Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Λούκας και Νίκι Πόντε τα φαβορί στον αποψινό εθνικό τελικό της Γιουροβίζιον

Λούκας και Νίκι Πόντε τα φαβορί στον απο...

Συνολικά έξι οι υποψήφιοι

Πλησιάζει η ώρα της επιλογής του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον φετινό 56ο Πανευρωπαικό Διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στο Ντίσελντοφ της Γερμανίας και η ώρα αυτή είναι απόψε στις 22.00. Η σχετική εκδήλωση που αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον από τους φαν του διαγωνισμού και όχι μόνο, θα μεταδοθεί απευθείας από τη ΝΕΤ με παρουσιάστρια τη γνωστή δημοσιογράφο Λένα Αρώνη και θα φιλοξενηθεί στο στούντιο Δ των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στην Λεωφόρο Κατεχάκη χωρίς όμως την παρουσία κοινού όπως είχε γίνει πέρυσι που επιλέχθηκε ο Γιώργος Αλκαίος και το «Opa».

Τα φετινά υποψήφια τραγούδια είναι 6 και ερμηνεύονται από νέους σε ηλικία και μουσική καριέρα καλλιτέχνες μιας και αυτή ήταν η επιδίωξη και στόχος της ΕΡΤ για το φετινό διαγωνισμό, να μας εκπροσωπήσει ένας νέος και άφθαρτος τραγουδιστής προερχόμενος από τα talent shows και παράλληλα να μην ξοδευτούν πολλά χρήματα όπως άλλες χρονιές, λόγω της σοβαρής οικονομικής κρίσης που μαστίζει την πατρίδα μας. Εξάλλου και η Γερμανία που νίκησε πέρυσι, το πέτυχε με μία νεαρή, χαριτωμένη 19χρονη, τη Λένα Μέγιερ και ένα όμορφο, απλό ποπ κομμάτι, το «Satellite».

ΕΞΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Aπό τους 6 λοιπόν καλλιτέχνες που θα παλέψουν απόψε για να πάρουν το εισιτήριο για το Ντίσελντοφ, φαβορί βάσει των δημοσκοπήσεων διαφόρων site, θεωρούνται ο Κύπριος Λούκας Γιώρκας με το κομμάτι «Watch my dance» το οποίο συνδυάζει το ζειμπέκικο με τη ραπ μουσική και το χορευτικό ποπ κομμάτι «I Don’t wanna dance» που ερμηνεύει η Ελληνοκανναδέζα Νίκι Πόντε η οποία έχει ξεχωρίσει για την ωραία φωνή, την κίνηση της και τη γλυκύτητα της σε σημείο κάποιοι να τη χαρακτηρίζουν νέα Καλομοίρα.

Το τραγούδι του Λούκα Γιώρκα έχουν γράψει ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος και η Ελεάνα Βραχάλη τους στίχους ενώ στα ραπ φωνητικά συμμετέχει ο Stereo Mike. Η αίσθηση που αποπνέει το συγκεκριμένο τραγούδι είναι της ελπίδας και του κουράγιου που πρέπει οι Έλληνες ως λαός να κρατήσουμε ώστε «με το κεφάλι ψηλά», όπως λέει και ο στίχος, να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δύσκολες ώρες που περνάμε τώρα με την κρίση. Για ορισμένους βέβαια το τραγούδι δεν θεωρείται ακριβώς κατάλληλο για Γιουροβίζιον καθώς και ότι βγάζει κάποια λύπη και θλίψη. Αντίθετα το τραγούδι της Νίκι Πόντε είναι πολύ ευχάριστο, σε κάνει να θες να σηκωθείς, να χορέψεις και το χαμόγελο και η συνολική σκηνική παρουσία της 20χρονης τραγουδίστριας είναι σχεδόν ακαταμάχητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ο Λούκας Γιώργας (τη συνολική του εμφάνιση επιμελείται ο χορογράφος Κωνσταντίνος Ρήγος) σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα χορέψει και για λίγο ζειμπέκικο σε ένα γύρισμα του κομματιού του και μάλιστα αυτός που τον δίδαξε και τον συμβούλεψε δεν είναι άλλος από τον μεγάλο λαικό ερμηνευτή Δημήτρη Μητροπάνο κατόπιν μεσολαβήσεως της Πέγκυς Ζήνα και του Γιώργου Λύρα. Εξάλλου συνεργάζεται φέτος με τους Μητροπάνο και Ζήνα στην «Ιερά Οδό».

Ο ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΙ Η ΠΑΤΡΑ

O Λούκας Γιώργας, Κύπριος στην καταγωγή, έχει δεσμούς στο μεταξύ με την Πάτρα μιας και έχει φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο Πατρών στο τμήμα της βιολογίας ενώ όπως έχει δηλώσει, ακόμη και τώρα επισκέπτεται τακτικά την πόλη μας για να δει και να συμβουλευτεί τον ιερέα-πνευματικό του, μιας και πιστεύει πολύ στο Θεό. Αρκετοί Πατρινοί, κυρίως φοιτητές θυμούνται τον Λούκα τα προηγούμενα χρόνια, να τραγουδά έντεχνα ελληνικά τραγούδια σε μουσικά στέκια της πόλης όπως το All Day στην Ηφαίστου. Επίσης θυμούνται ότι από τότε ο νεαρός Κύπριος ήταν σίγουρος πως μία μέρα θα κατάφερνε να διακριθεί στο τραγούδι και θα γινόταν επαγγελματίας τραγουδιστής. Ο Λούκας ως γνωστό ήταν ο νικητής του 1ου XFactor, του μουσικού ριάλιτι του ΑΝΤ1 ενώ η Νίκι Πόντε πήρε την 3η θέση στο φετινό XFactor που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Οι υπόλοιποι 4 υποψήφιοι είναι εξίσου δυναμικοί και δεν αποκλείεται ένας από αυτούς να κάνει την ανατροπή στα προγνωστικά, καθώς θα παίξει ρόλο και η σκηνική εμφάνιση και τρόπος παρουσίασης του τραγουδιού.

Τη μάχη τους λοιπόν θα δώσουν η Κύπρια Βαλάντω Τρύφωνος, νικήτρια του Greek Idol του Alpha με την μπαλάντα «This time is now», η Αντιγόνη Ψυχράμη, επίσης από το Greek Idol, που όλοι θυμόμαστε την χαριτωμένη ερμηνεία της στο «Με λένε Πόπη» με τον Γιώργο Νταλάρα πριν περίπου 10 χρόνια ενώ φέτος παίζει στο επιτυχημένο μιούζικαλ «Rent», η οποία διαγωνίζεται με το χορευτικό dance κομμάτι «Ιt's all Greek to me» σε μουσική του αδελφού της Απόστολου Ψυχράμη και στίχους του συγγραφέα Δημήτρη Σωτάκη, το γκρουπ Κόκκινα Χαλιά με το ρυθμικό «Come with me» και το «Χαμογέλα» με το γκρουπ Τριημιτόνιο σε μουσική του Νίκου Τερζή παλιού γνώριμου του διαγωνισμού μιας και έχει συμμετάσχει με το «Ποια προσευχή» με ερμηνεύτρια την Ελίνα Κωνσταντοπούλου το 1995 αλλά και το περίφημο «Shake it» με τον Σάκη Ρουβά που δόνησε όλη την Κωνσταντινούπολη και την Ευρώπη το 2004.

Το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας και την ΕΡΤ στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό της Γιουροβίζιον θα επιλεγεί κατόπιν ψηφοφορίας από κοινό και κριτική επιτροπή, η ψήφος των οποίων θα μετρήσει εξίσου (σε ποσοστό 50-50%). Το κοινό θα ψηφίσει μέσω τηλεφωνημάτων (televoting) και γραπτών μηνυμάτων (SMS).

Εκτός από τα 6 διαγωνιζόμενα κομμάτια, η βραδιά θα περιλαμβάνει και την εμφάνιση 3 ακόμη καλλιτεχνών, του Χρήστου Μυλόρδου που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο με το «Σαν άγγελος σε αγάπησα» σε μουσική Ανδρέα Αναστασίου, του Γκλεν Βέλα που θα ταξιδέψει στη Γιουροβίζιον για λογαριασμό της γειτονικής Μάλτας και της Poli Genova από τη Βουλγαρία που ερμηνεύει το τραγούδι «Na Inat».

Η Ελλάδα έχει κληρωθεί να εμφανιστεί στον α’ ημιτελικό που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Μαίου ενώ αν περάσει με το καλό, θα συμμετάσχει στον τελικό το Σάββατο 14 Μαίου. Φέτος στο διαγωνισμό οι συμμετοχές έφτασαν τις 43, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ιταλία που επιστρέφει μετά από 13 χρόνια ηθελημένης απουσίας. Η Ιταλία έχει δύο νίκες στη Γιουροβίζιον το 1964 με την Τζιλιόλα Τσινκουέτι και το 1990 με τον Τότο Κουτούνιο και το «Insieme».

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΗ ΛΕΝΑ

Στο μεταξύ η Γερμανία σε μία έξυπνη κίνηση, ξαναστέλνει στο διαγωνισμό που γίνεται φέτος στην έδρα της, την περσινή νικήτρια Λένα Μέγιερ με το τραγούδι με τίτλο «Taken by a stranger». Η γειτονική Τουρκία που πέρυσι με το συγκρότημα Manga είχε καταλάβει τη 2η θέση, ξαναπάει με γκρουπ, τους Yuksek Sadakat και το αγγλικό κομμάτι «Live it up» (η Τουρκία μετέχει όπως και η Ελλάδα στον α’ ημιτελικό) ενώ η Αλβανία ταξιδεύει φέτος με μία ερμηνεύτρια που ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη, την Aurela Grace η οποία θα ερμηνεύσει το κομμάτι «Kenga Ime» που σημαίνει «Το τραγούδι μου» και κατά πολλούς θεωρείται από τις καλύτερες συμμετοχές που έχει στείλει η Αλβανία στον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον μέχρι σήμερα. Η Γεωργία στο μεταξύ όπου μεταξύ των υποψηφίων ήταν και η Νίνη από το XFactor θα εκπροσωπηθεί τελικά από τους Eldrine και το «One more day» ενώ για τη γειτονική Ιταλία ορίστηκε ως εκπρόσωπος, όπως ανακοινώθηκε, ο Raphael Gualazzi με το «Follia d’ amore», τραγούδι που προέρχεται από αυτά του φετινού Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο. Μεταξύ των ονομάτων που ήσαν επίσης υποψήφια ήταν και ο Αλ Μπάνο, η Patty Bravo και η αγαπητή στην Ελλάδα Giusy Ferreri. Η Ιταλία στην τελευταία της Γιουροβιζιονική παρουσία το 1997 στο Δουβλίνο είχε πάρει την 4η θέση με 114 βαθμούς με το κομμάτι «Fiumi di parole» (ένα ποτάμι από λόγια) με την Jalisse.

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΠΑΡΤΥ ΤΟΥ OGAE

Τέλος να σημειώσουμε ότι χθες Τρίτη 1η Μαρτίου το βράδυ στο New York Athens club στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το πάρτυ του ελληνικού σωματείου των Φίλων της Γιουροβίζιον, του OGAE όπου παρουσιάστρια της βραδιάς ήταν η ηθοποιός και Δημοτική σύμβουλος Αθηναίων Βάσια Τριφύλλη. Παρόντες εκτός από τους φετινούς υποψήφιους διαγωνιζόμενους ήσαν παλαιότεροι αγαπημένοι εκπρόσωποι της χώρας μας στο διαγωνισμό όπως η Μαριάννα Ευστρατίου («Το Δικό σου αστέρι» το 1989 και «Εμείς φοράμε το χειμώνα ανοιξιάτικα» το 1996), η Μπέσσυ Αργυράκη που αύριο Πέμπτη θα βρίσκεται στην Πάτρα στο Disco Room για να μας ξεσηκώσει live με το «Μάθημα σολφέζ» και τις άλλες επιτυχίες της, ο Θάνος Καλλίρης, ο Χρήστος Κάλλοου του «Χωρίς σκοπό» που μας είχε εκπροσωπήσει το 1990, η Ελίνα Κωνσταντοπούλου, η Ελπίδα του «Σωκράτη εσύ σούπερ σταρ» το οποίο και τραγούδησε στη βραδιά, κ.α. Η γλυκιά Μπέσσυ Αργυράκη που θεωρείται από τις πιο φεστιβαλικές τραγουδίστριες μας με πολλές διακρίσεις και βραβεία σε φεστιβάλ παρουσίασε τη Βαλάντω Τρύφωνος στην οποία και έδωσε τις δικές της συμβουλές επιτυχίας.

TΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture