Back to Top
ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2020

ΠΑΙΔΙ

/

Το "SD Patras" μας εξηγεί τι είναι επιτέλους η Εκπαιδευτική Ρομποτική που ξετρελαίνει τα παιδιά

Το "SD Patras" μας εξηγεί τι είναι επιτέλους η Εκπαιδευτική Ρομποτική που ξετρελαίνει τα παιδιά

Τον συναντήσαμε στο SD, στο κέντρο της Πάτρας

Συναντήσαμε τον Στάθη Καγγελάρη, καθηγητή Γερμανικών τα τελευταία 33 χρόνια και εξεταστή του Goethe Institut Patras και μας μίλησε για την Ρομποτική που με αφορμή την κόρη του, τον κέρδισε για τα καλά. Η συμμετοχή της στο μάθημα ρομποτικής του δημοτικού σχολείου που πήγαινε, και η διαπίστωση για το πόσο πολύ την βοήθησε στην κατανόηση πολλών φυσικών φαινομένων, του έδωσε την ιδέα ενασχόλησης με το αντικείμενο. Και αυτή ήταν μόνο η αρχή… Στην έδρα του SD (Παντανάσσης 33 & Μαιζώνος) είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του για την Ρομποτική της οποίας η φήμη όλο και εξαπλώνεται κινώντας μας το ενδιαφέρον όλο και πιο πολύ.

 

Τι ακριβώς είναι όμως η εκπαιδευτική ρομποτική;

Είναι ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό αντικείμενο που «παντρεύει» τις γνώσεις στις νέες τεχνολογίες και τον προγραμματισμό, με τις βασικές έννοιες των θετικών επιστημών, κυρίως της πληροφορικής, της φυσικής και των μαθηματικών και την συνολική εξέλιξη του μαθητή, μέσω της ανάπτυξης της κριτικής του σκέψης, της ικανότητας επίλυσης πρακτικών προβλημάτων, της εργασίας σε ομάδες, της παρουσίασης των λύσεων και των κατασκευών του. Ενώ δηλαδή ο μαθητής νοιώθει ότι παίζει, προσπαθώντας να κατασκευάσει και να προγραμματίσει τις κινήσεις που θα κάνει ένα Ρομπότ, υπηρετούνται συγκεκριμένοι και πολύ σημαντικοί εκπαιδευτικοί στόχοι και στόχοι συνολικής εξέλιξης του παιδιού. Όσο για την ηλικία κατά την οποία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί μαθήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής, ο κ. Καγγελάρης μας εξήγησε ότι τα προγράμματα που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τα οποία υλοποιούνται στο SD και - κατ’ αποκλειστικότητα στην περιοχή μας - απευθύνονται σε παιδιά από πρώτης Δημοτικού, έως πρώτης Λυκείου, ενώ τα επόμενα χρόνια, βάσει της συμφωνίας που υπάρχει με την Ακαδημία Ρομποτικής του ΠΑ.ΜΑΚ., θα προστίθενται συνεχώς και νέα προγράμματα.

Επιπλέον, μας διευκρίνισε ότι θα πραγματοποιούνται τα προγράμματα της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που υλοποιεί εδώ και τρία χρόνια η Ακαδημία Ρομποτικής με πολύ μεγάλη επιτυχία και τα παρακολούθησαν πάνω από 2.000 μαθητές. Συγκεκριμένα, ανέφερε «Υπάρχει μια τεράστια εμπειρία από την Ακαδημία Ρομποτικής του ΠΑ.ΜΑΚ., έχουμε το δικαίωμα μέχρι στιγμής να υλοποιούμε 16 αναλυτικά προγράμματα σπουδών που υλοποιούνται σε 8 χρόνια, έχουμε καθηγητές εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους από την Ακαδημία Ρομποτικής του ΠΑ.ΜΑΚ., που σημαίνει ότι έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε στα παιδιά της περιοχής μας κάτι στο οποίο μέχρι σήμερα είχαν πρόσβαση μόνο τα παιδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Όσο για το ποιο είναι πιο συγκεκριμένα το όφελος ενός παιδιού που θα παρακολουθήσει προγράμματα εκπαιδευτικής ρομποτικής και στο ερώτημα «γιατί ένας γονιός να γράψει το παιδί του σ’ αυτά τα προγράμματα; Τι θα κερδίσει;», μας απάντησε:


Παρακολουθώντας αυτά τα προγράμματα τα παιδιά μαθαίνουν να σκέφτονται με πιο δομημένο τρόπο. Προσπαθώντας να λύσουν τα προβλήματα που τους ανατίθενται, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, συνεργάζονται μεταξύ τους, σπάνε το πρόβλημα στα συστατικά του στοιχεία, πειραματίζονται, βρίσκουν τη λύση και βλέπουν πρακτικά το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους.

Επίσης, όπως σας είπα, μαθαίνουν με βιωματικό τρόπο σημαντικά στοιχεία άλλων επιστημών. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να μάθει ένα παιδί γενικές πληροφορίες προγραμματισμού και πόσο εύκολο είναι να μάθει τα ίδια πράγματα καθώς προγραμματίζει ένα ρομπότ, βλέπει στην πράξη το λάθος του και το διορθώνει. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να μάθει έννοιες όπως δύναμη, ροπή, τριβή, μοίρες μέσω γενικών πληροφοριών και πόσο εύκολο είναι να μάθει τα ίδια πράγματα στην πράξη, μέσα από τις κινήσεις των robots που κατασκευάζει και προγραμματίζει. Τέλος, τα παιδιά αποκτούν επαφή και στην συνέχεια εμβαθύνουν τις γνώσεις τους σε ένα αντικείμενο του μέλλοντος. Δεν είναι τυχαίο ότι διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, τα παιδιά που ασχολούνται με την εκπαιδευτική ρομποτική αυξάνονται με σημαντικούς ρυθμούς.

 

SDPATRAS.GR - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση: Παντανάσσης 33
Πάτρα, 26221

website: http://www.sdpatras.gr/
e-mail: [email protected]
Τηλ./Fax: 2610240699

Well Being