Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Βίντεο διεθνούς οργάνωσης δείχνει νεκρό Σύρο πρόσφυγα στον Έβρο!

Βίντεο διεθνούς οργάνωσης δείχνει νεκρό ...

Απαιτείται τεκμηριωμένη απάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης

 Ένα βίντεο που δείχνει να έχει πέσει νεκρός 22χρονος Σύρος πρόσφυγας στον Έβρο, κάνει τον γύρο του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο, αποδίδοντας το θάνατο σε πυρά που προήλθαν από Ελληνικές συνοριακές δυνάμεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας, αναφερόμενος και στο σχετικό βίντεο το έχει χαρακτηρίσει fake new, ωστόσο είναι σαφές, ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο από μια δήλωση, μια έρευνα πιθανόν, ώστε αν αποφευχθεί ο διεθνής διασυρμός της χώρας.

Το βίντεο δημοσίευσε η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture και περιέχει σκηνές από τη μετακίνηση του Σύρου πρόσφυγα, τους πυροβολισμούς, τις αντιδράσεις των συντρόφων του μετά το χτύπημα, τη μεταφορά του σε νοσοκομείο, καθώς και μαρτυρίες της οικογένειάς του και αυτοπτών μαρτύρων.

Παραθέτει χάρτες και φωτογραφίες από την πορεία του 22χρονου την Κυριακή, όταν είχε διασχίσει τον Έβρο από την Τουρκία και είχε φτάσει σε σημείο, όπου διανυκτέρευσε, κοντά στις Φέρρες. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες άλλων προσφύγων της ομάδας του, το πρωί της Καθαράς Δευτέρας κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα και να βρεθούν σε ελληνικό έδαφος, όταν άκουσαν πυροβολισμούς.

Το βίντεο συνδυάζει οπτικό υλικό από διαφορετικά κινητά που κατέγραψαν τις στιγμές αμέσως μετά τον πυροβολισμό, όταν έπεσε στο έδαφος με εμφανές τραύμα ο 22χρονος και οι γύρω του προσπαθούσαν έντρομοι να του προσφέρουν πρώτες βοήθειες.

Γύρισαν και είδαν τον 22χρονο σωριασμένο στο έδαφος και ματωμένο, λίγα μέτρα αφού είχε περάσει τα σύνορα, ευρισκόμενος σε ελληνικό έδαφος.

Το βίντεο καταγράφει επίσης την επιχείρηση μεταφοράς του 22χρονου από άλλους πρόσφυγες πίσω στο ποτάμι, από κει με βάρκα στην απέναντι όχθη και εν συνεχεία οδικώς στο νοσοκομείο των Υψάλων, στην περιοχή της Αδριανούπολης.

Την είδηση του θανάτου του 22χρονου δημοσιοποίησε την Καθαρά Δευτέρα στο τουίτερ η δημοσιογράφος του αραβικού καναλιού Αλ-Αν, Ζίναν Μούσα, δημοσιοποιώντας βίντεο από τη μεταφορά του χτυπημένου Μοχάμαντ πίσω στην Τουρκία και επικαλούμενη πληροφορίες από την οικογένειά του και από αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με πρόσφυγα αυτόπτη μάρτυρα που εμφανίστηκε στον βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό Channel 4, οι ελληνικές αρχές άρχισαν με βολές στον αέρα, στη συνέχεια άρχισαν να στοχεύουν χαμηλότερα και μία σφαίρα πέτυχε τον 22χρονο στον λαιμό.

Δείτε το βίντεο

Ποια είναι η Forensic Architecture

Όπως διαβάζουμε στο Wikipedia, η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture είναι μια διεπιστημονική ερευνητική ομάδα που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και χρησιμοποιεί αρχιτεκτονικές τεχνικές και τεχνολογίες για τη διερεύνηση περιπτώσεων κρατικής βίας και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Η ομάδα διευθύνεται από τον αρχιτέκτονα Eyal Weizman.

Ο οργανισμός αναπτύσσει νέες τεχνικές αποδεικτικών στοιχείων και αναλαμβάνει προηγμένη έρευνα αρχιτεκτονικής και μέσων ενημέρωσης σε συνεργασία με και για λογαριασμό των κοινοτήτων που επηρεάζονται από την κρατική βία, και συνήθως συνεργάζεται με διεθνείς εισαγγελείς, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ομάδων που δραστηριοποιούνται στην πολιτική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη.

Ο οργανισμός είναι μια διεπιστημονική ομάδα ερευνητών, στην οποία συμμετέχουν αρχιτέκτονες, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές, προγραμματιστές λογισμικού, δημοσιογράφοι, αρχαιολόγοι, δικηγόροι και επιστήμονες. Διεξάγει έρευνες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από κράτη ή εταιρείες, εξ ονόματος ομάδων της κοινωνίας των πολιτών.

Η ομάδα χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνικές αρχιτεκτονικής και μέσων μαζικής ενημέρωσης για τη διερεύνηση ένοπλων συγκρούσεων και περιβαλλοντικής καταστροφής, καθώς και τη διασταύρωση ποικίλων πηγών στοιχείων, όπως νέα μέσα, τηλεπισκόπηση, ανάλυση υλικών και καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων.

Με πληροφορίες από efsyn

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις