Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Αναβολή συνεδριάσεων επιτροπών ΚΕΠΑ

Αναβολή συνεδριάσεων επιτροπών ΚΕΠΑ

Παράταση 3 μήνες στις αναπηρικές συντάξεις

Για τρεις μήνες παίρνουν παράταση οι αναπηρικές συντάξεις λόγω της αναβολής συνεδριάσεων επιτροπών ΚΕΠΑ εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η αναβολή των συνεδριάσεων των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020, για την εξέταση των αιτήσεων παράτασης αναπηρικών παροχών σύνταξης.

Η υπουργική απόφαση για την αναβολή των συνεδριάσεων των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ λόγω κορωνοϊού
Αυτό προβλέπεται στο άρθρο 6 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 55 Α/11-3-2020, με την οποία εξειδικεύτηκαν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Ειδικότερα, λόγω του ανωτέρω μέτρου, στις περιπτώσεις λήξης, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020, αναπηρικών συντάξεων και, προκειμένου να μην αποστερηθούν οι δικαιούχοι της συνταξιοδοτικής παροχής, εφόσον εκκρεμεί, χωρίς υπαιτιότητα των ενδιαφερομένων, στις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές των ΚΕ.Π.Α., ιατρική κρίση για παράταση χορήγησης σύνταξης αναπηρίας, η καταβολή της αναπηρικής παροχής παρατείνεται για τρεις μήνες.
Η ανωτέρω τρίμηνη παράταση προστίθεται σε κάθε παράταση που προβλέπεται από άλλη διάταξη νόμου. Επομένως, σε περίπτωση λήξης της εξάμηνης παράτασης του άρθρου 28 του ν. 4488/2017, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020 ή και μετά την ανωτέρω ημερομηνία- είτε προστίθεται πλήρης η τρίμηνη παράταση των κοινοποιούμενων διατάξεων ή τμήμα αυτής, υπό τους όρους, που προαναφέρονται.

Η ανωτέρω ρύθμιση εφαρμόζεται για τις συντάξεις με αιτία την αναπηρία, τις προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία, που χορηγεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), καθώς και για όλα εν γένει τα επιδόματα που χορηγούνται, λόγω αναπηρίας, η πιστοποίηση της οποίας πραγματοποιείται, μέσω των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕ.Π.Α.. Παράλληλα, παρατείνεται ισόχρονα και η ασφαλιστική ικανότητα, όσων εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του άρθρου 6 της ΠΝΠ.

Σε περίπτωση που, μετά την επανεξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕ.Π.Α. και σύμφωνα με τις εκδιδόμενες αποφάσεις, οι ενδιαφερόμενοι δεν κρίνονται ως δικαιούχοι των κατά περίπτωση αναπηρικών παροχών, τα ποσά που καταβλήθηκαν σε αυτούς αχρεωστήτως, κατ’ εφαρμογή της κοινοποιούμενης ρύθμισης, επιστρέφονται στους αρμόδιους φορείς, σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία.

Οι κοινοποιούμενες ρυθμίσεις δεν κωλύουν τη διακοπή καταβολής παροχών αναπηρίας, ακόμη και κατά τη διάρκεια της παράτασης χορήγησής τους, όταν η διακοπή αυτή πραγματοποιείται για οποιονδήποτε άλλο- πλην του είδους και του ποσοστού αναπηρίας -νόμιμο λόγο. Τέλος, προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης των ανωτέρω προθεσμιών, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being