Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Χρόνης Μπότσογλου: Τα τοπία του, μετά το Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας «μετακομίζουν» στο Πολύεδρο

Χρόνης Μπότσογλου: Τα τοπία του, μετά το...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Ενας από τους σημαντικότερους Ελληνες ζωγράφους -που αξίζει όλοι να δούμε έργα του- κάνει στάση στην Πάτρα

Το όνομα του Χρόνη Μπότσογλου έχει συνδεθεί κυρίως με τη φθορά του χρόνου και την τραγικότητα της ύπαρξης και του έρωτα, όπως αποτυπώνονται στην ανθρώπινη φιγούρα και το γυμνό κορμί. Η βιωματική, διαπεραστική ματιά του στον κύκλο της ζωής για πάνω από πέντε δεκαετίες, μέσα από χαρακτηριστικά πορτρέτα, οδήγησε στον παραλληλισμό του με τον Φράνσις Μπέικον. Αυτές τις μέρες ο σπουδαίος εικαστικός ξανάρχεται στην Πάτρα, στα 78 του χρόνια, «κουβαλώντας» αισιόδοξες τοπιογραφίες και όχι μόνο. Γενικός τίτλος της έκθεσης στο Πολύεδρο «Τοπία και παιχνίδια» και όσοι δηλώνετε φιλότεχνοι οφείλετε ασυζητητί να δείτε τη δουλειά του. Πρόκειται για εκδήλωση με παιδευτική διάσταση πάνω στην ιστορία της νεοελληνικής τέχνης και τους κορυφαίους εκπροσώπους της.

 

Έναν από τους σημαντικότερους Ελληνες ζωγράφους, που έχουν αφήσει το δικό τους ίχνος στον εγχώριο, παραστατικό χρωστήρα, υποδέχεται από αυτή την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου το Πολύεδρο στις γνώριμες εκθεσιακές του αίθουσες στην Κανακάρη. Με πάνω από 70 έργα, ο διαπρεπής καθηγητής και πρώην πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Χρόνης Μπότσογλου θα μας παρουσιάσει την ενότητα από ακουαρέλες και τέμπερες «Απέναντι του βουνού», που έχει ήδη φιλοξενηθεί στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με θεματικό επίκεντρο τη Λέσβο, καθώς και πιο πρόσφατες «πειραματικές» δημιουργίες μικτής τεχνικής.

Ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, εικονογράφος, λογοτέχνης ο Θεσσαλονικιός Χρόνης Μπότσογλου υπήρξε μαθητής του Μόραλη στην ΑΣΚΤ, μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι και ήταν μέλος της ομάδας Νέοι Ελληνες Ρεαλιστές – μαζί με Ψυχοπαίδη, Βαλαβανίδη, Κατζουράκη, Δίγκα. Το έργο του είναι πλούσιο, πολυδιάστατο και πολυταξιδεμένο. Συμμετείχε στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο της Βραζιλίας (1969) και στην Μπιενάλε Χαρακτικής στη Χαϊδελβέργη (1988). Αναδρομικές του εκθέσεις παρουσιάστηκαν στη Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου (1986), στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (Θεσσαλονίκη 1991), στην Πινακοθήκη Κυκλάδων (Ερμούπολη 2008) και στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Αθήνα 2010). Στην πολύχρονη διαδρομή του, έχει συνεργαστεί επίσης με το Ελεύθερο Θέατρο, το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και το Κέντρο Χαρακτικής.

Στο Πολύεδρο εκθέτει για δεύτερη φορά καθώς το 1993 είχαμε θαυμάσει τη σειρά έργων του «Επαγγέλματα – Ημερολόγια». Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί αυτή την Πέμπτη στις 8 το βράδυ αλλά μπορείτε να δείτε την έκθεση καθημερινά στη διάρκεια των γιορτών.

*Χρόνης Μπότσογλου «Τοπία και παιχνίδια» -12 Δεκεμβρίου 2019 έως τέλη Ιανουαρίου 2020 στο Πολύεδρο

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View