Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΑΥΤΑ τα βασικά φάρμακα λείπουν από την Πάτρα- Πώς δημιουργείται το πρόβλημα;

ΑΥΤΑ τα βασικά φάρμακα λείπουν από την Π...
Χριστακόπουλος Θάνος

Η στρατηγική των εταιριών που παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των ασθενών

«Είναι σε έλλειψη». Αυτά είναι τα λόγια που ακούν όλο και πιο συχνά οι Πατρινοί από τον φαρμακοποιό τους το τελευταίο τρίμηνο καθώς οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα είναι οι μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με όσα πληροφορείται το thebest.gr αυτή την περίοδο από τα ράφια των φαρμακείων, τόσο στην Πάτρα όσο και γενικότερα στην Αχαΐα, παρουσιάζουν ελλείψεις, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, πάνω από 400 σκευάσματα.

Την ίδια ώρα άλλα περίπου 450 παρέχονται σε περιορισμένες ποσότητες από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Συνολικά δηλαδή γύρω στα 850 σκευάσματα, παρουσιάζουν προβληματική διακίνηση.

 Ανάμεσα τους:

-αντιδιαβητικά (π.χ σιταγλιπίνη),

-ηπαρίνες (αντιπηκτικές ενέσεις που απαιτούνται μετά από χειρουργεία για μην γίνουν θρομβώσεις στο αίμα),

-φάρμακα για το αναπνευστικό (π.χ γλυκοπυρρόνιο),

-αντικαταθλιπτικά (π.χ σερτραλίνη),

-γαστροπροστατευτικά (π.χ ομεπραζολη),

-κορτιζόνες,

-αντιυπερτασικά,

-συγκεκριμένα μυοχαλαρωτικά τα οποία ουσιαστικά είναι «εξαφανισμένα» από την αγορά εδώ και τουλάχιστον 5 μήνες,

-παυσίπονα,

-αντιφλεγμονώδη,

-φάρμακα για έλλειψη σιδήρου,

-κολλύρια για γλαύκωμα, καταρράκτη κλπ.

Ενώ την ώρα που η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση, ελλείψεις παρατηρούνται ακόμα και στα εμβόλια για την γρίπη καθώς φέτος, το ρεπορτάζ καταδεικνύει ότι εστάλησαν συνολικά λιγότερα από πέρυσι.

Με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πάρα πολλοί ασθενείς ταλαιπωρούνται καθημερινά αφού, σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να κάνουν τον γύρο της πόλης για να βρουν κάποιο φάρμακο που μπορεί να έχει ξεμείνει στο ράφι κάποιου φαρμακείου. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να περιμένει για μέρες μήπως και βρεθεί κάποιο σκεύασμα ή εν τέλει υποχρεούται να επιστρέψει στον γιατρό του μήπως κι εκείνος του προτείνει προσωρινά κάποια άλλη αγωγή.

 

ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ;

Πώς όμως φτάσαμε έως εδώ με το πρόβλημα να κορυφώνεται το τελευταίο διάστημα και γιατί η Ελλάδα διαχρονικά αντιμετωπίζει κατά περιόδους προβλήματα με ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων;

 

 

Όπως μας εξηγεί η Πατρινή Φαρμακοποιός και συνδικαλίστρια του χώρου, Γεωργία Καρλή η Ελλάδα είναι η χώρα με τις χαμηλότερες τιμές φαρμάκων και αυτός είναι ένας από τους λόγους των ελλείψεων, καθώς οι πολυεθνικές δεν θεωρούν την χώρα μας προτεραιότητα για να καλύψουν τις ανάγκες της, ενώ το clawback (σ.σ. ο όρος που χρησιμοποιείται όταν μια εταιρεία, πληρώνει επιστροφή στο κράτος ανάλογη με τα έσοδά της) που πληρώνουν στο κράτος είναι αποτρεπτικό για την εισαγωγή φαρμάκων. Δηλαδή, με απλά λόγια, όταν μια εταιρία ξέρει πώς θα πληρώσει, και αυτό φαίνεται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αποφεύγει να εισάγει πολλά φάρμακα στην Ελλάδα.

Ωστόσο πέρα από αυτό, μια από τις σημαντικότερες αιτίες των ελλείψεων, σύμφωνα με την κυρία Καρλή, είναι και οι παράλληλες εξαγωγές. «Αυτό σημαίνει, ότι οι περισσότερες φαρμακαποθήκες, με δεδομένο ότι στις αγορές του εξωτερικού τα ίδια  φάρμακα είναι πολύ ακριβότερα, προτιμούν να τα εξάγουν εκεί, ακόμα και αν οι ποσότητες που προμηθεύονται από τις εταιρίες, δεν επαρκούν να καλυφθούν τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς. Η ταλαιπωρία του κόσμου είναι τεράστια και απόλυτα δικαιολογημένη, με το ενδεχόμενο μάλιστα να υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την Δημόσια Υγεία, μια και η έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο τους είναι δύσκολη, έως αδύνατη», επισημαίνει η κυρία Καρλή.

Πέραν αυτού εκτιμάται ότι το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ παρουσιάζουν μια "περίεργη" αδράνεια και μια αδιανόητη ανεπάρκεια αντιμετώπισης του θέματος. Ο ΕΟΦ έχει χάσει πλέον την ικανότητα ελέγχου της αγοράς με απρόβλεπτες πλέον συνέπειες για την Δημόσια Υγεία. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τι νέο Δ.Σ. του Οργανισμού, μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, δεν έχει ούτε ένα στέλεχος σχετικό με την Υγεία για να ελέγχει επαρκώς τέτοια φαινόμενα. 

Ως προς το τι θα μπορούσε να γίνει άμεσα ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο και σταδιακά τα φάρμακα να επιστρέψουν στα ράφια η κυρία Καρλή εκτιμά ότι θα έπρεπε να επιβληθεί άρση των παράλληλων εξαγωγών για όσο διάστημα χρειαστεί ώστε να αποκατασταθεί η επάρκεια στην αγορά, να γίνεται υποχρεωτική συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία του φαρμάκου και όχι "κλείδωμα" των συνταγών με την εμπορική ονομασία, άμεση ενημέρωση των Ιατρικών Συλλόγων ώστε να μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι στην αλλαγή εμπορικής ή/και δραστικής ουσίας αν και εφόσον χρειαστεί με την  σύμφωνη γνώμη των γιατρών.

«Ο φαρμακοποιός αντιμετωπίζει καθημερινά απίστευτο άγχος και ψυχολογική πίεση για την εξυπηρέτηση των ασθενών και έχει επίσης να αντιμετωπίσει και διακρίσεις στην αλυσίδα της τροφοδοσίας από αποθήκες- εταιρίες, καθώς θα έπρεπε κανονικά όλα τα φαρμακεία ανεξαιρέτως, να εξυπηρετούνται ισάξια και το ίδιο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, παρεμένει όμως πάντα με όλες του τις δυνάμεις δίπλα στον Έλληνα ασθενή», καταλήγει η κυρία Καρλή.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις