Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Με μία έκτακτη συνάντηση την Πέμπτη ξεκινά ο νέος κύκλος σεμιναρίων ιστορικοφιλοσοφικού λόγου

Με μία έκτακτη συνάντηση την Πέμπτη ξεκι...

Από τον Απόστολο Πιερρή την Πέμπτη 24/10/2019 στις 20.30

Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί Έκτακτη Συνάντηση λίγο πριν την έναρξη του νέου Κύκλου των Σεμιναρίων Ιστορικοφιλοσοφικού Λόγου της Πάτρας που διοργανώνει ο καθηγητής φιλοσοφίας Απόστολος Πιερρής.

Η έκτακτη Συνάντηση θα αφορά σ’ ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει αρκετές φορές από διάφορες γωνίες και σε διάφορες προοπτικές, την αγωνία του θανάτου που βιώνεται κάθε στιγμή και εκφράζεται στην ανήσυχη μέριμνα του χρόνου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Πιερρής.

Η συνέχεια του χρόνου είναι ένα μυστήριο. Το μυστήριο έχει επιστημονικές και μεταφυσικές περιπλοκές. Αυτές οι περιπλοκές συνιστούν τον υπαρξιακό Λαβύρινθο του Χρόνου με δεδομένο το τέρμα στον Μινώταυρο.

Το Σωτήριο της (δια)φυγής είναι προβληματικό. Η Ευρωπαϊκή προ-οπτική (ζωγραφική) με το σημείο φυγής στο άπειρο (η μεσσιανική εσχατολογία θρησκειολογικά) δεν ικανοποιεί την πάσχουσα ψυχή τον σταυρό της έγχρονης ύπαρξης. Η (μουσική) φούγκα δεν είναι η Ελληνική Μορφή.

Και όμως, υπάρχει μια λύση από τον Λύσιο, τον Ορφικό Διόνυσο που θέλει να μεταμορφωθεί εις Απόλλωνα.

Αλλά τα Μυστήρια της Χθονιότητας, παρά την Ορφική μετάπλασή τους,  δεν ησυχάζουν το Δωρικό πνεύμα και την κλασσική Μορφή.

Χρειάζεται η Αιωνιότητα της Τελειότητας για τον Ελληνικό Ησυχασμό.

Θα αναλύσω το θεμελιώδες ζήτημα, υπαρξιακό και μεταφυσικό, των σχέσεων Χρόνου και Αιωνιότητας και θα μελετήσω εκ νέου το πρόβλημα από την σκοπιά της οντολογίας του Παρόντος. Πως υπάρχει το Παρελθόν και το Μέλλον; Υπήρχε το ένα και θα υπάρξει το άλλο αλλά δεν υπάρχουν (τώρα); Και τι είναι το Νυν; Το παρελθόν και το μέλλον δεν είναι (τώρα). Αλλά δεν Είναι (καθόλου); Είναι (το) Μηδέν; Και υπάρχει κατοπτρική συμμετρία μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος περί τον κινητό άξονα του παρόντος; Και τι ακριβώς σημαίνει αυτό, «κινητός άξων του παρόντος»;

Με μια κουβέντα, θα συζητήσουμε για το υπαρξιακό βίωμα του θανάτου και για την Παρμενίδεια διαλεκτική, τονίζει ο κ. Πιερρής.

Θεματικός τίτλος της ομιλίας του θα είναι «Ο Θάνατος και το Παρόν»

Για περισσότερα στον ιστότοπο του Ινστιτούτου, τμήμα Research Projects, κατηγορία Hellenism and History.

Η έκτακτη αυτή συνάντηση έχει οριστεί να γίνει την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στο Ξενοδοχείο Patras Palace στη Όθωνος Αμαλίας και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μετά την ομιλία θα υπάρξει και χρόνος για συζήτηση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις