Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

TRAVEL

/

Ο πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός της Ευρώπης

Ο πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός της Ευρώπης

Αναλυτική λίστα των ταξιδιωτικών δεδομένων σε 31 Ευρωπαϊκές χώρες

Αυστρία

Είναι ανοιχτά τα σύνορα; Ναι. Από τις 16 Ιουνίου οι ταξιδιώτες που έχουν μείνει τουλάχιστον δύο βδομάδες σε μία λίστα 31 χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, μπορούν να μπουν ελεύθερα. Εξαιρούνται οι επιβάτες από Πορτογαλία, Σουηδία, Ισπανία και Βρετανία.
Υπάρχει καραντίνα; Από τις 16 Ιουνίου, οι ταξιδιώτες από Πορτογαλία, Σουηδία, Ισπανία και Βρετανία, πρέπει να μείνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων ή να κάνουν τεστ.
Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις εισόδου; Οχι.

Τι γίνεται με τους ταξιδιώτες εκτος Ευρώπης; Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε ειδικές κατηγορίες, όπως διπλωμάτες, επιβάτες τράνζιτ, επαγγελματίες υγείας, υπαλλήλους διεθνών οργανισμών ή εταιρειών μεταφοράς εμπορευμάτων.
Status: Προσεκτική.

Βέλγιο

Είναι ανοιχτά τα σύνορα; Ναι. Από τις 15 Ιουνίου το Βέλγιο ανοίγει τα σύνορά του στους ταξιδιώτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Βρετανίας, της Ελεβετίας, της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτεστάιν.
Υπάρχει καραντίνα; Οχι.
Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις εισόδου; Οχι.
Τι γίνεται με τους ταξιδιώτες εκτος Ευρώπης; Δεν επιτρέπεται η είσοδος για την ώρα.
Status: Ανοικτόν.

Βουλγαρία.

Είναι ανοιχτά τα σύνορα; Από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου, η χώρα ανοίγει σε Ευρωπαίους πολίτες, Βρετανούς, Βόσνιους, Σέρβους και Μοντενέγρους, όπως επίσης σε εποχιακούς εργάτες, ιατρικό προσωπικό, επενδυτές και εργαζόμενους σε έργα υποδομών.
Υπάρχει καραντίνα; Οι ταξιδιώτες από Βέλγιο, Πορτογαλία, Σουηδία, Βρετανία, Βόρεια Μακεδονία και οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός Ε.Ε. πρέπει να μείνουν σε καραντίνα 14 ημερών. Εξαιρούνται οι οδηγοί λεωφορείων και φορτηγών που ταξιδεύουν τράνζιτ.
Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις εισόδου; Οι ταξιδιώτες τράνζιτ και όσοι εξαιρούνται της καραντίνας πρέπει να υπογράψουν μία ειδική δήλωση.
Τι γίνεται με τους ταξιδιώτες εκτός Ευρώπης; Δεν επιτρέπεται η είσοδος, εκτός από εξαιρέσεις όπως διπλωμάτες, ειδικοί γιατροί και προσωπικό μεταφορών.
Status: Προσεκτική.

Βρετανία

Είναι ανοιχτά τα σύνορα; Ναι. Δεν έκλεισαν ποτέ.
Υπάρχει καραντίνα; Ναι. Από τις 8 Ιουνίου είναι υποχρεωτική για όλους εκτός από απαραίτητους εργαζομένους, ταξιδιώτες τράνζιτ ή αφίξεις από Ιρλανδία, το Νησί Μαν και τις Αγγλονορμανδικές Νήσους.
Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις εισόδου; Οι ταξιδιώτες είναι υποχρεωμένοι να δώσουν τα στοιχεία των προορισμών και των επαφών τους κι αν δεν το κάνουν, αντιμετωπίζουν πρόστιμο 3.200 λιρών. Σε κάποια τέρμιναλ του Αεροδρομίου Χίθροου γίνονται έλεγχοι θερμοκρασίας.
Τι γίνεται με τους ταξιδιώτες εκτός Ευρώπης; Στη Βρετανία δεν γίνεται διαχωρισμός μεταξύ Ευρωπαίων και άλλων ταξιδιωτών.
Status: Προσεκτική.

Γαλλία

Είναι ανοιχτά τα σύνορα; Ναι. Από τις 15 Ιουνίου αίρονται οι περιορισμοί στα Ευρωπαϊκά σύνορα.
Υπάρχει καραντίνα; Οχι. Ταξιδιώτες από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τις χώρες EFTA (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ελβετία), όπως επίσης το Μονακό, το Σαν Μαρίνο, το Βατικανό και την Ανδόρρα, μπορούν να μπουν στη Γαλλία δια ξηράς, αέρως και θαλάσσης, χωρίς καραντίνα ή πιστοποιητικά που να αποδεικνύουν ότι δεν πάσχουν από κορονοϊό. Οι περιορισμοί για τους ταξιδιώτες από την Ισπανία θα αρθούν στις 21 Ιουνίου - όταν η Ισπανία ανοίξει τα σύνορά της. Οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία ναι μεν μπαίνουν στη Γαλλία αλλά πρέπει να μείνουν σε καραντίνα 14 ημερών.
Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις εισόδου; Οχι.
Τι γίνεται με τους ταξιδιώτες εκτός Ευρώπης; Το Γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών έχει ανακοινώσει ότι την 1η Ιουλίου θα αρχίσει η σταδιακή άρση περιορισμών για ταξιδιώτες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι φοιτητές Πανεπιστημίων θα έχουν προτεραιότητα, ανεξαρτήτως προέλευσης.
Status: Ανοικτή.
 

Γερμανία

Είναι ανοιχτά τα σύνορα; Ναι. Από τις 15 Ιουνίου και τα εννέα σύνορα της χώρας είναι ανοιχτά.
Υπάρχει καραντίνα; Οχι - αλλά τον τελικό λόγο για τα μέτρα έχουν οι 16 ομοσπονδιακές πολιτείες της Γερμανίας και κατά διαστήματα εφαρμόζουν διαφορετική πολιτική.
Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις εισόδου; Οχι.
Τι γίνεται με τους ταξιδιώτες εκτός Ευρώπης; Δεν επιτρέπεται η είσοδος.
Status: Ανοικτή.

Δανία

Είναι ανοιχτά τα σύνορα; Οχι. Τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τουλάχιστον την 1η Σεπτεμβρίου, με εξαίρεση τους ταξιδιώτες από Γερμανία, Νορβηγία και Ισλανδία.
Υπάρχει καραντίνα; Οχι.
Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις εισόδου; Υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις στην απαγόρευση εισόδου. Συνεργάτες Δανών πολιτών από όλες τις χώρες της Ε.Ε. μπορούν να μπουν στη χώρα, αρκεί να συμπληρώσουν μία αστυνομική δήλωση. Το ίδιο ισχύει για Σουηδούς και Φινλανδούς πολίτες, ιδιοκτήτες εξοχικών στη Δανία.
Τι γίνεται με τους ταξιδιώτες εκτός Ευρώπης; Δεν επιτρέπεται η είσοδος.
Status: Κλειστή.

Ελβετία

Είναι ανοιχτά τα σύνορα; Ναι. Από τις 15 Ιουνίου τα ελβετικά σύνορα ανοίγουν για όλες τις χώρες της Ε.Ε, καθώς επίσης για Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Βρετανία.
Υπάρχει καραντίνα; Οχι.
Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις εισόδου; Οχι.
Τι γίνεται με τους ταξιδιώτες εκτός Ευρώπης; Δεν επιτρέπεται η είσοδος.
Status: Ανοικτή.

Ελλάδα

Είναι ανοιχτά τα σύνορα; Από τις 15 Ιουνίου η χώρα μας ανοίγει τα σύνορά της στους περισσότερους ταξιδιώτες, εκτός από εκείνους που έρχονται από αεροδρόμια υψηλού ρίσκου, σύμφωνα με τη σχετική λίστα της EASA. Διεθνείς πτήσεις φτάνουν στα αεροδρόμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης και οι απ΄ευθείας πτήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια θα επιτρέπονται από την 1η Ιουλίου.
Υπάρχει καραντίνα; Για τους ταξιδιώτες από τα αεροδρόμια που περιλαμβάνονται στη λίστα της EASA - μεταξύ των οποίων Γαλλικά, Βρετανικά, Βελγικά και Αμερικανικά - είναι υποχρεωτικά και τα τεστ και η καραντίνα. Για όλους τους άλλους δεν υπάρχουν όροι, αν και γίνονται δειγματοληπτικά τεστ.
Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις εισόδου; Αφίξεις δια ξηράς από την Βουλγαρία επιτρέπονται από την 15η Ιουνίου και οι επισκέπτες μπορεί να υποβληθούν σε τεστ. Τα χερσαία σύνορα της χώρας μας με τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία θα ανοίξουν την 1η Ιουλίου και μέχρι τις 30 Ιουνίου θα επανεξεταστεί η κατάσταση με την Τουρκία. Αφίξεις δια θαλάσσης θα επιτραπούν την 1η Ιουλίου.
Τι γίνεται με τους ταξιδιώτες εκτός Ευρώπης; Οι περιορισμοί βασίζονται στη σχετική λίστα της EASA και ανανεώνονται συνεχώς.
Status: Ανοικτή.

Εσθονία

Είναι ανοιχτά τα σύνορα; Ναι. Από την 1η Ιουνίου τα σύνορα είναι ανοικτά για όλους τους ταξιδιώτες από χώρες της Ε.Ε. και της ζώνης Σένγκεν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν συμπτώματα κορονοϊού.
Υπάρχει καραντίνα; Οι ταξιδιώτες που έχουν περάσει τουλάχιστον 14 μέρες σε χώρες με περισσότερα από 15 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 μέρες, πρέπει να μπούν σε καραντίνα δύο εβδομάδων. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε αυτή την λίστα, η οποία ανανεώνεται κάθε Παρασκευή και τίθεται σε εφαρμογή κάθε Δευτέρα.
Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις εισόδου; Ταξιδιώτες από τις χώρες που δεν εξαιρούνται μπορούν να συμπληρώσουν μία αίτηση εισόδου στη χώρα αλλά μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις.
Τι γίνεται με τους ταξιδιώτες εκτός Ευρώπης; Δεν επιτρέπεται η είσοδος.
Status: Προσεκτική.

Ιρλανδία

Είναι ανοιχτά τα σύνορα; Ναι, δεν έκλεισαν ποτέ.
Υπάρχει καραντίνα; Ναι, εκτός κι αν κάποιος έρχεται από τη Β. Ιρλανδία ή είναι διπλωμάτης ή απαραίητο προσωπικό. Ολοι οι άλλοι πρέπει να συμπληρώσουν μία ειδική φόρμα και να μείνουν σε καραντίνα 14 ημερών. Αν δεν το κάνουν, αντιμετωπίζουν πρόστιμο 2.500 ευρώ.
Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις εισόδου; Οχι.
Τι γίνεται με τους ταξιδιώτες εκτός Ευρώπης; Η Ιρλανδία δεν είναι μέλος της Ζώνης Σένγκερν και δεν εφάρμοσε ποτέ το Ευρωπαϊκό κλείσιμο των συνόρων, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ αφίξεων από Ευρωπαϊκές και άλλες χώρες.
Status: Προσεκτική.

Ισλανδία

Είναι ανοιχτά τα σύνορα; Ναι.
Υπάρχει καραντίνα; Ολοι οι ταξιδιώτες που μπαίνουν στη χώρα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων ή να κάνουν τεστ. Προσοχή: αποτελέσματα τεστ που έγιναν σε άλλες χώρες, δεν είναι αποδεκτά. Τα μέτρα δεν ισχύουν για παιδιά που γεννήθηκαν από το 2005 και μετά.
Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις εισόδου; Οι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώσουν μία ειδική φόρμα πριν την αναχώρησή τους και καλούνται να κατεβάσουν το app ιχνηλάτησης Rakning C-19.
Τι γίνεται με τους ταξιδιώτες εκτός Ευρώπης; Δεν επιτρέπεται η είσοδος.
Status: Προσεκτική.

Ισπανία

Είναι ανοιχτά τα σύνορα; Οχι. Τα ισπανικά σύνορα προς τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. θα ανοίξουν στις 21 Ιουνίου. Μόνη εξαίρεση τα σύνορα με την Πορτογαλία, που θα ανοίξουν την 1η Ιουλίου.
Υπάρχει καραντίνα; Από τις 15 Μαΐου, όλοι οι ταξιδιώτες που μπαίνουν στην Ισπανία είναι νομικά υποχρεωμένοι να μείνουν σε καραντίνα 14 ημερών. Εξαιρούνται Γερμανοί πολίτες με προορισμό τις Βαλεαρίδες.
Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις εισόδου; Ταξιδιώτες με προορισμό τα Κανάρια Νησιά, που δεν μπρούν να αποδείξουν ότι δεν πάσχουν από κορονοϊό, πρέπει να κάνουν τεστ κατά την άφιξή τους.
Τι γίνεται με τους ταξιδιώτες εκτός Ευρώπης; Η Ισπανία αναμένεται να ανοίξει τα σύνορά της σε χώρες εκτός Ε.Ε. από την 1η Ιουλίου, αν και εκφράζονται αμφιβολίες για ΗΠΑ και Ρωσία.
Status: Κλειστή.

Ιταλία

Είναι ανοιχτά τα σύνορα; Ναι, από τις 3 Ιουνίου, για όλους τους ταξιδιώτες από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη Ζώνη Σένγκεν και τη Βρετανία.
Υπάρχει καραντίνα; Οχι.
Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις εισόδου; Ταξιδιώτες που ναι μεν έρχονται από τις χώρες που επιτρέπονται αλλά βρίσκονταν σε μη ασφαλή χώρα τις δύο βδομάδες πριν την άφιξή τους, πρέπει να μείνουν σε καραντίνα 14 ημερών.
Τι γίνεται με τους ταξιδιώτες εκτός Ευρώπης; Δεν επιτρέπεται η είσοδος.
Status: Ανοικτή.

Κροατία

Είναι ανοιχτά τα σύνορα; Ναι. Σε μία προσπάθεια επανεκκίνησης του τουρισμού, οι επισκέπτες από Αυστρία, Τσεχία, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία και Σλοβενία μπαίνουν ελεύθερα. Πολίτες άλλων χωρών της Ε.Ε., συμπεριλαβανομένης και της Ελλάδας, θα πρέπει να δηλώνουν τον λόγο άφιξης - αν και η απόδειξη κράτησης δωματίου είναι αρκετή.
Υπάρχει καραντίνα; Οχι, εκτός κι αν έχουν συμπτώματα.
Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις εισόδου; Οχι. Η Κροατία δεν υποχρεώνει τους ταξιδιώτες να βγουν αρνητικοί στο τεστ κορονοϊού.
Τι γίνεται με τους ταξιδιώτες εκτός Ευρώπης; Δεν επιτρέπεται η είσοδος.
Status: Ανοικτή.

Κύπρος

Είναι ανοιχτά τα σύνορα; Οι Ευρωπαϊκές χώρες χωρίζονται σε δύο ομάδες, που πρέπει να ακολουθήσουν διαφορετικούς κανόνες. Για την πρώτη ομάδα, στην οποία περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, τα σύνορα έχουν ανοίξει από τις 9 Ιουνίου, για όλους τους επιβάτες που έχουν να επιδείξουν αρνητικό τεστ κορονοϊού τις προηγούμενες 72 ώρες. Από τις 20 Ιουνίου παύει να ισχύει αυτή η προϋπόθεση. Για την δεύτερη ομάδα, που αποτελείται από το Ισραήλ, την Πολωνία και τη Ρουμανία, είναι απαραίτητο πιστοποιητικό υγείας. Οι δύο λίστες ανανεώνονται συνεχώς. Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε ταξιδιώτες από το Βέλγιο, τη Βρετανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία.
Υπάρχει καραντίνα; Οι ταξιδιώτες από τις χώρες που επιτρέπονται, σε πρίπτωση που δεν μπόρεσαν να κάνουν τεστ πριν την πτήση, μπορούν να το κάνουν στην Κύπρο (προς 60 ευρώ περίπου) και να μείνουν σε καραντίνα σε χώρο επιλογής τους μέχρι να βγει το αποτέλεσμα.
Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις εισόδου; Μία δήλωση ότι δεν έχουν συμπτώματα covid-19, η οποία μπορεί να συμπληρωθεί είτε ονλάιν, είτε στο check-in του αεροδρομίου, πριν την επιβίβαση. Ολες οι πληροφορίες υπάρχουν εδώ.
Τι γίνεται με τους ταξιδιώτες εκτός Ευρώπης; Η Νορβηγία, το Ισραήλ και η Ελβετία είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που δεν υπάρχουν σε καμμία από τις δύο λίστες της Κύπρου. Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε ταξιδιώτες εκτός Ευρώπης - ακόμα και τράνζιτ - εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο με ειδικές άδειεςαπό τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Ισραήλ.
Status: Προσεκτική.

Λετονία

Είναι ανοιχτά τα σύνορα; Ναι.
Υπάρχει καραντίνα; Οχι για τους ταξιδιώτες από χώρες με 15 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε σύνολο 14 ημερών - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η λίστα ανανεώνεται κάθε Παρασκευή.
Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις εισόδου; Η Λετονία δεν επιτρέπει τη σύνδεση με χώρες που έχουν ποσοστό εξάπλωσης μεγαλύτερο του 25 ανά 100.000. Αν κάποιος μπει στη χώρα παρ όλα αυτά, υποχρεούται να μείνει σε καραντίνα.
Τι γίνεται με τους ταξιδιώτες εκτός Ευρώπης; Δεν επιτρέπεται η είσοδος.
Status: Προσεκτική.

Λιθουανία

Είναι ανοιχτά τα σύνορα; Ναι, αλλά μόνο για τις Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν λιγότερα από 25 κρούσματα ανα 100.000 σε διάστημα 14 ημερών. Η σχετική λίστα είναι εδώ - και η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται.
Υπάρχει καραντίνα; Ταξιδιώτες από χώρες με ρυθμό εξάπλωσης μεγαλύτερο του 15/100.000 πρέπει να μείνουν σε καραντίνα 14 ημερών.
Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις εισόδου; Ταξιδιώτες που φτάνουν διά θαλάσσης από την Σουηδία αντιμετωπίζουν καραντίνα δύο εβδομάδων, ακόμα κι αν ο αρχικός τόπος αναχώρησης δεν είναι η Σουηδία.
Τι γίνεται με τους ταξιδιώτες εκτός Ευρώπης; Δεν επιτρέπεται η είσοδος.
Status: Προσεκτική.

Λουξεμβούργο

Είναι ανοιχτά τα σύνορα; Ναι. Το Λουξεμβούργο δεν έκλεισε ποτέ τα σύνορά του προς τις γειτονικές χώρες και κατά την διάρκεια της κρίσης έκανε έκκληση για ανοιχτά σύνορα και λειτουργική Ζώνη Σένγκεν - στα οποία βασίζεται η οικονομία της χώρας.
Υπάρχει καραντίνα; Οχι.
Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις εισόδου; Οχι.
Τι γίνεται με τους ταξιδιώτες εκτός Ευρώπης; Δεν επιτρέπεται η είσοδος.
Status: Ανοικτόν.

Μάλτα

Είναι ανοιχτά τα σύνορα; Οχι. Την 1η Ιουλίου ανοίγουν τα σύνορα για τους ταξιδιώτες από Αυστρία, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία, Σαρδηνία και Σικελία.
Υπάρχει καραντίνα; Οχι, εκτός κι αν χρειάζεται κανείς να ταξιδεύσει στη Μάλτα από χώρα εκτός λίστας. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να μείνει σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών.
Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις εισόδου; Οι ταξιδιώτες πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι πέρασαν τις προηγούμενες 30 μέρες σε χώρα της ασφαλούς λίστας.
Τι γίνεται με τους ταξιδιώτες εκτός Ευρώπης; Επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε ταξιδιώτες από Ισλανδία, Ισραήλ, Νορβηγία και Ελβετία.
Status: Κλειστή.

Νορβηγία

Είναι ανοιχτά τα σύνορα; Μόνο μερικώς. Επιτρέπεται η είσοδος από την Ε.Ε. μόνο για επαγγελματικούς ή οικογενειακούς λόγους. Από τις 15 Ιουνίου τα σύνορα ανοίγουν για ταξιδιώτες από Δανία, Ισλανδία, Φινλανδία, Νησιά Φαρόε και Γροιλανδία, υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός κρουσμάτων παραμένει χαμηλός. Τα σύνορα για τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να ανοίξουν στις 20 Ιουλίου.
Υπάρχει καραντίνα; Ναι. Η 10ήμερη καραντίνα είναι υποχρεωτική για όλους. Από την 15 Ιουνίου δεν ισχύει για τις Σκανδιναβικές χώρες - πλην Σουηδίας.
Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις εισόδου; Οχι.
Τι γίνεται με τους ταξιδιώτες εκτός Ευρώπης; Δεν επιτρέπεται η είσοδος.
Status: Κλειστή.

Ουγγαρία

Είναι ανοιχτά τα σύνορα; Οχι εντελώς. Επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε πολίτες Αυστρίας, Τσεχίας, Γερμανίας, Σλοβακίας, Σερβίας, Σλοβενίας και Κροατίας.
Υπάρχει καραντίνα; Οι ταξιδιώτες από τις επτά πρώτες χώρες δεν αντιμετωπίζουν καραντίνα. Οι Ούγγροι, καθώς και όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι Ουγγαρίας που επιστρέφουν από άλλες χώρες - ακόμα και εκείνοι με ειδικές άδειες - πρέπει να μείνουν σε καραντίνα 14 ημερών.
Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις εισόδου; Οχι.
Τι γίνεται με τους ταξιδιώτες εκτός Ευρώπης; Τα εξωτερικά σύνορα της Ουγγαρίας είναι κλειστά, με ορισμένες εξαιρέσεις όπως αφίξεις για επαγγελματικούς λόγους από τη Ν. Κορέα και την Ιαπωνία. Ουκρανοί πολίτες μπορούν να μπουν στη χώρα για αγροτικές εργασίες.
Status: Προσεκτική.
 

Ολλανδία

Είναι ανοιχτά τα σύνορα; Ναι. Η Ολλανδία δεν έκλεισε ποτέ τα σύνορά της για τους γείτονες. Ολοι οι ταξιδιώτες από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Ζώνη Σένγκεν, με εξαίρεση την Σουηδία και τη Βρετανία, μπορούν να μπουν στην χώρα.
Υπάρχει καραντίνα; Οχι.
Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις εισόδου; Οι τουρίστες πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν κράτηση για διαμονή στη χώρα.
Τι γίνεται με τους ταξιδιώτες εκτός Ευρώπης; Δεν επιτρέπεται η είσοδος.
Status: Ανοικτή.

Πολωνία

Είναι ανοιχτά τα σύνορα; Ναι. Από τις 13 Ιουνίου η Πολωνία άνοιξε τα σύνορά της για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από τις 16 Ιουνίου ξαναρχίζουν και οι διεθνείς πτήσεις.
Υπάρχει καραντίνα; Οχι.
Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις εισόδου; Οχι.
Τι γίνεται με τους ταξιδιώτες εκτός Ευρώπης; Δεν επιτρέπεται η είσοδος.
Status: Ανοικτή.

Πορτογαλία

Είναι ανοιχτά τα σύνορα; Τα χερσαία σύνορα με την Ισπανία θα παραμείνουν κλειστά έως την 1η Ιουλίου, αλλά από τις 15 Ιουνίου επιτρέπονται οι αεροπορικές πτήσεις.
Υπάρχει καραντίνα; Οχι.
Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις εισόδου; Οι ταξιδιώτες με προορισμό τις Αζόρες και τα νησιά Μαδέιρα θα υποβάλλονται σε τεστ κατά την άφιξή τους.
Τι γίνεται με τους ταξιδιώτες εκτός Ευρώπης; Η Πορτογαλία διατήρησε τις αεροπορικές συνδέσεις με Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδά, Βενεζουέλα και Ν. Αφρική. Θα ακλουθήσει την πολιτική της Ε.Ε. για το άνοιγμα των συνόρων σε χώρες εκτός Ευρώπης.
Status: Ανοικτή.

Ρουμανία

Είναι ανοιχτά τα σύνορα; Ναι. Ταξιδιώτες από χώρες της Ε.Ε. , την Ελβετία, το Λιχτεστάιν, την Ισλανδία και τη Νορβηγία μπορούν να μπούν στη Ρουμανία.
Υπάρχει καραντίνα; Ναι. Ολοι οι ταξιδιώτες καλούνται να μείνουν σε καραντίνα, είτε σε χώρο επιλογής τους, είτε σε κυβερνητικό κέντρο.
Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις εισόδου; Οχι.
Τι γίνεται με τους ταξιδιώτες εκτός Ευρώπης; Δεν επιτρέπεται η είσοδος. Εξαιρούνται διπλωμάτες ή εργάτες.
Status: Προσεκτική.

Σλοβακία

Είναι ανοιχτά τα σύνορα; Γενικώς, ναι. Επιτρέπεται η είσοδος σε ταξιδιώτες από Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Εσθνοία, Φινλανδία, Ελλάδα, Κροατία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Λιχτεστάιν, Λιθουανία, Λετονία, Ουγγαρία, Μάλτα, Γερμανία, Νορβηγία, Σλοβενία και Ελβετία.
Υπάρχει καραντίνα; Ναι, εκτός κι αν οι ταξιδιώτες επιδείξουν αρνητικό τεστ κορονοϊού.
Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις εισόδου; Ταξιδιώτες από μη ασφαλείς χώρες, πρέπει να έχουν αρνητικό τέστ που έγινε τις προηγούμενες 96 ώρες.
Τι γίνεται με τους ταξιδιώτες εκτός Ευρώπης; Δεν επιτρέπεται η είσοδος.
Status: Προσεκτική.

Σλοβενία

Είναι ανοιχτά τα σύνορα; Ναι. Από τις 15 Μαΐου.
Υπάρχει καραντίνα; Οχι, για τους περισσότερες Ευρωπαίους πολίτες, εκτός κι αν εμφανίζουν συμποτώματα κορνοϊού. Από τις 13 Ιουνίου είναι υποχρεωτική η καραντίνα για τους ταξιδιώτες από τη Σουηδία και τη Βρετανία και διάφορες μη Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Ανδόρρα και το Γιβραλτάρ.
Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις εισόδου; Οχι.
Τι γίνεται με τους ταξιδιώτες εκτός Ευρώπης; Οι ταξιδιώτες εκτός Ε.Ε. πρέπει να μείνουν σε καραντίνα 14 ημερών. Το ίδιο ισχύει για τους μόνιμους κατοίκους Σλοβενίας που ήταν σε χώρα εκτός Ε.Ε. για διάστημα δύο εβδομάδων πριν το ταξίδι.
Status: Ανοικτή.

Σουηδία

Είναι ανοιχτά τα σύνορα; Ναι. Δεν υπάρχουν περιορισμοί για ταξιδιώτες από την Ε.Ε. , την Ελβετία, τη Νορβηγία, το Λιχτενστάιν, την Ισλανδία και τη Βρετανία.
Υπάρχει καραντίνα; Οχι.
Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις εισόδου; Οχι.
Τι γίνεται με τους ταξιδιώτες εκτός Ευρώπης; Επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε απαραίτητο προσωπικό από τρίτες χώρες.
Status: Ανοικτή.

Τσεχία

Είναι ανοιχτά τα σύνορα; Από τις 15 Ιουνίου, οι ταξιδιώτες από τις ασφαλείς χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, μπορούν να μπούν στην χώρα. Με βάση τον σχετικό χάρτη, η είσοδος επιτρέπεται στις ”πράσινες” χώρες και απαγορεύεται στις ”πορτοκαλί” (μέτριο ρίσκο) και στις ”κόκκινες” (υψηλό ρίσκο).
Υπάρχει καραντίνα; Οχι, αν έρχονται από τις ασφαλείς χώρες.
Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις εισόδου; Οι Τσέχοι πολίτες που επιστρέφουν από ”κόκκινες” χώρες πρέπει να κάνουν τεστ ή να μείνουν σε καραντίνα. Το ίδιο ισχύει για τις εξαιρέσεις ταξιδιωτών από τις ”πορτοκαλί” ή τις ”κόκκινες” χώρες.
Τι γίνεται με τους ταξιδιώτες εκτός Ευρώπης; Δεν επιτρέπεται η είσοδος.
Status: Προσεκτική.

Φιλανδία

Είναι ανοιχτά τα σύνορα; Μερικώς. Από την περασμένη εβδομάδα η Φινλανδία επιτρέπει την είσοδο σε ταξιδιώτες από Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, αλλά οι περιορισμοί για όλες τις άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ισχύουν μέχρι τις 14 Ιουλίου.
Υπάρχει καραντίνα; Οι ταξιδιώτες από τις χώρες για τις οποίες δεν έχουν ανοίξει τα σύνορα και οι οποίοι μπαίνουν στην χώρα για λόγους δουλειάς, πρέπει να μείνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων.
Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις εισόδου; Οχι.
Τι γίνεται με τους ταξιδιώτες εκτός Ευρώπης; Δεν επιτρέπεται η είσοδος.
Status: Κλειστή.

πηγηκ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life