Back to Top

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το Ξενία Ναυπάκτου "ξαναζωντανεύει"- Άρχισαν οι εργασίες για τη μετατροπή του σε πολυχώρο

Το Ξενία Ναυπάκτου "ξαναζωντανεύει"- Άρχισαν οι εργασίες για τη μετατροπή του σε πολυχώρο

Το ιστορικό κτίριο αποκτά ξανά ζωή

Στην πλήρη ανακαίνιση του πρώην ξενοδοχείου «Ξενία» που βρίσκεται στην παραλιακή της Ναυπάκτου προχωράει η δημοτική Αρχή Ναυπακτίας. Για το φιλόδοξο έργο, πρόσφατα, εγκρίθηκε από το ΕΣΠΑ κονδύλι 970.000 ευρώ το οποίο επαρκεί πλήρως για την ανακατασκευή του εγκαταλελειμμένου και λεηλατημένου κτιρίου που κάποτε αποτελούσε κόσμημα για την περιοχή και οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει.

Το Ξενία της Ναυπάκτου εδώ και εβδομάδες έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο. Οι εργασίες που γίνονται αφορούν σε στατικές στηρίξεις και διαμορφώσεις εσωτερικών αλλά και εξωτερικών χώρων με στόχο να παραδοθεί στην κοινωνία ένας πολιτιστικός πολυχώρος. Η πρώτη εικόνα που συνάντησαν τα συνεργεία στον εσωτερικό χώρο ήταν αυτή.

Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του κτιρίου «Ξενία», που θα συμβάλλει στο τουριστικό προϊόν της περιοχής προβλέπει τη δημιουργία εικονικού μουσείου για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου, εκθεσιακό χώρο, αίθουσα εκδηλώσεων και μικρό κέντρο φιλοξενίας υψηλών επισκεπτών (π.χ. πρέσβεις, εκπρόσωποι ξένων κρατών ή πόλεων του εξωτερικού, διανοούμενοι που ασχολούνται κύρια με ιστορικά και πολιτιστικά θέματα της Ναυπάκτου), με έξι σουίτες.

Όλα τα παραπάνω προβλέπεται να γίνουν με όρους που δεν προσβάλλουν τις βασικές αρχές του σχεδιασμού του. Γι’ αυτό η πρόταση δεσμεύεται στην διατήρηση της υπάρχουσας δόμησης και χρήσης αποκλείοντας προσθήκες που ενέχουν τον κίνδυνο αλλοίωσης τόσο του κτιρίου όσο και του περιβάλλοντος χώρου.

Η αύξηση των κοινόχρηστων χώρων του ξενοδοχείου Ξενία επιτυγχάνεται με τροποποιήσεις των εσωτερικών διαρρυθμίσεων και χρήσεων που δεν επηρεάζουν τον ξενοδοχειακό χαρακτήρα του συγκροτήματος. Εξάλλου η δημοτική Αρχή Ναυπάκτου θεωρεί ότι η επανένταξη του «Ξενία» στην πόλη και η βιωσιμότητά του δεν προσδιορίζονται από την αύξηση του μεγέθους του άλλα από σωστή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της υπάρχουσαmaiς δομής. Αυτή, με βάση την αιτιολογική, αυτή επιτυγχάνεται με την στατική ενίσχυσή του, την ενεργειακή αναβάθμισή του και την προσβασιμότητα των ΑμεΑ.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ

Αναλυτικά:

-Στο ισόγειο κτίριο της εισόδου παραμένουν οι ίδιες διαρρυθμίσεις και τροποποιούνται μερικώς οι χρήσεις. Η αίθουσα εκδηλώσεων γίνεται μουσείο εικονικής ναυμαχίας της Ναυπάκτου.

-Στο ισόγειο πάνω από την πιλοτή του διώροφου κτιρίου καταργούνται τα δωμάτια για τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου ενώ στον πρώτο όροφο συνενώνονται για να δημιουργηθούν επιπλωμένα διαμερίσματα. Έτσι προκύπτουν έξι δίχωρα και ένα μονόχωρο για ΑΜΚ κατηγορίας 3* δωμάτια, με τους ανάλογους κοινόχρηστους χώρους.

-Στο ισόγειο κτίριο του εστιατωρίου-bar οι αρχικές χρήσεις παραμένουν και με τις κατάλληλες διαρρυθμίσεις εξασφαλίζεται αίθουσα εκδηλώσεων ικανοποιητικού μεγέθους.

-Η μοναδική εξωτερική παρέμβαση είναι η δημιουργίας ράμπας που εξασφαλίζει την πρόσβαση των ΑμεΑ στους παραπάνω χώρους.

Όλες οι άλλες εργασίες, αφορούν στο σύνολό τους το εσωτερικό των κτιρίων και δεν επιφέρουν αλλοιώσεις των όψεων. Οι παρεμβάσεις σε αυτές θα γίνουν μόνο για την αποκατάσταση φθορών, που επέφερε η απαξίωση και εγκατάλειψη του κτιρίου επί σειρά ετών.

Σχόλια

Ειδήσεις