Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γαστούνη Ηλείας: Σκηνικό Χ-files στη σκιά του κορωνοϊού με μια ολόκληρη πολυκατοικία σε καραντίνα

Γαστούνη Ηλείας: Σκηνικό Χ-files στη σκι...

Δείτε ΦΩΤΟ

Σκηνικό από την γνωστή σειρά επιστημονικής φαντασίας Χ-Files θυμίζει εδώ και τέσσερις μέρες η Γαστούνη, μια κωμόπολη 6.000 κατοίκων στη δυτική Ηλεία που θεωρείται σημαντικό αγροτικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής. Πριν από 96 ώρες ο κόσμος γέμιζε την αγορά, τις καφετέριες και τις ταβέρνες όμως σήμερα οι κινήσεις των κατοίκων έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.

Οι ηλικιωμένοι έχουν κυριευτεί από φόβο και παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός εμφανίζεται ιδιαίτερα συγκρατημένος στις καθημερινές του δραστηριότητες και κοινωνικές επαφές. Εδώ είναι τόπος που η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός... φυτεύτηκε «για να τους πεθάνουν και να τους πάρουν τις συντάξεις». Άλλοι αναθεματίζουν την ώρα και τη στιγμή που ο παπα-Γιώργης οργάνωσε «το καταραμένο ταξίδι» στο Ισραήλ και αντί οι συντοπίτες του να επιστρέψουν από τα Ιεροσόλυμα με την ευλογία, γύρισαν με τον κορωνοϊό στις βαλίτσες τους.

«Μα ήταν ανάγκη να το κάνει αυτό;» είναι μια φράση που επαναλαμβάνεται συνεχώς στα καφενεία της περιοχής, μεταξύ των τελευταίων και θαρραλέων θαμώνων. Φυσικά ο συμπαθής αυτός ιερέας δεν φταίει πουθενά, έλα όμως να το πεις αυτό στους ανάστατους συμπολίτες του που είδαν την καθημερινότητά τους να αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Από κει που κυκλοφορούσαν αμέριμνοι στους δρόμους, τώρα είναι κλειδωμένοι στα σπίτια τους παρακολουθώντας τις εξελίξεις από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων.

«Μέχρι που θα πάει αυτή η κατάσταση;» διερωτώνται αρκετοί όμως κανείς δεν είναι σε θέση κανείς να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση. Ο εφιάλτης του κορωνοϊού δεν φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, να μεταδίδεται με ημερομηνία λήξης και η ανευθυνότητα ορισμένων διογκώνει το πρόβλημα μέρα με τη μέρα.

Λογικό, από τη στιγμή δε που όσοι έχουν έρθει σε επαφή με τα 35 επιβεβαιωμένα κρούσματα παίζουν κρυφτό με τις αστυνομικές Αρχές, αρνούμενοι να ταξιδέψουν έως την Πάτρα για να  δώσουν δείγμα. Γι' αυτοί οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κατάσταση στη Γαστούνη, στην Αμαλιάδα και στον Πύργο μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ήδη ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστας Τσαούσης και ο δήμαρχος Γιάννης Λυμπέρης κινητοποίησαν τις αστυνομικές και εισαγγελικές Αρχές προκειμένου να επιβληθούν ποινικές κυρώσεις και στους γιατρούς που αρνούνται υπηρεσία με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την περίπτωση συγκεκριμένης γιατρού, η οποία αρνήθηκε να προσέλθει στην εφημερία του νοσοκομείου Αμαλιάδας προφασιζόμενη ασθένεια.

 

Όσο για τις επαφές που είχαν όσοι συμμετείχαν στη θρησκευτική εκδρομή στο Ισραήλ και έχουν ιχνηλατήσει οι υπηρεσίες του ΕΟΔΥ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου τονίζει ότι «δεν είναι μόνο το γεγονός πως τους ειδοποιούν να προσέλθουν για να εξεταστούν και εκείνοι δεν εμφανίζονται, αρνούνται να αναφέρουν στους γιατρούς και το ιατρικό ιστορικό τους κι αυτό δεν είναι τωρινό φαινόμενο, συνέβαινε και πιο πριν μας χτυπήσει τη πόρτα ο κορωνοϊός».

Το ίδιο σκηνικό και στην Αμαλιάδα. Οι δρόμοι έχουν ερημώσει, τα μαγαζιά είναι άδεια και πλέον λίγοι είναι οι θαρραλέοι που δεν έχουν αλλάξει συνήθειες.

Επιχειρηματίας της περιοχής, μιλώντας στο protothema.gr, ανέφερε ότι τα τελευταία 24ωρα, «έχουν κλείσει ψητοπωλεία, φροντιστήρια και οι λαϊκές αγορές στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, ενώ έχουν μείνει ανοιχτά μόνο μερικά χασάπικα, μανάβικα, σουπερ μάρκετ και φούρνοι, μαγαζιά τα οποία επισκέπτεται σαφώς λιγότερος κόσμος σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες».

Μια πολυκατοικία με 18 διαμερίσματα που βρίσκεται στο κέντρο της Αμαλιάδας έχει τεθεί σε καραντίνα γιατί εκεί έμενε ο 66χρονος -το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού από το ταξίδι στους Άγιους Τόπους-, ενώ προχθές το απόγευμα μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο των Πατρών και μια 60χρονη γυναίκα η οποία συμμετείχε στην εκδρομή, όμως δεν είχε εμφανίσει συμπτώματα τις πρώτες οκτώ μέρες και την είχαν θέσει σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις