Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Να νιώσουν οι νέοι πρωταγωνιστές της ζωής τους

Να νιώσουν οι νέοι πρωταγωνιστές της ζωής τους

Της Σίας Αναγνωστοπούλου

Ο Άγιος Βασίλης συμβολίζει την αλληλεγγύη, την αγάπη, τη συλλογικότητα, το διαρκή αγώνα (κάθε χρόνο επίμονα με το σάκο στην πλάτη) για ίσα δικαιώματα για όλους. Κανένα παιδί χωρίς δώρο, κανένας άνθρωπος χωρίς δικαιώματα. Με αυτή την παραδοχή, κι αφού ευχηθώ καλή χρονιά σε όλους και σε όλες, ατομική και συλλογική επιλέγω τις προτεραιότητες για τη νέα χρονιά.

Υγεία και αξιοπρέπεια για όλους και όλες. Να προστατεύσουμε και να διεκδικήσουμε στη νέα χρονιά την επέκταση και όχι τη συρρίκνωση της μεγαλύτερης κατάκτησης της Μεταπολίτευσης, του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτό –που με όλες τις παθογένειές του- εξασφάλισε την ισότητα απέναντι στην ασθένεια, δηλαδή την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Το ξεπούλημα των φιλέτων του ΕΣΥ (ΣΔΙΤ) οδηγεί σε διάλυση αυτού του συστήματος πάνω στο οποίο θεμελιώθηκε η συνοχή και η αλληλεγγύη της κοινωνίας, κυρίως την περίοδο της κρίσης όταν με νομοθετική ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ απέκτησαν όλοι οι κάτοικοι της χώρας, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής κατάστασης, χώρας προέλευσης, κλπ., πρόσβαση στην περίθαλψη. Δεν πρέπει η αρρώστια, όπως και η φτώχεια να γίνουν κοινωνικό στίγμα.

Ασφάλεια, προστασία και ίσα δικαιώματα σε όλους και σε όλες. Αυτά δεν εξασφαλίζονται με το δόγμα «νόμος και τάξη» και την κατασκευή εχθρών. Ασφάλεια και προστασία προσφέρει η εργασιακή κανονικότητα, ασφάλεια και προστασία προσφέρει ο σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, ιδιαίτερα αυτών που  έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη –των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των προσφύγων και μεταναστών- ασφάλεια και προστασία σημαίνει ισότητα απέναντι στο νόμο και σεβασμός του νόμου από όλους. Η ρητορική του μίσους και του διχασμού κατασκευάζει εχθρούς και νομιμοποιεί την περιστολή των δικαιωμάτων.

Επιστροφή στην ανθρώπινη κανονικότητα. Οι νέοι άνθρωποι αυτής της χώρας πρέπει να αισθανθούν δημιουργικοί, ασφαλείς και πρωταγωνιστές της ζωής τους. Η επιβολή μιας προσχεδιασμένης κανονικότητας που περιορίζει τον δημόσιο χώρο για τους νέους, που τους αφήνει στο περιθώριο του εργασιακού βίου, που τις διεκδικήσεις τους τις στιγματίζει ως εχθρικές για την κοινωνία, είναι μια απάνθρωπη κανονικότητα.

Τέλος, ειρήνη στην περιοχή μας. Μια ευχή που απαιτεί επιμονή, πείσμα και σχεδιασμό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις