρξουν περιορισμοί για το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς η χώρα παραμένει τυπικά μέλος της ΕΕ μέχρι να λήξει η μεταβατική περίοδος στο τέλος του έτους. Παράλληλα τα σύνορα ανάμεσα στην ΕΕ και την Ισλανδία, την Νορβηγία, το Λιχτενστάιν και την Ελβετία παραμένουν, τυπικά, ανοικτά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις