Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Έρχεται 24 Οκτωβρίου στις Ελληνικές αίθουσες το φιλμ "Κρατικά Μυστικά"

Έρχεται 24 Οκτωβρίου στις Ελληνικές αίθο...

Πρόκειται για αληθινή ιστορία και πρωταγωνιστεί η Κίρα Νάιτλι

To δράμα μυστηρίου «Κρατικά Μυστικά - Official Secrets», με πρωταγωνίστρια την 34χρονη Εγγλέζα ηθοποιό Κίρα Νάιτλι, αναμένεται στις Ελληνικές αίθουσες στις 24 Οκτωβρίου 2019 σε διανομή της Tanweer και περιμένουμε να το δούμε και στην Πάτρα.

Στις ΗΠΑ έχει ήδη βγει από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου και έχει κάνει εισπράξεις περίπου 2 εκατ. δολαρίων.

Σκηνοθεσία: Γκάβιν Χουντ

Σενάριο (βασισμένο σε βιβλίο των Μαρσία και Τόμας Μίτσελ): Γκρέγκορι και Σάρα Μπερνστάιν, Γκάβιν Χουντ.

Πρωταγωνιστούν οι: Κίρα Νάιτλι, Ματ Σμιθ, Ραλφ Φάινς, Ρις Ίφανς, Ίντιρα Βάρμα, Κάθριν Κέλι, Μάθιου Γκουντ.

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Φλόριαν Χοφμάιστερ

Σχεδιασμός Παραγωγής: Σάιμον Ρότζερς

Μοντάζ: Μέγκαν Χιλ

Μουσική: Πολ Χέπκερ, Μαρκ Κίλιαν

Διάρκεια: 1 ώρα και 52 λεπτά

Η δύο φορές υποψήφια για Όσκαρ Κίρα Νάιτλι (Περηφάνια και Προκατάληψη, Εξιλέωση) πρωταγωνιστεί σε ένα κλασικό κατασκοπικό θρίλερ βασισμένο στην αληθινή ιστορία της Κάθριν Γκαν, υπαλλήλου της βρετανικής κυβέρνησης που είχε το θάρρος να διαρρεύσει ένα υπόμνημα που αποκαλύπτει μια εξοργιστική διακυβερνητική απάτη. Η συναρπαστική υπόθεση της πρόσφατης ιστορίας -το σκάνδαλο ξέσπασε το 2003- μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη από τον σκηνοθέτη και συν-σεναριογράφο Γκάβιν Χουντ (Tsotsi, Αόρατος Εχθρός), ενώ το καστ συμπληρώνουν ο γοητευτικός 36χρονος Εγγλέζος ηθοποιός Ματ Σμιθ (The Crown) και ο Ραλφ Φάινς (Η Λίστα του Σίντλερ, Κουίζ Σώου). Μία ταινία για την ατομική ευθύνη, το θάρρος και το τίμημα που πληρώνουν οι απλοί άνθρωποι, όταν αντιστέκονται στο καθεστώς, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Σύνοψη

2003. Η μεταφράστρια του Αρχηγείου Επικοινωνιών της βρετανικής Κυβέρνησης Κάθριν Γκαν διαρρέει ένα άκρως απόρρητο e-mail των αμερικανικών αρχών που ζητούσε από τις βρετανικές υπηρεσίες να κατασκοπεύσουν άλλα κράτη μέλη του ΟΗΕ με σκοπό να εκβιάσουν μία θετική ψήφο από τις χώρες αυτές για την εισβολή στο Ιράκ. Όταν ασκείται ποινική δίωξη σε βάρος της με βάση τον νόμο περί κρατικών μυστικών, η Γκαν και οι δικηγόροι της κάνουν ό,τι μπορούν για να υπερασπιστούν τις πράξεις της. Καθώς η ζωή, η ελευθερία και ο γάμος της απειλούνται, καλείται να υπερασπιστεί τα πιστεύω της…

Σημείωμα του σκηνοθέτη

«Έρχεται κάποτε μία στιγμή που κάποιος πρέπει να πάρει μία θέση που δεν είναι ούτε ασφαλής, ούτε πολιτική, ούτε δημοφιλής, αλλά πρέπει να το κάνει γιατί η συνείδηση του τού λέει ότι είναι το σωστό»  -Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

