Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ERASMUS+ : Όλοι νομίζουν ότι αφορά ένα ταξίδι μαθητών στο εξωτερικό - Είναι όμως πολλά περισσότερα

ERASMUS+ : Όλοι νομίζουν ότι αφορά ένα τ...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Συνέντευξη με την υπεύθυνη ευρ. προγραμμάτων της Π.Δ. Εκπαίδευσης Δ.Ε.

"Το τελευταίο πράγμα που σημαίνει το Erasmus+ είναι ένα ταξίδι στο εξωτερικό για μαθητές και εκπαιδευτικούς", μας λέει η υπεύθυνη διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευση Δυτικής Ελλάδας Έλενα Σαρλή. Οι μαθήτριες που κατέκτησαν την πρώτη θέση στο διαγωνισμό ρομποτικής αλλά και οι υπόλοιποι μαθητές το πέτυχαν γιατί στο δημοτικό είχαν συμμετάσχει σε πρόγραμμα Erasmus+ και γνώρισαν για πρώτη φορά τεχνικές προγραμματισμού. Πλέον είναι πολύ περισσότερα τα σχολεία που συμμετέχουν και παροτρύνονται σχετικά και από την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης, ώστε ακόμη περισσότεροι μαθητές να εξοικειώνονται εκτός των άλλων και με τον προγραμματισμό.

Όλες οι διακρίσεις σε παραδοτέα στα φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας είναι αποτελέσματα σχεδίων Erasmus+. Μαθητές εξοικειώνονται από πολύ νωρίς με τη χρήση έξυπνων συσκευών χρησιμοποιώντας εφαρμογές για τη εκμάθηση διαφόρων διδακτικών αντικειμένων που έως τώρα διδάσκονταν παραδοσιακά στα σχολεία. Πλέον, τα ίδια τα παιδιά στήνουν Online έρευνες ήδη από το δημοτικό. Σύμφωνα με την κ. Σαρλή, σχολείο ευθύνης της περιφερειακής διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, έχει κερδίσει την πρώτη θέση στο Διεθνές Φεστιβάλ pocket film Festival της Δανίας δουλεύοντας μία ταινία με συμμαθητές τους από την Ευρώπη μέσω του Erasmus+. Επίσης το πανευρωπαικό συνέδριο του Αρσακείου Λυκείου είναι αποτέλεσμα προγενέστερων προγραμμάτων Erasmus+ και δικτύου που δημιουργήθηκε μέσα από τις συμπράξεις Erasmus+.

Μαθητές σχολείων της περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας κατασκευάζουν ψηφιακά σενάρια, κάνουν μαθήματα διασύνδεσης επιστημών και τέχνης, δράσεις φιλαναγνωσίας όχι σε μία αλλά σε πολλές γλώσσες. Οι μαθητές που κερδίζουν στο διαγωνισμό euroscola στην πλειοψηφία τους είχαν συμμετάσχει σε Erasmus+, έμαθαν να είναι ευρωπαίοι πολίτες, αγάπησαν και εξοικειώθηκαν περισσότερο με την αγγλική γλώσσα, αφού πολλά κοινά μαθήματα έγιναν μέσω skype.

Αξίζει να αναφέρουμε πως όταν οι μαθητές πηγαίνουν στο εξωτερικό φοιτούν για μία εβδομάδα, παρακολουθώντας τα μαθήματα του εκάστοστε σχολείου και κάνουν κοινές δραστηριότητες στα αγγλικά. Σχολείο της Π.Δ.Ε. έχει δημιουργήσει πλατφόρμα για την ενεργό πολιτειότητα στο δημοτικό, η οποία χρησιμοποιείται από όλα τα σχολεία της Ευρώπης ως πρότυπο και έχει δημοσιευτεί ως καλή πρακτική στην επίσημη ιστοσελίδα για τη σχολική εκπαίδευση της ευρωπαικής επιτροπής. 

Στο ERASMUS+ σύμφωνα με την Έλενα Σαρλή οφείλεται το οτι μαθητές της Π.Δ.Ε. έπαιξαν Ρωμαίο και Ιουλιέτα μαζί με συμμαθητές τους από άλλες χώρες της Ευρώπης σε ένα από τα μεγαλύτερα κλασσικά θέατρα της Γαλλίας, αφού νωρίτερα είχαν διασκευάσει το έργο, σε μία παράσταση που ήταν sold out τρεις μήνες πριν ανέβει.

"Μαθητές δημοτικών σχολείων μας έχουν ήδη υλοποιήσει και υλοποιούν προγράμματα επιχειρηματικότητας μέσα στα σχολεία, αναπτύσσοντας διαδικτυακές εφαρμογές φτιάχνοντας τη δική τους μικρή εικονική επιχείρηση, μαθητές μας βρίσκονται αυτή στη στιγμή μέσω του προγράμματος να εργάζονται σε ουρανοξύστες που χτίζονται για χάρη σεΐχηδων στην Κύπρο, για μία πρώτη απόκτηση πρακτικής άσκησης, αμειβόμενοι με πολύ καλό μισθό για ένα τρίμηνο και ενδεχόμενες προοπτικές (2000 ευρω /μήνα). Μαθητές Νηπιαγωγείου έχουν κατασκευάσει τη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου χρησιμοποιώντας όρους αρχιτεκτονικής σε ελληνικά, αγγλικά, φινλανδικά, πολωνικά και Γαλλικά, έχοντας παράλληλα γνωρίσει την αρχιτεκτονική και κομμάτια της ιστορίας σημαντικών αντίστοιχων μνημείων των συνεργαζόμενων χωρών από τα 6 τους χρόνια. Οι βάσεις που στήνονται για τις ερχόμενες εκπαιδευτικές επιτυχίες του μέλλοντος είναι πολλά υποσχόμενες", λέει στο thebest.gr η κα Σαρλή προσπαθώντας να δώσει μια συνολική εικόνα του ERASMUS+ σήμερα, ώστε όλοι να κατανοήσουν την προσφορά του.

 

Από το 2014 το Erasmus+ έχει αποτελέσει τη βάση για όλες τις εκπαιδευτικές επιτυχίες που έχουν έρθει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Μαθήτρια του ΓΕΛ Βραχνεικων κέρδισε τον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Juvenes Translatores και πρόκειται για παιδί που έχει πάρει μέρος σε δύο προγράμματα Erasmus+ που μεταφράζεται σε 4 χρόνια από τη σχολική ζωή του.

Για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία των δεξιοτήτων που αποκτούνται μέσω του Erasmus+, μεγάλα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο (Cambridge, Michigan) πριμοδοτούν με πολύ υψηλή μοριοδότηση συμμετοχή σε πρόγραμμα Erasmus+ όταν κάποιος υποψήφιος ενδιαφέρεται να εγγραφεί για την απόκτηση πρώτου πτυχίου και επίσης για τα soft skills που αποκτούν οι μαθητές και είναι σήμερα ιδιαιτέρως σημαντικά στην αγορά εργασίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αξίζει να αναφέρουμε πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά βήματα προς τη θετική κατεύθυνση στην εκαπίδευση και τις πρακτικές που φέρνει το ERASMUS+. 50 σε 200 εγκεκριμένα σχολεία σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή το ένα τέταρτο των σχολείων που εγκρίθηκαν πανελληνίως βρίσκονται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τα υπόλοιπα 3/4 μοιράζονται στις υπόλοιπες 12 Περιφέρειες.

ΤΙ ΝΕΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

3 προγράμματα Erasmus+ έρχονται το επόμενο διάστημα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δ.Ε. τα οποία στοχεύουν πλέον σε μεταρρυθμίσεις εκπαιδευτικής πολιτικής σε επίπεδο Ευρώπης και ξεκινούν από τον Ιανουάριο. Πρόκειται για τα κα3. Σε αυτά τα προγράμματα -τα οποία εγκρίνονται κατά μέσο όρο 25 ανά δράση- πανευρωπαϊκά συμμετέχουν κυρίως πανεπιστήμια, υπουργεία, παιδαγωγικά ινστιτούτα κ.α. η περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Δ.Ε. είναι η μοναδική πανευρωπαϊκά που συμμετέχει σε τέτοιου είδους δράσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Επιτοπής του 2019. Η υλοποίηση τους δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και αναμένεται από τον Ιανουάριο καθώς υποβάλλονται κατευθείαν στην Ευρωπαική Επιτροπή και η έγκριση ή απόρριψή τους έρχεται κατ ευθείαν από Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις