Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πρώτο κουδούνι με κενά 20% σε Δημοτικά και 50% σε Γυμνάσια-Λύκεια

Πρώτο κουδούνι με κενά 20% σε Δημοτικά κ...

Θα καλυφθούν σε περίπου 2 εβδομάδες

Με κενά σε δασκάλους και καθηγητές ξεκινάει την Τετάρτη η σχολική χρονιά σε Πάτρα και Αχαΐα.

«Το πρώτο κουδούνι την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου μας βρίσκει σε μία ικανοποιητική κατάσταση και όλα είναι έτοιμα στα 400 σχολεία της Αχαΐας, τις 1100 συνολικά σχολικές μονάδες της Δυτ. Ελλάδας, με τους 90.000 μαθητές και τους 11.000 εκπαιδευτικούς». Αυτό ανέφερε ερωτώμενος από το thebest.gr ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος Κώστας Γιαννόπουλος με αφορμή την επίσημη έναρξη της νέας σχολικής περιόδου 2019-2020, την Τετάρτη 11/9 με τον καθιερωμένο αγιασμό.

Στο βασικό ερώτημα περί ελλείψεων και κενών εκπαιδευτικών, ο κ. Γιαννόπουλος ήταν σαφής λέγοντας πως στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση το 80% του ζητούμενου προσωπικού έχει έρθει για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών και έχουν γίνει και οι απαραίτητες μετακινήσεις πλεονάζοντος προσωπικού από την Δευτεροβάθμια προς την Πρωτοβάθμια για την κάλυψη των κοινών ειδικοτήτων όπως είναι π.χ. το μάθημα των εικαστικών, της πληροφορικής, της μουσικής, της γυμναστικής ή της θεατρικής αγωγής.

Στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ο κ. Γιαννόπουλος παραδέχτηκε πως το ποσοστό κάλυψης είναι μικρότερο και φτάνει αυτή τη στιγμή με την έναρξη των μαθημάτων το 50%. Ωστόσο σύμφωνα και με δέσμευση της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως που εστάλη και προς τις Διευθύνεις Εκπαίδευσης, μέσα στις επόμενες 1 με 2 εβδομάδες αναμένεται να υπάρξει ένα δεύτερο μεγάλο κύμα αναπληρωτών που υπολογίζεται να καλύψει σημαντικό αριθμό των υπαρχόντων κενών στην Δευτεροβάθμια.

«Αν προετοιμάζεσαι καλά, κάτι που έχει γίνει στα σχολεία μας από το καλοκαίρι όλα ξεπερνιούνται και τα προβλήματα αντιμετωπίζονται», απήντησε ο κ. Γιαννόπουλος στο ερώτημα ότι η νέα κυβέρνηση που έχει αναλάβει εδώ και 2 μήνες σαν να καθυστέρησε να βάλει μπροστά τα θέματα εκπαίδευσης όπως πχ η διαδικασία των αναπληρωτών όπου ίσχυσε ο περσινός πίνακας.

Ακόμα ο Περιφερειακός Διευθυντής εκπαίδευσης επισήμανε πως στη Δυτ. Ελλάδα ακόμη και στα ολιγομελή τμήματα των ομάδων προσανατολισμού ή στα ΕΠΑΛ και στις ειδικότητες έχει καλυφθεί και εγκρίθηκε ότι ζητήθηκε από το Υπουργείο και όποια κενά προκύψουν θα καλυφθούν άμεσα.

Πέρα όμως από το εκπαιδευτικό προσωπικό που είναι ο πυρήνας στα σχολεία, υπάρχουν κι άλλοι βασικοί παράμετροι όπως τα βιβλία ή το κτιριολογικό που κάθε χρόνο όλο και κάποιο σοβαρό ζήτημα προκύπτει. Για τα βιβλία ο κ. Γιαννόπουλος είπε πως ήδη όλο το καλοκαίρι έρχονταν βιβλία και πως μόνο κάποιες ειδικές σειρές όπως π.χ. ναυτιλιακά που εκδίδονται από άλλους φορείς ενδεχομένως να καθυστερήσουν. Στο κτιριολογικό υπήρξε τον περασμένο Ιούνιο ένα πρόβλημα με δημοτικό σχολείο στην Ανδραβίδα λόγω του σεισμού που έγινε, το οποίο λύθηκε με παρέμβαση του νέου Δημάρχου της περιοχής με αποτέλεσμα να στεγαστούν σε νέες αίθουσες οι μαθητές. Δεν λείπουν πάντως για μία ακόμη σχολική χρονιά σχολεία που λειτουργούν σε λυόμενα ή προκάτ και απαιτούν το συντομότερο δυνατόν να μεταστεγαστούν σε καινούρια σχολικά συγκροτήματα. Ένα τέτοιο παράδειγμα που μας είπε ο κ. Γιαννόπουλος είναι το πολύπαθο 10ο Γενικό λύκειο, το κτίριο του οποίου έχει ουσιαστικά γκρεμιστεί και τα παιδιά κάνουν μάθημα σε αίθουσες προκάτ.

Για τα θέματα αυτά ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης δεσμεύτηκε πως στη διάρκεια της χρονιάς θα τα θέσει επιτακτικά στο Υπουργείο, στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και λοιπούς φορείς προς άμεση επίλυση τους.   

 Κείμενο: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις