Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σία Αναγνωστοπούλου: Η δημόσια παιδεία γίνεται χαρτί διαπραγμάτευσης

Σία Αναγνωστοπούλου:  Η δημόσια παιδεία ...

H τοποθέτηση της βουλευτού Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Τοποθέτηση της βουλευτού Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη συζήτηση επί του σ/ν του Υπουργείου Παιδείας : «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις», χθες Τρίτη 14.1.2020.

 

Αναλυτικά η ομιλία:

«Η κυρία Υπουργός παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο είπε τη φράση, στην οποία συμπυκνώνει όλη τη λογική και τη στόχευση του νομοσχεδίου. Είπε ότι αυτή η διάταξη, που αφορά τη δημιουργία της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, «είναι ιδεολογική τομή, ιδεολογική μεταρρύθμιση για εμάς». Ακριβώς, κυρία Υπουργέ και για μας είναι ιδεολογική η αντίθεσή μας κατ’ αρχάς και κατ’ αρχήν.

Η δημόσια παιδεία είναι υποχρέωσή της Πολιτείας προς τους πάντες και τις πάσες και έρχεστε εσείς και το αντιστρέφετε αυτό. Η δημόσια παιδεία γίνεται χαρτί διαπραγμάτευσης.

Μπορώ να ανταποκριθώ ως φοιτητής, ως καθηγητής; Θα έχω δημόσια παιδεία. Αν δεν μπορώ να ανταποκριθώ, τελειώνει αυτό το πράγμα.

Θέλω να μου πείτε, όσοι έχετε επαφή με πανεπιστήμια, δεν μιλάω για αυτούς που δεν έχουν επαφή με πανεπιστήμια ή δεν έχουν με τα ελληνικά πανεπιστήμια, πως προσμετράται η παιδεία σε ένα πανεπιστήμιο; Πώς προσμετράται η παραγωγή έρευνας, η παραγωγή γνώσης; Πώς είναι μετρήσιμα αυτά τα πράγματα; Με τι μετρήσιμο μέγεθος, μπορεί να μετρηθεί το άρθρο ενός ιστορικού ή ο αριθμός εταιροαναφορών που έχει, σε σχέση με έναν συνάδελφό της ιατρικής ή θετικών επιστημών, που είναι πολύ εύκολο να γράψει ένα άρθρο, μια ανακοίνωση; Ένας ιστορικός, ένας αρχαιολόγος, ένας φιλόλογος, χρειάζεται μήνες και χρόνια για να μπορέσει να γράψει.

                Δεύτερον. Πώς μπορεί, ένας φοιτητής να προσμετράται αλλιώς  σ’ ένα πανεπιστήμιο και αλλιώς σ’ ένα άλλο; Μπορείτε να μου το εξηγήσετε; Σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο και να είναι ένας φοιτητής, τα ίδια έξοδα, την ίδια υποχρέωση δεν έχει η πολιτεία, αυτόν τον φοιτητή να τον  χρηματοδοτεί με τον ίδιο τρόπο; Σε ποια αξιολόγηση εμπίπτει αυτό;

                Τρίτο σημείο σε αυτό το θέμα. Τα περιφερειακά πανεπιστήμια, τα οποία δεν έχουνε τις δυνατότητες που έχουν τα κεντρικά πανεπιστήμια, θα πρέπει να χάνουν αυτό το 20%; Και σε σχέση με την ίδια αυτή την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Κυρία Υπουργέ, και εσείς και ο κύριος Φίλης όταν ήταν Υπουργός Παιδείας και ο οποιοσδήποτε Υπουργός Παιδείας, λογοδοτεί. Λογοδοτεί στην κοινωνία, λογοδοτεί στους εκπαιδευτικούς, λογοδοτεί στα παιδιά. Αυτό είναι η δημοκρατία.

                Αυτή η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, δεν μας είπατε σε ποιον θα λογοδοτεί ακριβώς. Φτιάχνετε ένα όργανο, ένα πρόσωπο, το οποίο τελικά λογοδοτεί μόνο στον Υπουργό. Άρα ο Υπουργός, δεν έχει πια ευθύνη να λογοδοτήσει σε αυτούς που έχει να λογοδοτήσει, αποποιείται των δημοκρατικών του ευθυνών και τις μεταθέτει κάπου αλλού.

Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Και κυρίως- και εκεί η ιδεολογική μας διαφορά είναι τεράστια πραγματικά- και το μέγιστο ζήτημα για μένα, δημιουργείτε ένα όργανο πάνω από τις συγκλήτους, πάνω από τα πανεπιστήμια, πάνω από οποιοδήποτε άλλον, υπερίπταται αυτό το όργανο, φτιάχνει εθνική στρατηγική, απολογείται μόνο στον Υπουργό και από κάτω τα πανεπιστήμια ακολουθούν.

                Ξέρετε τι κάνετε; Καταργείτε το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Και τι φέρνετε; Φέρνετε ένα πράγμα, αυτονομία- άλλο το αυτοδιοίκητο, άλλο η αυτονομία- το αυτοδιοίκητο είναι συνεχής δημοκρατική διαβούλευση των πανεπιστημίων με τις δημοκρατικά εκλεγμένες αρχές. Τώρα αυτό χάνεται. Ότι θέλει κάθε πανεπιστήμιο θα κάνει, αρκεί να έχει καλές σχέσεις με αυτή την εθνική αρχή.

