Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη το Πόρτο Καρράς του Πατρινού Κωνσταντίνου Στέγγου

Στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη το Πόρτο Καρρ...

Η ιστορία μέχρι το deal

Στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη και την εταιρεία Belterra, με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται στα 205 εκατ. ευρώ, πέρασε το ξενοδοχειακό συγκρότημα Πόρτο Καρράς που από το 1999 ήταν συμφερόντων της Πατρινής οικογενείας Στέγγου. Διαπραγματεύσεις για την πώληση είχαν ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2019, όπως είχε ανακοινώσει η Tεχνική Ολυμπιακή.

Ήταν τότε που η διοίκηση του ομίλου Στέγγου στην Πόρτο Καρράς Α.Ε. είχε μόλις προσχωρήσει στην εξόφληση των δανείων της Alpha Bank, ύψους 22,5 εκατ. ευρώ, και της Εθνικής, ύψους 800.000 ευρώ περίπου, ενώ παράλληλα έκλεισε ή ρύθμισε υποχρεώσεις προς Ταμεία, Δημόσιο και προμηθευτές. Τις κινήσεις αυτές χρηματοδότησε με τα 45 εκατομμύρια ευρώ δάνειο που έχει λάβει από τη Fortress με εγγύηση ενεργητικό της Πόρτο Καρράς.

Η ιστορία του εμβληματικού ξενοδοχείου της Βόρειας Ελλάδας ξεκινά το 1960. Όταν ο εφοπλιστής Γιάννης Καρράς, συμμετέχει σε μία κρουαζιέρα η οποία διοργανώνεται για να εορταστεί η χιλιετία της μοναστικής πολιτείας του Άθω. Αυτό που αντικρίζει βλέποντας από τη θάλασσα τη Σιθωνία τον μαγεύει και αμέσως σκέφτεται τη δημιουργία μίας τουριστικής εγκατάστασης πρότυπο για την εποχή.

Η ξεχωριστή Βίλα Γαλήνη
Η Βίλα Γαλήνη, αποτέλεσε το διαμάντι αυτής της επένδυσης, η οποία όταν χτίστηκε, αποτελούσε το σπίτι της οικογένειας του εφοπλιστή Καρρά, ενώ στα δωμάτιά της φιλοξένησε σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης και του πολιτισμού. Ανάμεσα τους, ο διάσημος Σαλβαντόρ Νταλί, ο Νουρέγιεφ, η πιανίστρια Τζίνα Μπαχάουερ, καθώς και οι σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητας του περασμένου αιώνα.

Σήμερα το συγκρότημα καταλαμβάνει έκταση 17.630 στρεμμάτων και αποτελείται από τα ξενοδοχεία «Μελίτων» και «Σιθωνία», τις Βίλες «Γαλήνη» και «Καλύβα», τη μεγαλύτερη ιδιωτική μαρίνα στη Βόρεια Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια, το οινοποιείο, τις αθλητικές εγκαταστάσεις γκολφ, καλαθοσφαίρισης, ποδοσφαίρου, ιππασίας, τέννις, ποδηλασίας, αναρρίχησης, θαλασσίων sports, κέντρο spa-θαλασσοθεραπείας και καζίνο.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Η ιστορία του Πατρινού επιχειρηματία Κωνσταντίνου Στέγγου που έφτιαξε έναν κολοσσό και στη συνέχεια πρωταγωνίστησε σε χρηματιστηριακές «φούσκες» και πολιτικούς «αποκεφαλισμούς», είναι πολύ ενδιαφέρουσα, αν και τα τελευταία χρόνια το "διαμάντι" του ομίλου, το Πόρτο Καρράς του δημιουργούσε πονοκεφάλους, μέχρι την μεταβίβασή του στον Ιβάν Σαββίδη.

Πρωταγωνίστησε σε χρηματιστηριακές «φούσκες» και πολιτικούς «αποκεφαλισμούς».

Η οικογένεια διατηρούσε επί μακρόν στενές σχέσεις με την Πάτρα και συμπολίτες, με επίκεντρο την εξοχική κατοικία στα Αραχωβίτικα. 

Οι Στέγγοι, μετά το ενδιαφέρον που προκάλεσαν η αλματώδης πορεία του «πατριάρχη» της οικογένειας στους επιχειρηματικούς κύκλους και οι κοινωνικές δραστηριότητες των πέντε παιδιών του, έγιναν πρωτοσέλιδο άλλοτε με μεγάλα γράμματα, κι άλλοτε με… γκρίζο φόντο.

Ένα φόντο που περιλάμβανε χρηματιστηριακές «φούσκες», σκάνδαλα με «έδρα» το Πόρτο Καρράς, άλλοτε για τις εμφύλιες διαμάχες μεταξύ του Στέγγου και των μικρομετόχων της «Τεχνικής Ολυμπιακής», αλλά και την κατάταξή του από το περιοδικό Forbes στη λίστα με τις 2.000 κορυφαίες εταιρείες του κόσμου.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις