Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Φτιάχνουν υπερτροφές για ψάρια - Ξεκινά πρόγραμμα στην Ελλάδα

Φτιάχνουν υπερτροφές για ψάρια - Ξεκινά ...

Το «Fish_Superfoods» στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων ιχθυο-υπερτροφών

Η ανάπτυξη νέων λειτουργικών ιχθυο-υπερτροφών για αποτελεσματικότερες ιχθυοκαλλιέργειες είναι ο στόχος του νέου ερευνητικού έργου «Fish_Superfoods», που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020. Θα συνεργαστούν το Εργαστήριο Ζωολογίας του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (υπεύθυνος ο καθηγητής Ιωάννης Λεονάρδος, συντονιστής όλου του έργου), το Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπεύθυνος ο καθηγητής Χαράλαμπος Σταμάτης) και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (υπεύθυνος ο Δρ. Γεώργιος Σκρέτας του Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας).

Το «Fish_Superfoods» στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων ιχθυο-υπερτροφών με θετικές επιπτώσεις στην υγεία, στην ανάπτυξη και στη διατροφική αξία των εκτρεφόμενων ειδών ιχθύων, όπως το λαβράκι και η τσιπούρα. Οι νέες αυτές βελτιωμένες ιχθυοτροφές θα είναι εμπλουτισμένες με βιοδραστικά μόρια προερχόμενα από το μικροφύκος σπειρουλίνα (Arthrospira platensis), αλλά και με τροποποιημένα λιπίδια, τα οποία θα χαρακτηρίζονται από αυξημένη σταθερότητα στην οξείδωση.

Τα διατροφικά αυτά συμπληρώματα θα συνεισφέρουν στην αναβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων ιχθυοτροφών, με τελικό αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση της ανάπτυξης, της υγείας και της διατροφικής αξίας του λαβρακιού και της τσιπούρας. Το έργο αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ιχθυοτροφών και στην ιχθυοκαλλιέργεια.

Τα ερευνητικά αποτελέσματα θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο περίπου τον Ιούνιο του 2021, σε ιστοσελίδα που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο του έργου (www.eie.gr/nhrf/institutes/icb/projects/2021/fishsuperfoods/) και θα είναι διαθέσιμα δωρεάν για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους τομείς, από την ημερομηνία λήξης του έργου και για περίοδο τουλάχιστον πέντε ετών.

 

AΠΕ -ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life