                Λοιπόν εδώ πέρα, τα πράγματα είναι πάρα πολύ άσχημα και πρέπει να δούμε, αν πραγματικά, όλοι και όλες θέλουμε μια τέτοια εξέλιξη.

                Είπατε, ότι τα πανεπιστήμιά μας πρέπει να ακολουθήσουν τον βηματισμό της αγοράς. Μια φορά σε αυτή τη χώρα, μπορώ να ακούσω, ως πανεπιστημιακός, ότι η αγορά πρέπει να ακολουθήσει τον βηματισμό των πανεπιστημίων;

                Βγάζουν τόσους επιστήμονες σημαντικούς τα πανεπιστήμια.

Πείτε μου εσείς, ποιος από την αγορά πληρώνει όσο πρέπει να πληρώσει έναν απόφοιτο πτυχιούχο του ελληνικού πανεπιστήμιου; Γιατί τα παιδιά φεύγουν στο εξωτερικό; Επειδή δεν έχουν καλές σπουδές; Το αντίθετο. Τους παίρνουν παντού, όπου πηγαίνουν στην Ευρώπη. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Αντί, λοιπόν, να πιεσθεί η αγορά όπως έγινε κάποτε, όταν είχαμε την βιομηχάνηση σε αυτή τη χώρα, να ακολουθήσει τον βηματισμό της έρευνας που παράγουν τα πανεπιστήμια, πάμε να κάνουμε το ακριβώς αντίθετο στο όνομα του εκσυγχρονισμού.

                Λέτε συνέχεια ότι πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τα ΑΕΙ. Έχουμε αρχίσει και στοχοποιούμε, ήδη ξεκίνησε με το άσυλο, τα ΑΕΙ. Τι είναι ο εκσυγχρονισμός των ΑΕΙ; Κυρία Υπουργέ για το 20%, λέμε, θα επιλεγούν τα πανεπιστήμια αν είναι διδακτικά, αν είναι ερευνητικά, αν είναι οτιδήποτε. Πανεπιστήμιο,  η λέξη η ίδια το λέει, είναι παιδαγωγικός  και ερευνητικός ρόλος ταυτόσημος. Δεν μπορεί να υπάρξει πανεπιστήμιο.  Διαφορετικά υπάρχει κολέγιο  και όπως είπε ένας συνάδελφος από την Ν.Δ.: «Μην τα λέμε κολέγια, πανεπιστήμια είναι». Συμφωνούμε εμείς οι πανεπιστημιακοί σε αυτά. Έχουμε ευθύνη απέναντι  σε αυτούς που έχουμε  διδάξει τουλάχιστον, αν μη τι άλλο.

Κυρία Υπουργέ, εκτός από αυτές τις διακρίσεις, εκτός από τα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα του πανεπιστημίου, τα οποία μπαίνουν στο περιθώριο, εδώ πέρα βλέπουμε ότι αρχίζει να εισάγεται μια κουλτούρα για την παιδεία, για την εκπαίδευση, για την ανώτατη εκπαίδευση, η οποία δεν έπρεπε να βρίσκει σύμφωνο κανέναν σε αυτή τη χώρα. Κανέναν απολύτως. Και μιλάω ότι καταργείται τα 37 τμήματα και έρχεται συνάδελφος από τη Ν.Δ. και λέει: «Τα παιδιά μας φεύγουν στο εξωτερικό γιατί δεν υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια». Τότε γιατί τα καταργείται; Αφού τα παιδιά έχουν ανάγκη να σπουδάσουν, γιατί καταργήσατε την Νομική Σχολή Πατρών, ενώ όλοι ξέρουμε ότι τα περισσότερα παιδιά που πηγαίνουν φοιτητές στην Κύπρο, στην Ιταλία ή στην Βουλγαρία πηγαίνουν για νομικές σπουδές; Και εμείς πάμε και τα καταργούμε και ερχόμαστε εδώ και λέμε για εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης;

                Θέλω να τελειώσω λέγοντας μόνο δύο πράγματα. Και στην ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το να θεωρείται η παιδεία ένα διαπραγματεύσιμο αγαθό, δεν είμαστε κατά της αξιολόγησης, είμαστε κατά της τιμωρητικής αξιολόγησης, κατά της αξιολόγησης η οποία πρέπει μονίμως να αποδεικνύει, για να χρηματοδοτείται. Θέλετε εκσυγχρονισμό των ΑΕΙ  πράγματι; Πρέπει να γίνουν άμεσες προσλήψεις. Στα κριτήρια για την αξιολόγηση των ΑΕΙ ποια κριτήρια θεωρούνται από τα πρώτα, τα οποία προσμετρώνται; Είναι το ανθρώπινο δυναμικό, ναι ή όχι; Είναι οι υποδομές, ναι ή όχι;

                 Για το άρθρο 50 και τα πτυχία των κολεγίων μίλησε πάρα πολύ καλά ο συνάδελφός μου ο κ. Φίλης.  Δεν θα προσθέσω τίποτα άλλο,  αλλά θα πω ένα πράγμα.  Πραγματικά θα είναι ντροπή να κάνουμε ισοδύναμα τα πτυχία των κολλεγίων με αυτόν τον τρόπο, επειδή δεν κατορθώσατε να αναθεωρηθεί το άρθρο 16, να αναθεωρηθεί μετά έναν τέτοιο ύπουλο τρόπο εις βάρος όλων αυτών των παιδιών που σπουδάζουν, εις βάρος των οικογενειών τους».

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις