Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

"Βράζει" η Ευρώπη - 45 βαθμοί στην Ισπανία, 40 στη Γερμανία!

"Βράζει" η Ευρώπη - 45 βαθμοί ...

Πρωτοφανής καύσωνας

Το κύμα της ιδιαίτερα έντονης και πρώιμης ζέστης, σύμπτωμα αναμφίβολα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενσκήπτει στην Ευρώπη, όπου αναμένονται ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε ορισμένες χώρες έως το τέλος της εβδομάδας.

Στη Γαλλία, χθες το απόγευμα τα θερμόμετρα έδειξαν 36 βαθμούς Kελσίου, ενώ ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει σήμερα τους 40 με την κορύφωση των φαινομένων να αναμένεται το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.

«Είμαι ηλικιωμένη, επομένως θα μείνω στο σπίτι» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μιρέιγ Σολέρ, μια 80χρονη από τη Μασσαλία. «Πίνω πολλά υγρά, ενυδατώνομαι. Όμως, είναι ανησυχητικές αυτές οι θερμοκρασίες, αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια».

«Τα κύματα ζέστης είναι σήμα κατατεθέν της υπερθέρμανσης του πλανήτη» επισημαίνει ο Ζαν Ζουζέλ, πρώην πρόεδρος του Giec (ειδικοί επί του κλίματος στον ΟΗΕ) και «ξεκάθαρα η πρόγνωση είναι ότι θα γίνουν πιο πρώιμα, πιο έντονα, πιο συχνά».

Εξάλλου, το ειδικό ινστιτούτο κλιματολογίας του Πότσνταμ υπογραμμίζει ότι τα θερμότερα καλοκαίρια στην Ευρώπη από το 1500 καταγράφηκαν όλα κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα: το 2018, το 2010, το 2003, το 2016 και το 2002.

Στη Γαλλία, παραδείγματος χάριν, τα τελευταία 30 χρόνια καταγράφηκαν διπλάσια σε αριθμό κύματα ζέστης σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο και η συχνότητά τους αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2050, τονίζει η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Την ώρα που στη χώρα παραμένουν νωπές οι μνήμες του καύσωνα του 2003, με τους 15.000 νεκρούς, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαιώνει ότι «όλη η κυβέρνηση» έχει κινητοποιηθεί.

Τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα μεταδίδουν μηνύματα επαγρύπνησης προς τους πολίτες, ενώ στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους δρόμους έχουν κρεμαστεί αφίσες με τις οποίες οι αρχές απευθύνουν έκκληση στον κόσμο να μην εφησυχάζει.

«Αφήστε τις γραβάτες»

Στελέχη της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «κάνει υπερβολικά πολλά», όμως η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν έσπευσε να υπερασπιστεί τα μέτρα που ελήφθησαν.

«Για όλους όσοι γνωρίζουν, προφανώς κάναμε πάρα πολλά, όμως εάν μπορώ να αποφύγω το ενδεχόμενο άδικων θανάτων, θα συνεχίσω να μιλάω για την ανάγκη πρόληψης» σημείωσε σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

Μάλιστα, η υπουργός Υγείας της Γαλλίας εξήγησε ότι «συνέστησε» στους άνδρες συναδέλφους της στην κυβέρνηση να απαρνηθούν προσωρινά τις γραβάτες τους.

Σε αυτό το πλαίσιο και η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, που διανέμει νερό στους δρόμους της Γαλλίας και επισκέπτεται τους απομονωμένους ανθρώπους, απηύθυνε έκκληση σήμερα στον πληθυσμό να προσέχει τους ευάλωτους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους.

«Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες για πολλούς πολίτες, όμως ειδικά για τους ηλικιωμένους, τους ασθενείς ή τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, όπως και για τα μικρά παιδιά» τόνισε ο Νταβρόν Μουκχαμαντίεβ, ο συντονιστής υγείας για την Ευρώπη.

«Ένα τηλεφώνημα ή ένα χτύπημα στην πόρτα θα μπορούσε να σώσει ζωές».

Στην Ισπανία, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να ανέλθουν την Παρασκευή στους 45 βαθμούς κελσίου στη Τζιρόνα (Καταλονία) ή τους 44 το Σάββατο και την Κυριακή στη Σαραγόσα (Αραγωνία).

«Η κόλαση καταφθάνει» προειδοποίησε στον λογαριασμό της στο Twitter η παρουσιάστρια του καιρού στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE Σίλβια Λαπλάνα, ενώ παρουσίαζε έναν χάρτη σχεδόν κατακόκκινο από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Για την Τετάρτη, η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας έθεσε σε πορτοκαλί συναγερμό (σημαντικός κίνδυνος) πέντε περιφέρειες στον ισπανικό βορρά. Ο πορτοκαλί συναγερμός θα επεκταθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή σε 10 επαρχίες στην κεντρική και βορειοανατολική Ισπανία.

Η Γερμανία προετοιμάζεται για θερμοκρασίες στους 39 βαθμούς Kελσίου στο Βρανδεμβούργο, στα περίχωρα του Βερολίνου, όπου μια δασική πυρκαγιά έχει ήδη μετατρέψει σε στάχτη 1000 στρέμματα γης από τη Δευτέρα.

«Η κατάσταση είναι τεταμένη, όμως επί του παρόντος, δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο να αποκλείσουμε δρόμους ή να απομακρύνουμε κατοίκους» επιβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις