Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

ΜΜΕ και τραπεζική διαφήμιση: 21 εκ. ευρώ το 2018 από Πειραιώς-Alpha

ΜΜΕ και τραπεζική διαφήμιση: 21 εκ. ευρώ...
Θάνος Νασόπουλος

Πρωταθλητές ο ΣΚΑΪ, το Πρώτο Θέμα και ο Μαρινάκης

Γνωρίζαμε ότι τα περισσότερα ελληνικά συστημικά ΜΜΕ είναι κρατικοδίαιτα. Εξαρτούσαν και συνεχίζουν να εξαρτούν τη βιωσιμότητά τους σε μεγάλο βαθμό από την κρατική διαφήμιση, το ύψος της οποίας ποικίλει από μέσο σε μέσο ανάλογα με τις διασυνδέσεις του κάθε ιδιοκτήτη στην κυβέρνηση και το κράτος. 

Η προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε με το Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης να βάλει μια τάξη, αλλά η κρατική διαφήμιση εν τέλει μειώθηκε δραστικά στην πράξη μόνο στα Υπουργεία των οποίων η πολιτική ηγεσία είχε τη βούληση να το κάνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Υπουργείο Υγείας, επί θητείας Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη.

Πρόσφατα ωστόσο έπεσα πάνω σε κάποια έγγραφα που υποχρεούνται βάσει νόμου να δημοσιοποιούν οι τράπεζες σχετικά με τα ετήσια έξοδα της διαφημιστικής τους προβολής. Από τις 4 συστημικές τράπεζες, μόνο οι δυο για τις οποίες βρήκα στοιχεία, η τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank έδωσαν για διαφήμιση στα ΜΜΕ, το 2018, 21 εκατομμύρια ευρώ.

Η Alpha Bank το 2018 έδωσε στον ΣΚΑΙ 886.317,97 ευρώ και στις καθημερινές εκδόσεις (εφημερίδα Καθημερινή) 360.113,05 ευρώ. Κάτι παραπάνω από 1.200.000 ευρώ εισέπραξε μόνο το 2018 εν ολίγοις ο δημοσιογραφικός όμιλος του Γιάννη Αλαφούζου. Το Πρώτο Θέμα τώρα πήρε 405.404,14 ευρώ, ενώ η Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη 481.271,00 ευρώ. Η Νέα Τηλεόραση Α.Ε στην οποία ανήκει το Star Channel της οικογένειας Βαρδινογιάννη πήρε 575.619,13 ευρώ. Ant1 και Alpha πήραν 442.107, 28 και 714.338,49 ευρώ αντίστοιχα, ενώ το Open του Σαββίδη εισέπραξε 96.779,00 ευρώ.

Και πάμε τώρα στην τράπεζα Πειραιώς. Στον Alpha έδωσε 342 χιλιάδες ευρώ για την τηλεοπτική του επιχείρηση ενώ 89 χιλιάδες ευρώ έδωσε για το ραδιόφωνο του. 121 χιλιάδες ευρώ εισέπραξε το Open TV του Σαββίδη, ενώ η Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη κάτι παραπάνω από 704 χιλιάδες ευρώ. Πάνω από 1.000.000 ευρώ πήρε ο Ant1 ενώ το Πρώτο Θέμα περισσότερα από 700.000 ευρώ. Η Καθημερινή εισέπραξε 734 χιλιάδες ευρώ ενώ το ΣΚΑΙ 445 χιλιάδες ευρώ. Τέλος το Star εισέπραξε 311 χιλιάδες ευρώ.  

Σε μόλις έναν χρόνο και από δυο μόνο τράπεζες, καθώς για τις άλλες δυο συστημικές όπως προανέφερα δεν κατάφερα να βρω στοιχεία, ο όμιλος του Γιάννη Αλαφούζου έβγαλε κοντά 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Το Πρώτο Θέμα εισέπραξε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ ενώ και η τηλεοπτική εταίρια του Βαγγέλη Μαρινάκη έβγαλε κοντά στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Κοιτώντας ωστόσο τη διαφημιστική δαπάνη συνολικά αυτό που συμπέρανα είναι ότι το ύψος του ποσού που δίνεται δεν έχει να κάνει καθόλου με την επισκεψιμότητα και το μέγεθος του κάθε μέσου. Η εφημερίδα Φιλελεύθερος και το site liberal.gr που έχουν κοινό ιδιοκτήτη για παράδειγμα, πήραν από τις δυο τράπεζες το 2018 παραπάνω από 200 χιλιάδες ευρώ. Ο Φιλελεύθερος είναι μια καθημερινή εφημερίδα που δεν πουλάει πάνω από 2,500 φύλλα. Αποτελεί ωστόσο κάτι σαν ανεπίσημη εφημερίδα της Νέας Δημοκρατίας, οπότε ίσως να έπαιξε και αυτό κάποιον ρόλο. Ενδεχομένως το θέμα να μην είναι πόσοι τη διαβάζουν αλλά ποιοι, άλλη εξήγηση δεν μπορώ να βρω ειλικρινά.  

Δυστυχώς το payroll των τραπεζών περιλαμβάνει εκατοντάδες ακόμα μέσα. Κάποια από αυτά- πραγματικά ελάχιστα- εισπράττουν ποσά που θεωρητικά τα δικαιολογούν με βάση το μέγεθος τους, κάποια άλλα- τα περισσότερα για την ακρίβεια- ωστόσο όχι. Στη λίστα βρίσκονται και 3 τοπικά μέσα ενημέρωσης, εκ των οποίων το 1 εισέπραξε 16.000 ευρώ και την τηλεοπτική του συχνότητα την παρακολουθούν οριακά μόνο οι οικογένειες του ιδιοκτήτη και των παρουσιαστών. 

Το μεγαλύτερο μέσο της περιοχής και πρώτο ολόκληρης της ελληνικής περιφέρειας, δεν βρίσκεται για ακόμα μια φορά σε καμία από τις δυο λίστες. Ο λόγος φυσικά για το thebest.gr και δεν πειράζει, ας ευλογήσουμε και λίγο τα γένια μας. Αν βρισκόμασταν άλλωστε σε κάποια τέτοια λίστα πληρωμών δεν θα διαβάζατε αυτή τη στιγμή αυτό το άρθρο.  Διαδικτυακά Site με το 1/3 της δικής μας επισκεψιμότητας μάλιστα, εισέπραξαν ακόμα και 50.000 ευρώ, μόνο για το 2018.

Μαζί λοιπόν με την κρατική διαφήμιση και η τραπεζική, αποτελεί βασική πηγή χρηματοδότησης των περισσότερων ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Στην πράξη λοιπόν διακυβεύεται η ανεξαρτησία του Τύπου και εκφυλίζεται το αγαθό της ενημέρωσης. Ποιο από αυτά τα κορυφαία μέσα που εισπράττουν δυσθεώρητα ποσά άσκησαν κριτική στις τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια για τις πρακτικές τους, που συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία της οικονομικής κρίσης; Κανένα φυσικά. Ξέρετε εσείς κανέναν που πληρώνει για να του βγάζουν τα άπλυτα στη φόρα;  

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις