Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το χωριό, 15χλμ από την Πάτρα που είχε δεκάδες κατοίκους αλλά πλέον ούτε έναν!

Το χωριό, 15χλμ από την Πάτρα που είχε δ...
Παπαδάκου Γωγώ
[email protected]

Η Ζουμπάτα (Πηγές) στο Παναχαϊκό

Tο ορεινό  χωριό Πηγή (Ζουμπάτα) Αχαΐας βρίσκεται σε υψόμετρο  915 μέτρων στο Παναχαϊκό όρος της Πάτρας κι ανήκει στο δήμο Πατρέων.

Κατά τη βενετική απογραφή του 1700 είχε 388 κατοίκους και στην πρώτη ελληνική απογραφή του 1828 είχε 51 οικογένειες..

Είχε επίσης 51 κατοίκους στην απογραφή του 1829 που διεξήχθη από την Εκστρατεία του Μωριά (1828-1833) Κατά την απογραφή του 1889 είχε 88 κατοίκους...

Τόσο στην απογραφή του 2001 όσο και σε αυτήν του 2011 δεν είχε μόνιμους κατοίκους.

Είναι η πατρίδα του προδότη της Επανάστασης 1821 Νενέκουτου οπλαρχηγού Σαγιά και του μητροπολίτη Δέρκων Γρηγορίου.

Οι κάτοικοι του χωριού κατασκεύασαν προτομή προς τιμή του συμπατριώτη τους εθνομάρτυρα, έκανε τα αποκαλυπτήριά της προ ετών ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος και έκτοτε, κάθε χρόνο, πραγματοποιούν αρχιερατικό μνημόσυνο και εν συνεχεία θρησκευτική-πολιτιστική εκδήλωση στις πηγές του Γλαύκου ποταμού, στη Ζουμπάτα.

 

Στις αρχές του 1829 καταφτάνει στην περιοχή της Ζουμπάτας ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης για να καταδιώξει το φαινόμενο της ληστείας στην περιοχή.

Στα 1885 αναφέρεται ότι ο οικισμός απείχε τότε δυο ώρες και τρία τέταρτα δρόμο από την Χαλανδρίτσα, την έδρα του τότε δήμου Φαρών στον οποίο ανήκε διοικητικά.

Τα Ζουμπατοχώρια.

Από το όνομα «Ζουμπάτα» έχουν ονομαστεί όλα τα γειτονικά χωριά ως Ζουμπατοχώρια, δηλ. οικισμοί με αρβανίτικους πληθυσμούς οι οποίοι ασχολούνταν ως επί το πλείστον με τη κτηνοτροφία.

Στα Ζουμπατοχώρια θεωρούνται το δυτικό τμήμα της περιοχής της Ρακίτας, το Άνω Μαζαράκι, τα Άνω Θωμαίικα, ο Οβρυόκαμπος, η Γκούρα, το (Άνω) Γολέμι, τα Βεταίικα, τα Κουναβαίικα, το παλιό Γκέρμπεσι, η Σάπια Βρύση, ενώ ο γεωγραφικός όρος «Ζουμπάτα» εκτείνεται πέρα από τα «Ζουμπατοχώρια» και σε περιοχές όπως το Δέντρο Γιαννιά, οι Πουρνάρες και όλα τα γύρω βουνά του Παναχαϊκού π.χ. το βουνό Βίδοβα, το βουνό Καυκαριά κ.λπ.

Πληθυσμοί από τα Ζουμπατοχώρια στα μέσα του 19ου αι. μετανάστευσαν στα πεδινά της δυτικής Αχαΐας και έφτιαξαν νέους μόνιμους οικισμούς, χωριά όπως η Λακκόπετρα, το Λιμνοχώρι, η Παραλίμνη κ.λπ.

Έχει καταγραφεί η παροιμία «μήπως είσαι από τη Ζουμπάτα;» η οποία χρησιμοποιείται στην περιοχή της Πάτρας και αναφέρεται στην άποψη που υπήρχε ότι οι κάτοικοι της Ζουμπάτας (και των Ζουμπατοχωρίων εν γένει), επειδή ζούσαν στα βουνά, δηλαδή στον ορεινό όγκο του Παναχαϊκού, ότι ήταν άνθρωποι που ζούσαν μέσα στην άγνοια για όσα συνέβαιναν στον κόσμο..

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις