Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Στη Veso η βιογραφία του Νουρέγιεφ, σκηνοθέτης ο Ρέιφ Φάινς

Στη Veso η βιογραφία του Νουρέγιεφ, σκην...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

«Τhe White Crow» από 13/6, όταν ο βασιλιάς του χορού απέδρασε στη Δύση, επειδή πνιγόταν στον Ψυχρό Πόλεμο

Ακόμα μια καλλιτεχνική βιογραφία στο εκράν, μετά τις ταινίες για το Φρέντι Μέρκιουρι και τον Ελτον Τζον: Στις 13 του μηνός καταφθάνει στα σινεμά το βιογραφικό δράμα «The White crown –Το λευκό κοράκι» που ξετυλίγει τις πτυχές της ταραχώδους ζωής του μυθικού χορευτή Ρούντολφ Νουρέγιεφ. O ρώσος σολίστ (1938-1993) που θεωρήθηκε ο κορυφαίος της γενιάς του και σφράγισε ανεξίτηλα με το πέρασμά του το παγκόσμιο μπαλέτο, έγινε βιβλίο από τη Τζούλι Κάβανο το 2007, το οποίο και ξεσήκωσε το ενδιαφέρον του δυο φορές υποψήφιου για Οσκαρ βρετανού σταρ Ρέιφ Φάινς.  

 

Ο Φάινς μεταφέρει πολύ πειστικά στη μεγάλη οθόνη τη ζωή του Νουρέγιεφ, με σημαντικότερα ατού την αναπαράσταση της εποχής του Ψυχρού Πολέμου αλλά και τις αγωνιώδεις στιγμές της απόδρασης του χορευτή από τη Σοβιετική Ενωση στη Δύση. «Είναι σχεδόν αδύνατον να ζωντανέψεις μια προσωπικότητα τόσο μοναδική» αναφέρει ο Φάινς. Οι κριτικές πάντως εγκωμιάζουν τον τρόπο με τον οποίο τον συστήνει όχι ως καλλιτέχνη αλλά ως άνθρωπο.

Από τη φτώχεια των παιδικών του χρόνων και τα πρώιμα βήματα στις φημισμένες ρωσικές κουίντες των Μαρίνσκι και Κίροβ ως την καταξίωση σε παγκόσμιο σούπερ σταρ, ο δρόμος ήταν μακρύς.  Η κινηματογραφική ιστορία αποτελείται από τρία μέρη: Παρίσι 1961, Λένινγκραντ ’55-’61 και τέλη του ‘40, κατά τα παιδικά χρόνια του Νουρέγιεφ. 

 

Απίστευτα γοητευτικός και «αδάμαστος», παθιασμένος με την τελειότητα της κίνησης αλλά και την αισθητική των λεπτομερειών της παρουσίας του,  ο Νουρέγιεφ ένιωσε περιορισμένος από τη ζωή της δεκαετίας του 1950 στο Λένινγκραντ και απέδρασε σε Αγγλία, Γαλλία και Αμερική. Το φλερτάρισμά του με δυτικούς καλλιτέχνες και ιδέες τον οδήγησε όμως σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι κυνηγητού με την KGB. Η συνάντησή του με τη θρυλική μπαλαρίνα Μαργκό Φοντέιν άφησε εποχή. Μεγάλο ήταν πάντα το ενδιαφέρον και για την σεξουαλική του συμπεριφορά. Ο Φαίνς εξηγεί πάντως ότι πρωτίστως τον συγκίνησαν τα πρώιμα χρόνια και η ασίγαστη επιθυμία ενός αγοριού με ελάχιστη μόρφωση να πλάσει τον εαυτό του….

 

 

Στον κεντρικό όλο θα δούμε τον ουκρανό χορευτή Ολεγκ Ιβένκο, που κατά το Φάινς διαθέτει υποκριτικό ταλέντο και «φέρνει» στο Νουρέγιεφ στο σωματότυπο και την έκφραση του προσώπου του.  Τη στενή του φίλη Κλάρα ενσαρκώνει η Αντέλ Εξαρχόπουλος, ενώ ο Φάινς παίζει το μέντορα και δάσκαλό του Αλεξάντρ Πούσκιν. Συμμετέχει και ο διάσημος σταρ του σύγχρονου χορού Σεργκέι Πολούνιν ως συγκάτοικος του Νουρέγιεφ στο Παρίσι. Τους «κολλητούς» του χορευτές Κλερ Μοτ και Πιέρ Λακότ υποδύονται οι Καλύψω Βάλουα και Ραφαέλ Περσονάζ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View