11 Σεπτεμβρίου, Οσάμα, Μπους, Αφγανιστάν, Πάουελ, όπλα μαζικής καταστροφής, Ιράκ, Ομπάμα, drone, απεργίες, ISIS, Συρία, πρόσφυγες, Τραμπ, τείχη, ψευδείς ειδήσεις…

Πρόκειται για 2 εξοργιστικές δεκαετίες που προκαλούν σύγχυση και μας έχουν αφήσει απογοητευμένους, θυμωμένους και αβέβαιους. Μπορούμε να εμπιστευτούμε; Είναι όλα πολύ περίπλοκα για να τα κατανοήσουμε; Είναι οι βασικές ιδέες της προσωπικής ακεραιότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αυτές οι απλές ιδέες που διδάσκουμε στα παιδιά μας, περασμένες; Είναι ο κυνισμός το μόνο μας καταφύγιο;

Είχα παλέψει με αυτά τα άρρωστα συναισθήματα πολύ καιρό, όταν ο παραγωγός Γκεντ Ντόχερτι, με τον οποίο είχα κάνει τον Αόρατο Εχθρό, με ρώτησε αν είχα ακούσει για την περίπτωση της Κάθριν Γκαν.

 «Ήταν μία βρετανίδα κατάσκοπος που διέρρευσε άκρως απόρρητες πληροφορίες για μια επιχείρηση κατασκοπείας σε βάρος μικρότερων και μη μόνιμων κρατών μελών του ΟΗΕ προκειμένου να αναγκαστούν να ψηφίσουν υπέρ της εισβολής στο Ιράκ το 2003».

«Ο ΟΗΕ δεν ψήφισε υπέρ της εισβολής» είπα. «Ο Μπους και ο Μπλερ βασίστηκαν σε ψευδείς πληροφορίες επικαλούμενοι ότι το Ιράκ είχε στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής για να δικαιολογήσουν την εισβολή».

«Ναι, φυσικά» είπε ο Γκεντ Ντόχερτι. «Όλοι το ξέρουν αυτό τώρα. Αλλά φαντάσου να είχαν εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του ΟΗΕ που θα τους εξουσιοδοτούσε να κηρύξουν πόλεμο, όπως ήταν η αρχική τους πρόθεση; Δεν θα χρειάζονταν να βασίζονται στα όπλα μαζικής καταστροφής. Αν ο ΟΗΕ στήριζε τον πόλεμο, ο Μπους και ο Μπλερ θα είχαν την τέλεια νομική κάλυψη για την εισβολή».

«Δεν τους ασκήθηκε καμία δίωξη για τα ψέματα που είπαν για τα όπλα μαζικής καταστροφής ούτως ή άλλως» είπα. «Οπότε ποιο είναι το νόημα αυτής της ιστορίας;».

«Η ελπίδα» είπε ο Γκεντ. «Είναι μια απλή ιστορία για την προσωπική ακεραιότητα που μου δίνει ελπίδα».

«Ελπίδα». Το άκουσμα της αξίζει, σκέφτηκα. Πέταξα στο Λονδίνο και συνάντησα την Κάθριν. Μέσα σε μία εβδομάδα άκουσα την όχι και τόσο απλή ιστορία της, έκανα ερωτήσεις, κράταγα σημειώσεις. Η ακεραιότητα της με ώθησε σε ένα κινηματογραφικό ταξίδι που αποκατέστησε την πίστη μου στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη δύναμη της ατομικής συνείδησης.

Συνείδηση, αυτή η μικρή φωνή, που δεν ακούμε πάντα, αλλά που όταν το κάνουμε, νικάμε τον κυνισμό και κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο και πιο ευγενικό μέρος. -Γκάβιν Χουντ, Απρίλιος 2019

Το ιστορικό μιας διαρροής

To 2003, το όνομα της Κάθριν Γκαν ήταν στα πρωτοσέλιδα. Η μεταφράστρια του Αρχηγείου Επικοινωνιών της βρετανικής Κυβέρνησης, με ειδικότητα στη μανδαρινική, έλαβε ένα e-mail το διάστημα πριν από την εισβολή στο Ιράκ. Σε αυτό το υπόμνημα, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας της αμερικανικής Κυβέρνησης ζητούσε επιτακτικά τη συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να κατασκοπεύσουν και να συλλέξουν πληροφορίες από κράτη μέλη του ΟΗΕ, με σκοπό να εκβιάσουν τη θετική τους ψήφο για την εισβολή στο Ιράκ. Τρομοκρατημένη, η Γκαν διέρρευσε το υπόμνημα, το οποίο έφτασε στην κατοχή του δημοσιογράφου του The Observer, Μάρτιν Μπράιτ.

Ακολούθησε μία εκτεταμένη έρευνα για την αυθεντικότητα του e-mail, με επικεφαλής τον Μπράιτ και τους συναδέλφους του, πριν η ιστορία δημοσιευθεί στις 2 Μαρτίου του 2003. Όταν το τμήμα της υπέστη εξονυχιστικό έλεγχο, η Γκαν ομολόγησε τη διαρροή και έχασε τη δουλειά της. Επίσης, συνελήφθη και κατηγορήθηκε για παραβίαση του Νόμου περί Κρατικού Απόρρητου.

«Οι πληροφοριοδότες είναι διαφορετικοί μεταξύ τους, αλλά τείνουν να είναι ασυνήθιστοι άνθρωποι» παρατηρεί ο Μπράιτ. «Είναι μοναχικοί. Είναι παράξενοι άνθρωποι. Η Κάθριν ήταν απίστευτα συνετή. Ήταν ξεκάθαρη στο γιατί έκανε ό,τι έκανε». Όπως τονίζει, η «ηθική» Γκαν διέρρευσε μόνο ένα αρχείο. «Αυτό την κάνει ξεχωριστή. Είναι κάποια που αποφάσισε να τοποθετηθεί πάνω σε ένα ζήτημα με μεγάλο τίμημα για την καριέρα της και την προσωπική της ζωή».

Καθώς η ιστορία μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης, η φήμη της πράξης της διαδόθηκε. Ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ, ο πληροφοριοδότης πίσω από τη διαβόητη διαρροή για την υπόθεση του Πεντάγωνου, είπε για την Γκαν: «Η πιο σημαντική και θαρραλέα διαρροή που έχω δει… κανείς άλλος, ούτε κι εγώ, δεν έχει κάνει αυτό που έκανε η Γκαν: είπε την αλήθεια με προσωπικό ρίσκο, πριν από έναν επικείμενο πόλεμο, πιθανώς για να τον αποτρέψει».

Δυστυχώς, οι ενέργειες της Γκαν δεν απέτρεψαν την εισβολή στο Ιράκ ή τις αμέτρητες ζωές που χάθηκαν. Μετά από έναν χρόνο αγωνίας, πήγε σε δίκη, με δικηγόρο υπεράσπισης τον ιδιαίτερα έμπειρο Μπεν Έμερσον. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι οι κατηγορίες αποσύρθηκαν, ενώ πολλοί υποψιάστηκαν ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να ρισκάρει περαιτέρω έκθεση μετά την άκαρπη έρευνα για την υπόθεση των όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ -που ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα για την εισβολή.

«Ήταν μία σουρεαλιστική στιγμή» θυμάται η Κάθριν Γκαν. «Ήμασταν έτοιμοι για δίκη. Είχα δηλώσει ότι δεν θα αποδεχόμουν το κατηγορητήριο. Ήμασταν προετοιμασμένοι να το πάμε μέχρι τέλους. Ήταν σαν να τραβάμε το χαλί κάτω από τα πόδια μας. Ήμουν διαλυμένη. Από τη μία, ήμουν χαρούμενη γιατί σκέφτηκα το τσίρκο των μέσων ενημέρωσης που θα προέκυπτε αν πηγαίναμε σε δίκη και ότι το αποφύγαμε. Από την άλλη, σκέφτηκα ότι τα θέματα που θα παρουσιάζαμε στο δικαστήριο δεν θα είχαν την ευκαιρία να αποκαλυφθούν. Τίποτα από αυτά δεν θα περνούσε από εξονυχιστικό έλεγχο».

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture