Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πέθανε ο Γάλλος "πατέρας" της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου

Πέθανε ο Γάλλος "πατέρας" της ...

Ο λόγος για τον Ζαν-Πωλ Τεσαντιέ

Έφυγε από τη ζωή χθες (16.10.2019) στο Παρίσι, ο Ζαν-Πωλ Τεσαντιέ (Jean-Paul Teyssandier), επί σειρά ετών Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.

Ο θανών γεννήθηκε το 1944 και ακολούθησε σπουδές πολιτικού μηχανικού στην Πολυτεχνική Σχολή (École Polytechnique) και τη Σχολή Γεφυρών & Αψίδων (École Nationale des Ponts et Chaussées) στο Παρίσι.  Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία από τη Μαδαγασκάρη το 1968, εργαζόμενος για λογαριασμό του γαλλικού υπουργείου δημοσίων έργων.  Το 1973 του ανατέθηκε η κατασκευή των γαλλικών αυτοκινητοδρόμων Α35 και Α36, οι οποίοι περιελάμβαναν και τη γέφυρα Ottmarsheim στον ποταμό Ρήνο. Το 1980 εργάστηκε για την ομοσπονδιακή διοίκηση οδικών έργων των Η.Π.Α. Επέστρεψε στη Γαλλία το 1983, αναλαμβάνοντας ρόλο Τεχνικού Διευθυντή και στη συνέχεια διευθυντή των μεγάλων έργων παραχώρησης στον όμιλο GTM (μετέπειτα VINCI). Υπ’ αυτή την ιδιότητα συμμετείχε στην κατασκευή της Γέφυρας του Severn στη Μεγάλη Βρετανία.

Η ενασχόλησή του με τα μεγάλα έργα παραχώρησης, τον έφερε το 1986 στην Ελλάδα, όπου και είχε την πρώτη επαφή με τον τότε Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Ευάγγελο Κουλουμπή, με αφορμή την προκήρυξη διαγωνισμού για τη Ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου, προτείνοντας την υπερθαλάσσια ζεύξη ως την πλέον δόκιμη (με βάση τα γεωφυσικά και γεωδυναμικά δεδομένα της περιοχής) ανάμεσα σε όλες τις μεθόδους που προτείνονταν. Ηγήθηκε δε της ομάδας που υπέβαλε στο υπουργείο τη σχετική προσφορά το 1993.

Με την ίδρυση της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. το 1995, ανέλαβε (μέχρι το 2005) τον ρόλο του Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας, η οποία εκλήθη να υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή και λειτουργία του Έργου. Η σύμβαση κατέστη ενεργή το 1997 με τη Γέφυρα να παραδίδεται την παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων «ΑΘΗΝΑ 2004», 4 μήνες νωρίτερα από το συμβατικό χρονικό όριο, χωρίς υπέρβαση προϋπολογισμού και χωρίς κανένα αξιοσημείωτο ατύχημα.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, ο Ζαν-Πωλ Τεσαντιέ ανέλαβε και τον ρόλο του Προέδρου της εταιρείας, τον οποίο διατήρησε έως το 2014.

Με την αναγγελία του θανάτου του Ζαν-Πωλ Τεσαντιέ, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. κ. Παναγιώτης Παπανικόλας, δήλωσε τα εξής:
 

«Η σημαία της εταιρείας μας κυματίζει σήμερα μεσίστια στο Αντίρριο, πλάι στη Γέφυρα που οραματίστηκε και παρέδωσε στην πατρίδα μας αυτός που έχει μείνει στις αναμνήσεις των ανθρώπων της Δυτικής Ελλάδας ως Ο ΓΑΛΛΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, όντας ο ίδιος η σημαία της εθνικής μας γέφυρας για πολλά χρόνια. Για τον καθένα από εμάς που δουλέψαμε κοντά του, είναι μια μέρα θλίψης, αφού εκτός από τον ηγετικό εταιρικό του ρόλο, είχε αναπτύξει και έναν άλλο, πατρικό και καθοδηγητικό σε ανθρώπινο επίπεδο. Προσωπικά του οφείλω την τιμή της αναγόρευσής μου σε μελετητή του Έργου, πριν αναλάβω τη θέση του Τεχνικού Διευθυντή της κατασκευής. Όποιο όμως μέλος της οικογένειας της Γέφυρας και αν ερωτηθεί, θα αναφερθεί σε όλες αυτές τις διαστάσεις ενός χαρακτήρα που μας επέτρεψε να εξελιχθούμε όλοι επαγγελματικά, υπηρετώντας καθημερινά το μεγαλύτερο τεχνικό έργο της πατρίδας μας, με αίσθημα ευθύνης και υπερηφάνειας».


Η κηδεία του Ζαν-Πωλ Τεσαντιέ θα γίνει σε οικογενειακό κύκλο στη Γαλλία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις