Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Για φιλότεχνους: Επετειακός Ακριθάκης από το Μουσείο Μπενάκη

Για φιλότεχνους: Επετειακός Ακριθάκης απ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Μια έκθεση αφιερωμένη στην εμβληματική τεχνοτροπία «τσίκι τσίκι» και την ονειρική παιδικότητα του αξέχαστου καλλιτέχνη

Ενα από τα πιο πολυαναμενόμενα εικαστικά events στην Αθήνα μέσα στο μήνα Σεπτέμβριο είναι η έκθεση για την επέτειο συμπλήρωσης 80 χρόνων από τη γέννηση και 25 χρόνων από το θάνατο του σημαντικού και αγαπημένου Έλληνα ζωγράφου, Αλέξη Ακριθάκη στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1 και Βασιλίσσης Σοφίας).

Ενας από τους πλέον ονομαστούς δημιουργούς θα μας «συστηθεί» μέσα από την πρώτη οργανωμένη παρουσίαση της ομότιτλης σειράς έργων του, η οποία βασίζεται σε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες τεχνικές του, το «τσίκι-τσίκι» (όπως την αποκάλεσε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας Κώστας Ταχτσής στα μέσα του ’60). Οι συνθέσεις «τσίκι- τσίκι» φιλοτεχνήθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’70.  Θα παρουσιαστούν όμως και έργα του Ακριθάκη, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερης σημασίας για την εξέλιξη και τη διαφοροποίηση της χαρακτηριστικής τεχνοτροπίας του σε όλη τη διάρκεια της πορείας του. Την επιμέλεια έχουν η κόρη του Χλόη Ακριθάκη και ο επιμελητής Αλέξιος Παπαζαχαρίας.

Ο Αλέξης Ακριθάκης (Αθήνα 1939-1994) έζησε στο Παρίσι και το Βερολίνο και πραγματοποίησε εκθέσεις στην Ευρώπη (Βερολίνο, Αμβούργο, Μόναχο, Τορίνο, Γενεύη) και την Ελλάδα. Πέρα από τη ζωγραφική ασχολήθηκε με την εικονογράφηση βιβλίων, τη σκηνογραφία και το design.Πέθανε από ανακοπή καρδιάς. Το 2003 η Νέα Πινακοθήκη του Βερολίνου (Neue Nationalgalerie) πραγματοποίησε μεγάλη αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη.

Η δουλειά του ανέκαθεν ξεχώριζε για την χαρούμενη πολυχρωμία, τη μαγική αφηγηματικότητα και την παιδική γραφή. Αγαπημένα του μοτίβα τα ζωάκια, η βαλίτσες, τα παιχνίδια. Όλες οι μορφοπλαστικές αναζητήσεις του ξεκινούσαν από το σχέδιο, το οποίο παρέμεινε πάντα σημείο αναφοράς.  

*Εχουν προγραμματιστεί ξεναγήσεις τα Σάββατα 28/9 και 5, 19/10, 16/11 στις 12 μ.μ. κρατήστε θέσεις  τηλ. 210 3671014, Δευτέρα - Πέμπτη, 10:00 – 15:00. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 17 Νοεμβρίου. 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View