Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Τρεις Πατρινοί του Λονδίνου μεταφέρουν στο thebest το κλίμα εν μέσω κορωνοϊού επί Τζόνσον

Τρεις Πατρινοί του Λονδίνου μεταφέρουν σ...

Εξηγούν στο thebest γιατί επιστρέφουν στην Ελλάδα

 Μαρία Νικολαΐδη, Κατερίνα Γιαννάκη, Χρήστος Τσουμάνης. Τρεις πατρινοί του Λονδίνου μεταφέρουν στο thebest το κλίμα που επικρατεί στη Βρετανική πρωτεύουσα στην εποχή του κορωνοϊού. Τους συναντήσαμε και τους τρεις μαζί, λίγο πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα, καθώς δεν κρίνουν τα μέτρα του Τζόνσον επαρκή για τη διαμονή τους. 

 

 

Μαρία Νικολαΐδη: «Γυμναστήρια, παμπ και μαγαζιά ήταν γεμάτα, αλλά τα ράφια στα σούπερ μάρκετ άδεια»

Η Μαρία Νικολαΐδη είναι απόφοιτος του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, έχει ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της στη Βιοιατρική και Μοριακή βιολογία στο King’s College of London και τον τελευταίο χρόνο εργάζεται στο Ινστιτούτο Kαρκίνου του University College of London ως Research Assistant, με ειδικότητα στην ανοσοθεραπεία CAR-T. 

«Στον χώρο εργασίας μου αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία γενικότερα, υπήρξε πολύ αργή κατανόηση του προβλήματος. Οι Άγγλοι επιδείκνυαν φοβερή απάθεια, σαν να μην μπορεί να τους επηρεάσει κανένας ιός, έχοντας την αίσθηση ότι είναι υπεράνω μιας υπάρχουσας πανδημίας, η οποία όμως δεν γνωρίζει ούτε σύνορα ούτε κοινωνικές τάξεις. Αυτό που με τρόμαζε περισσότερο ήταν η αβεβαιότητα της κάθε στιγμής, το να μην ξέρω τι θα συμβεί το επόμενο πρωί. Παρατηρούσα ακραίες διαφορές σε σχέση με τη χώρα μου την Ελλάδα, η οποία έλαβε αυστηρά μέτρα περιορισμού του ιού και μάλιστα πολύ νωρίς. Στην καθημερινότητα στο Λονδίνο, μέχρι τις προηγούμενες ημέρες δεν υπήρχε καμία αλλαγή. Γυμναστήρια, παμπ και μαγαζιά ήταν γεμάτα, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον δεν είχε δώσει εντολή για το αντίθετο. Υπήρχε ωστόσο μία αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά. Ενώ π.χ. τα εστιατόρια και τα μπαρ ήταν γεμάτα, τα ράφια των σούπερ μάρκετ είχαν αδειάσει από χαρτιά υγείας, μακαρόνια κ.λπ. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς συνεχίζουν να είναι ασφυκτικά γεμάτα και αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης. Επιπλέον υπάρχουν πολλοί οικονομικοί μετανάστες που αναγκάζονται να ζουν 5-10 άτομα μαζί σε συνθήκες ανθυγιεινές και αυτό τους κάνει ακόμη πιο ευάλωτους στον ιό.  Η ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου ακολούθησε αρχικά την τακτική της «ανοσίας της αγέλης», ωστόσο, μεμονωμένοι φορείς, όπως τα πανεπιστήμια, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης έκλεισαν με δική τους πρωτοβουλία. Το ίδιο συνέβη και στο City of London, όπου οι περισσότερες εταιρείες έκλεισαν τα γραφεία τους και οι εργαζόμενοι απασχολούνται από το σπίτι. Η ζωή κυλούσε κανονικά μέχρι και το τέλος αυτής της εβδομάδας που ο Τζόνσον αναγκάστηκε να πάρει κάποια μέτρα, υπό την κατακραυγή της επιστημονικής κοινότητας, όπως το κλείσιμο των σχολείων και η εργασία από το σπίτι, όπου αυτό είναι δυνατόν. Ως εκ τούτου και η δική μου εργασία θα μεταφερθεί στο σπίτι, οπότε επιστρέφω στη χώρα μου ώστε να είμαι κοντά στην οικογένεια μου δεδομένων των συνθηκών. Για 14 ημέρες ωστόσο θα βρίσκομαι σε καραντίνα ώστε να αποκλείσω κάθε ενδεχόμενο. Εύχομαι η πανδημία να τελειώσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται».

Όσο για το τι πρέπει να προσέχουμε αυτές τις ημέρες μας εξηγεί: «Παρόλο που ο τομέας μου δεν είναι τόσο σχετικός με την ιολογία και τη λοιμωξιολογία, μπορώ να κατανοήσω τη σοβαρότητα του νέου ιού καθώς το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πρωτοεμφανιζόμενο με τεράστια μεταδοτικότητα αλλά και πιθανή μεταλλαξιμότητα. Σοφό θα ήταν λοιπόν να αποφεύγουμε τις κοινωνικές συναναστροφές ειδικότερα με άτομα υψηλού κινδύνου όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι καρκινοπαθείς, οι διαβητικοί τύπου Ι και ΙΙ, όσοι εμφανίζουν καρδιαγγειακές παθήσεις, αναπνευστικά προβλήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, άτομα ηλικίας άνω των 50 και κυρίως οι καπνιστές με ΧΑΠ».

 

Κατερίνα Γιαννάκη: «Όταν επέστρεψα στο αεροδρόμιο δεν μου είπε κανείς τίποτα για καραντίνα. Περιορίστηκα από μόνη μου»

 

H Κατερίνα Γιαννάκη είναι απόφοιτος του Οικονομικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών. Ζει στο Λονδίνο από τον Σεπτέμβριο, όπου κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα των διεθνών επιχειρήσεων MSc International Business στο Regent’s University.

« H εμφάνιση του ιού στη Μεγάλη Βρετανία επηρέασε σε πολύ μεγάλο ποσοστό την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, κυρίως των πολιτών που έχουν εγκατασταθεί στο Λονδίνο για επαγγελματικούς αλλά και εκπαιδευτικούς λόγους. Με λίγα λόγια οι Βρετανοί ήταν οι μόνοι οι οποίοι δεν ανησύχησαν και δεν έλαβαν κάποια μέτρα πρόληψης με σκοπό την αντιμετώπιση του ιού. Αν και στο μετρό, μέρα με τη μέρα η κίνηση μειωνόταν, τα νυχτερινά μαγαζιά της πόλης συνέχιζαν να έχουν κόσμο μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Μόλις τις τελευταίες μέρες η απουσία του κόσμου, κυρίως στο κέντρο του Λονδίνου ήταν αισθητή, με αποτέλεσμα τα εμπορικά μαγαζιά, bars-restaurants να κλείνουν από νωρίς. Στο πανεπιστήμιό μου βρέθηκε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού και αυτό αποτέλεσε τον κύριο λόγο της διακοπής των μαθημάτων μέχρι τέλη Απριλίου. Ο λόγος που έφυγα από το Λονδίνο για κάποιο διάστημα ήταν γιατί η κυβέρνηση της Αγγλίας δεν πήρε μέχρι σήμερα κάποια ισχυρά μέτρα προστασίας για την εξάλειψη του ιού. Οι περισσότεροι φοιτητές από το πανεπιστήμιο μου γύρισαν πίσω στις χώρες τους για μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς κανείς δεν μπορούσε να μας διαβεβαιώσει για την εξέλιξη της κατάστασης. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα (την προηγούμενη εβδομάδα) δεν αντιμετώπισα κανέναν ειδικό έλεγχο όσο αναφορά στο αν είμαι φορέας του ιού ερχόμενη από το Λονδίνο στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Δεν έλαβα καμία ενημέρωση σχετικά με το ενδεχόμενο της καραντίνας, ούτε στο αεροδρόμιο του Heathrow, αλλά και ούτε και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Λόγω του ότι τα συμπτώματα του ιού εμφανίζονται μετά από 14 ημέρες αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε καραντίνα στον προσωπικό μου χώρο διότι δεν θα ήθελα, στην περίπτωση που είμαι φορέας του ιού, να κολλήσω την οικογένεια μου και τα αγαπημένα μου πρόσωπα καθώς και κανέναν άλλον άνθρωπο που θα μπορούσα να έχω επαφή».

 

 

Χρήστος Τσουμάνης: «Ο κόσμος στον δρόμο κυκλοφορεί κανονικά, χωρίς μάσκες, χωρίς απολύτως καμία προφύλαξη»

 

Ο Χρήστος Τσουμάνης έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πατρών και από τον Σεπτέμβρη του 2019 ζει στο Λονδίνο και εργάζεται ως σύμβουλος πωλήσεων σε πολυεθνική εταιρία στον χώρο της ασφάλειας, η οποία παρέχει υπηρεσίες στην Αγγλία καθώς και σε 17 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

« Εν μέσω εποχής κορωνοϊού, το κλίμα στο Λονδίνο είναι όπως πάντα "ψυχρό" από όλες τις απόψεις. Ο κόσμος στον δρόμο κυκλοφορεί κανονικά, χωρίς μάσκες, χωρίς απολύτως καμία προφύλαξη για τους ίδιους, πόσο μάλλον τους συνάνθρωπους τους, που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Στην εταιρεία μου, κυριαρχούσε μέχρι πρόσφατα το μοτίβο «πλύνε τα χέρια σου και κάνε το σταυρό σου»… Αστειεύομαι δεν λένε να κάνουμε το σταυρό μας. Καμία διαφορά μέχρι τώρα στους χώρους εστίασης και εκδηλώσεων, οι οποίοι παραμένουν γεμάτοι σε αντίθεση με την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες που έχουν ήδη εφαρμόσει αυστηρά μέτρα. Όλοι οι παραπάνω λόγοι με ώθησαν να επιστρέψω στην Ελλάδα σε αυτή τη φάση. Δεν περίμενα η κυβέρνηση της Ελλάδας να εφαρμόσει στην πράξη το «Μένουμε σπίτι», πόσο μάλλον να επιβάλει χρηματικό πρόστιμο σε όποιον επαγγελματία δεν το τηρεί. Η καθημερινότητα δεν έχει αλλάξει ούτε στο ελάχιστο. Ο τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας εδώ είναι απόλυτα διαφορετικός. Η προσέγγιση της "ανοσίας της αγέλης" που αρχικά υιοθετήθηκε, τώρα φαίνεται να αλλάζει. Ας ελπίσουμε να μην είναι αργά.  Θα επιστρέψω άμεσα στην Ελλάδα, για να βρίσκομαι κοντά στην οικογένειά μου μέχρι τα πράγματα να επανέλθουν στους φυσιολογικούς ρυθμούς. Εύχομαι να περάσει το συντομότερο».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight