Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Κηδεύεται σήμερα στο Κιάτο ο Γιάννης Σπανός

Κηδεύεται σήμερα στο Κιάτο ο Γιάννης Σπανός

Στις 14:00

Κηδεύεται σήμερα, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Κιάτο ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Σπανός που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών, την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου.

Η κηδεία του θα γίνει στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ενώ η σορός του Γιάννη Σπανού θα εκτεθεί σε προσκύνημα στις 13.00. Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στις 14.00.

H είδηση του θανάτου του Γιάννη Σπανού σκόρπισε ιδιαίτερη θλίψη και συγκίνηση στον καλλιτεχνικό χώρο και στην Ελληνική κοινωνία. Είχε γράψει πολύ όμορφα τραγούδια που αγαπήθηκαν και παρέμειναν διαχρονικά όπως το «Σαν με κοιτάς», το μελαγχολικό «Οδός Αριστοτέλους» που είχε πει μοναδικά η Χαρούλα Αλεξίου, το «Σπασμένο καράβι», το «Μια φορά θυμάμαι», τη «Μαρκίζα» που είχε πει η Βίκυ Μοσχολιού, το «Είπα να φύγω» με τη φωνή του Γιάννη Πάριου, το «Βροχή και σήμερα» (με τη φωνή της Δήμητρας Γαλάνη), το «Θα με θυμηθείς», «Στην αλάνα», «Μια Κυριακή» και πολλά άλλα.

 
Από τις μεγάλες επιτυχίες του τη δεκαετία του ΄90 ήταν και το λαικό, χορευτικό κομμάτι «Ρίξε στο κορμί μου σπίρτο» που πρωτοκυκλοφόρησε το 1992 με τους στίχους να τους έχει γράψει η Τασούλα Θωμαΐδου. Το συγκεκριμένο κομμάτι πρωτοείπε και την καθιέρωσε η Κατερίνα Κούκα. Ο Γιάννης Σπανός όπως μας θύμισε ο Διονύσης Ανδριόπουλος, είχε έρθει για συναυλίες τουλάχιστον 2 με 3 φορές στο Φεστιβάλ Πάτρας του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων μετά από πρόσκληση του Ανδρέα Δ. Ανδριόπουλου. Η μία ήταν μαζί με τις ερμηνεύτριες Χριστιάνα και Κατερίνα Κούκα και η άλλη μαζί με την Τάνια Τσανακλίδου, η οποία είχε ερμηνεύσει το κομμάτι «Αν μ’ αγαπάς».

Γεννημένος στο Κιάτο Κορινθίας στα μέσα του ‘30 ο Γιάννης Σπανός «κόλλησε» το μικρόβιο της μουσικής σε μικρή ηλικία. Ο πατέρας του που ήταν οδοντίατρος ονειρευόταν να γίνει ο Γιάννης μία μέρα δικηγόρος, ωστόσο έμελλε να τον κερδίσει τελικά η μουσική όπου και άφησε ένα ανεξίτηλο στίγμα και μία κληρονομιά από υπέροχα τραγούδια και μουσικές που θα ακούγονται για πολλά χρόνια ακόμα.

 

****Ο «πατέρας του Νέου Κύματος», όπως είχε χαρακτηριστεί, είχε βρεθεί στην περιοχή μας τον Ιούνιο του 2016, προσκεκλημένος των Εκπαιδευτηρίων «Πάνου», και είχε μιλήσει στη δημοσιογράφο του thebest Κωνσταντίνα Τσίχλα.

Διαβάστε τι είχε πει για το κοινό της Πάτρας, για τη σχέση του με τη μουσική και για την μουσική σκηνή του σήμερα:

Ποια είναι η σχέση σας με την Πάτρα και το κοινό της;

Έχω παλιό δεσμό με την Πάτρα. Έχω βρεθεί για ένα ολόκληρο καλοκαίρι στο θερινό Χάραμα. Το κοινό της Πάτρας δεν είναι τόσο εύκολο. Είναι αυστηρό, δεν παρασύρεται εύκολα και ξέρει να διαλέγει. Έχω εμπιστοσύνη στο Πατρινό κοινό.

Πώς είναι σήμερα τα πράγματα στην Ελληνική μουσική;

Τα σημερινά ταλέντα δεν μπορούν να ολοκληρωθούν γιατί όλα γίνονται βιαστικά. Η πρόσβαση στην τηλεόραση είναι εύκολη αλλά αμέσως ξεχνιούνται. Υπάρχουν παιδιά με ταλέντο και όνειρα αλλά δεν υπάρχει παρακολούθηση. Κάποτε υπήρχαν παραγωγοί, εταιρείες δίσκων που φρόντιζαν για όλα. Τώρα αυτά δεν υπάρχουν.

Μια εποχή που ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να αναδειχθείς είναι τα talent shows.

Όλα χρειάζονται. Πρέπει κυνηγάς το όνειρο σου. Βέβαια σε αυτή την ιστορία υπάρχει και μεγάλη απογοήτευση. Δεν υπάρχει συνέχεια τις περισσότερες φορές.

Υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να σας κρατήσει μακριά από την μουσική;

Όχι. Εάν κάποιος έχει μάθει να ζει με την μουσική δεν μπορεί να την αποχωριστεί ποτέ. Θυμάμαι πάντα τις ωραίες στιγμές που έζησα με το κοινό. Κάθε φορά μένω έκπληκτος με την αγάπη που μου δείχνει. Όταν βρίσκομαι στην σκηνή ξεχνάω οτιδήποτε δυσάρεστο μπορεί να με προβληματίσει.

Τι έκανε την μουσική σας να ξεχωρίζει;

Δεν πήρα τον εαυτό μου στα σοβαρά, αν και ήμουν πάντα πολύ σοβαρός στη δουλειά μου. Ακολούθησα την εσωτερική μου ανάγκη. Με ενδιαφέρει η στιγμή που ζω. Πάντα έκανα αυτό που αισθανόμουν χωρίς να σχεδιάζω.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight