Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο το ημερολόγιο της Μητροπόλεως Πατρών για το 2020

Αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο το ημερολό...

Με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από την κοίμηση του

Αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο, Επίσκοπο Πενταπόλεως με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την κοίμηση του το 1920, είναι το ημερολόγιο τσέπης της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών που έχει κυκλοφορήσει για το νέο έτος 2020. Στο ημερολόγιο μπορεί ο αναγνώστης, όπως αναφέρει στον πρόλογο του ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, να πάρει πληροφορίες για τον ιερότατο βίο του Αγίου Νεκταρίου καθώς και τη σχέση που είχε ο θαυματοβρύτης και κλεινός Ιεράρχης της Εκκλησίας του Χριστού με την Αποστολική Μητρόπολη των Πατρών.

Για παράδειγμα όπως διαβάσαμε στο ημερολόγιο, ο Άγιος Νεκτάριος συνδεόταν πνευματικά με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Πατρών κυρό Ιερόθεο Μητρόπουλο που καθώς είχε εκδημήσει στην Αθήνα, ο Άγιος Νεκτάριος είχε συνοδεύσει με το τραίνο τη σορό του Ιερόθεου έως την Πάτρα και στις 9 Μαρτίου του έτους 1903 είχε προεξάρχει στην εξόδιο ακολουθία που είχε τελεστεί στον Μητροπολιτικό ιερό ναό Ευαγγελιστρίας ενώ ήταν παρών και κατά τον ενταφιασμό του Ιερόθεου πλάι στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Ακόμα ο Άγιος Νεκτάριος που είχε γεννηθεί την 1η Οκτωβρίου του 1846 στη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης και ήταν το πέμπτο από τα 6 παιδιά του Δήμου και της Βασιλικής Κεφαλά (το βαπτιστικό του όνομα ήταν Αναστάσιος) ήταν καθηγητής του οσίου γέροντος Γερβασίου Παρασκευόπουλου που εκοιμήθη το 1964. Επίσης ο εκ Πατρών καταγόμενος μακαριστός Μητροπολίτης Ύδρας, Αιγίνης και Σπετσών κυρός Ιερόθεος Τσαντίλης είχε αναδείξει το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου & είχε συμβάλει στην ανέγερση του νέου, υπερμεγέθους ναού του Αγίου καθώς και στην έκδοση των συγγραμμάτων του.

Ο Άγιος Νεκτάριος που εκάρη μοναχός με το όνομα Λάζαρος το 1876 και κατόπιν σπούδασε στη Θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, έγινε το 1889 Επίσκοπος Πενταπόλεως Λιβύης καθώς και Πατριαρχικός Επίτροπος στο Κάιρο με έδρα το ναό του Αγ. Νικολάου.

Το 1894 διορίστηκε Διευθυντής στην Ριζάρειο εκκλησιαστική σχολή στην Αθήνα όπου και άφησε θαυμαστό έργο τόσο σε επίπεδο οργάνωσης όσο και σε επίπεδο εκπαίδευσης και παιδαγωγικών μεθόδων. Όταν θέλησε να αποσυρθεί και να «εφησυχάσει» δεν πήγε στο Άγιον Όρος όπως ήταν η αρχική του σκέψη αλλά ίδρυσε το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Τριάδος στο νησί της Αίγινας το 1904 όπου και εγκαταστάθηκε ο ίδιος το 1908. Λέγεται πως στο διπλανό κρεβάτι στο δωμάτιο που νοσηλευόταν στο Αρεταίειο νοσοκομείο (το οποίο και έχει διατηρηθεί ανέπαφο και με αναμμένο το καντηλάκι) ήταν κι ένας παραπληγικός ασθενής, ο οποίος ακούμπησε τη φανέλα του Αγίου Νεκταρίου που είχε μόλις κοιμηθεί και φύγει από τη ζωή και ευθύς αμέσως θεραπεύτηκε.

Το ημερολόγιο της Μητροπόλεως Πατρών για το 2020 θυμίζει τέλος τους ναούς που είναι αφιερωμένοι στη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου και βρίσκονται στην περιοχή, όπως ο ομώνυμος ναός κοντά στη λεωφόρο Βενιζέλου και την πλ. Παπανδρέου που είχε θεμελιωθεί στις 26 Ιουνίου του 1966 και εγκαινιάστηκε στις 9/11/1968 (την ημέρα μνήμης του Αγίου). Στο ναό αυτό όπου φυλάσσεται και σμάλτινη λειψανοθήκη με απότμημα των χαριτόβρυτων λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου, λειτουργεί εδώ και χρόνια ο νυν Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος. Ακόμα παρεκκλήσι στο μοναστήρι του Ομπλού είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο όπως και ο κοιμητηριακός ναός στα Αραχωβίτικα, ο ναός στον Καστελόκαμπο, στη Μοίρα και στο Άνω Καστρίτσι.

Η αγιοκατάταξη του Αγίου Νεκταρίου έγινε τον Απρίλιο του 1961, πριν από 59 χρόνια.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις