Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ερώτηση για την κατάργηση προστασίας της κύριας κατοικίας από τους βουλευτές Κ. Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου

Ερώτηση για την κατάργηση προστασίας της...

Μαζί με άλλους 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Ρωτούν τι μέτρα θα ληφθούν από την 1η Μαΐου που λήγει το υπάρχον προστατευτικό πλαίσιο

Ερώτηση για την κατάργηση της προστασίας της κύριας κατοικίας από την 1η Μαΐου του τρέχοντος έτους, όταν λήγει το υπάρχον προστατευτικό πλαίσιο κατέθεσαν 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Με πρώτους υπογράφοντες τους βουλευτές Αχαΐας, Κώστα Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου, οι υπογράφοντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν να μάθουν αν θα υπάρχει κάποια πρόνοια για τα νοικοκυριά που ενώ βρίσκονται σε καθεστώς δανεισμού προς τις τράπεζες, μεταβάλλεται προς το χειρότερο η οικονομική τους κατάσταση για λόγους που οι ίδιοι δεν ευθύνονται και θα αδυνατούν στο μέλλον να εξυπηρετούν τις οφειλές τους.

Στην ερώτησή τους δε, αναφέρουν το καθεστώς προστασίας που ισχύει σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων οι Η.Π.Α., η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (Σταϊκούρας, Γεωργιάδης, Βορίδης), υπάρχει η διάθεση της κυβέρνησης να εντάξει τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αναλάβει δάνεια, στο καθεστώς που ισχύει για τις επιχειρήσεις, δηλαδή στον νέο πτωχευτικό κώδικα που ετοιμάζει να φέρει προς ψήφιση στο άμεσο μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι στις επιχειρήσεις ισχύει το πρωτείο της οικονομικής λογικής, το οποίο «επιτάσσει την απόσυρση μιας μη ανταγωνιστικής και υπερχρεωμένης εμπορικής επιχείρησης από την αγορά, προκειμένου το οικείο κεφάλαιο να μετοχευθεί σε άλλες, παραγωγικές εργασίες».

Όπως όμως σχολιάζουν χαρακτηριστικά «το πρωτείο της οικονομικής λογικής δεν μπορεί να ισχύει απόλυτα στο επίπεδο της αστικής αφερεγγυότητας, διότι δεν υπάρχει δυνατότητα «διαγραφής» του οφειλέτη από την οικονομική ζωή, αντίστοιχη με εκείνη που έχει μια επιχείρηση. Αντιθέτως, το αιτούμενο είναι η διασφάλιση της δυνατότητας του οφειλέτη να επανέλθει στην οικονομική ζωή, προς όφελος και της οικονομίας εν γένει». 

Υπενθυμίζουν δε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ως πρώτη μέριμνα την ύπαρξη προστατευτικού πλαισίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής της, με διαδοχικές επεκτάσεις του αρχικού «Νόμου Κατσέλη».

Εν όψει αυτών των δεδομένων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων τα εξής:

-Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία της κύριας κατοικίας των ελληνικών νοικοκυριών που λήγει την 1η Μαΐου του 2020. Θα είναι μέτρα εμπορικής ή αστικής αφερεγγυότητας;

- Θα αντιμετωπίσει τα φυσικά πρόσωπα των ελληνικών νοικοκυριών με όρους «διαγραφής» τους από την οικονομική ζωή, όπως αντιμετωπίζει το πλαίσιο της εμπορικής αφερεγγυότητας τις επιχειρήσεις;

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις