Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Κι όμως, η μεσαία τάξη παραμένει στη γωνία

Κι όμως, η μεσαία τάξη παραμένει στη γωνία
Ν.Π.Ν.

Το παραδέχονται και φιλικές προς την κυβέρνηση δυνάμεις

Η προστασία της περίφημης μεσαίας τάξης, αποτέλεσε έναν σημαντικό παράγοντα που καθόρισε το αποτέλεσμα των εκλογών (Εθνικών, Ευρωπαϊκών, Αυτοδιοικητικών) και οδήγησε στην (εντυπωσιακά) άνετη επικράτηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά την προεκλογική περίοδο, διαμορφώθηκε η αντίληψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «το κόμμα των επιδομάτων σε φτωχούς και ανέργους, ενώ δεν συμπαθεί την επιχειρηματικότητα» και η ΝΔ «το κόμμα που στηρίζει το επιχειρείν, θα φέρει ανάπτυξη και θα ενισχύσει τη μεσαία τάξη».  Εν ολίγοις, έτσι διαμορφώθηκε το προεκλογικό αφήγημα.

Όσοι λοιπόν ανήκαν (ή νόμιζαν ότι συνέχισαν να ανήκουν)* στη μεσαία τάξη, έτειναν ευήκοον ους στον προεκλογικό λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη, θεωρώντας ότι ήλθε η στιγμή που θα καλύψουν τις απώλειες της κρίσης και θα επανακτήσουν ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο. Αυτό το βιοτικό επίπεδο που κατακρημνίστηκε στα χρόνια των μνημονίων αφενός μεν λόγω υπερφορολόγησης, αφετέρου δε λόγω δραστικής μείωσης του τζίρου που έκαναν ως μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες ή των αποδοχών που ελάμβαναν ως μισθωτοί.   

Πλέον, ευρισκόμενοι στον πέμπτο μήνα της κυβερνητικής θητείας, αυξάνουν οι φωνές που θεωρούν ότι η μεσαία τάξη δεν τυγχάνει της στήριξης που ανέμενε.

Αρχικώς, την κριτική άσκησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας κρίνοντας τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Όμως πλέον, το μέτωπο της κριτικής διευρύνεται. Είναι ενδεικτικό το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» (ιδιοκτησίας Μαρινάκη). Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, για ετήσια εισοδήματα 20.000-50.000 ευρώ (εδώ εντοπίζεται η μεσαία τάξη) η μείωση φόρου των μισθωτών με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, θα ανέρχεται σε 17 ευρώ!

Όσον αφορά δε στους μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες, όπου η κυβέρνηση ψήφισε ήδη τη μείωση του φορολογικού συντελεστή (από 28% σε 24%), να αναφέρουμε ότι  περίπου το 70% των επιχειρήσεων εμφανίζει ζημίες ή μηδενικά κέρδη (άρα δεν επωφελείται κάτι από τη μείωση), ενώ από το υπόλοιπο 30%, το μεγάλο κομμάτι των κερδών προέρχεται από 700 μεγάλες Επιχειρήσεις οι οποίες εμφανίζουν σημαντικά κέρδη (ως εκ τούτου, αυτές έχουν κάθε λόγο να χαίρονται από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών).

Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς την επερχόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών (οδεύει προς κατάργηση ο χαμηλός συντελεστής 186 ευρώ/μήνα και φημολογείται ότι θα διαμορφωθεί στα 230-250 ευρώ/μήνα, δηλαδή αύξηση 40-60 ευρώ κάθε μήνα!) τότε γίνεται φανερό ότι τα μέτρα που λαμβάνονται ενισχύουν την «ανώτερη τάξη», αλλά η μεσαία τάξη παραμένει στο έλεος της μοίρας της.

Και επαναλαμβάνουμε, αυτή την κριτική δεν την ασκούν κάποιοι Συριζαίοι, αλλά «ΤΑ ΝΕΑ» του Μαρινάκη!

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση δεν μπορεί να την προσπεράσει αποδίδοντάς την σε «αντιπολιτευτική ρητορική», αλλά πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα που θα στηρίζουν έμπρακτα τους πολίτες που πίστεψαν στον προεκλογικό της λόγο και την εμπιστεύτηκαν.

Ν.Π.Ν.

*( Αρκετοί από αυτούς που ανήκαν  στη μεσαία τάξη προ κρίση  φτωχοποιήθηκαν κατά την εποχή των μνημονίων. Ωστόσο, συνέχισαν να αυτοπροσδιορίζονται ως μεσαία τάξη ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να ανακάμψουν και να επανέλθουν εισοδηματικά εκεί που βρίσκονταν προ του 2009. Φρούδες ελπίδες, αλλά ο άνθρωπος όσο ζει ελπίζει…).

Το πρωτοσέλιδο των Νέων

Το πρωτοσέλιδο των Νέων

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις