Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Γιάννης Ψυχοπαίδης: Από 8/6 στον Πόρο με τις εκθέσεις «Αλφάβητο» και «Λεμονόδασος»

Γιάννης Ψυχοπαίδης: Από 8/6 στον Πόρο με...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Τα έργα του εισβάλλουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου και στη γκαλερί Citronne ως εικαστικά ημερολόγια

Εγκαίνια δυο διαφορετικών, ατομικών εκθέσεων δια χειρός του διαπρεπούς εικαστικού Γιάννη Ψυχοπαίδη στον Πόρο. Ο περιζήτητος καλλιτέχνης που διατηρεί οικογενειακούς δεσμούς με την Πάτρα, λόγω της πατρινής συζύγου του Ρόης Μαλλιώρη, ταξιδεύει τη δουλειά του και στη νησιωτική Ελλάδα. Η ενότητα έργων «Το Aλφάβητο -Αρχαικό Παλίμψηστο» ξεκινάει το άλλο Σάββατο 8 Ιουνίου στις 7 μ.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου και η σειρά «Λεμονόδασος- Ημερολόγια ενός καλοκαιριού» θα φιλοξενηθεί στην γκαλερί Citronne  με ώρα εγκαινίων 8.μ.μ. την ίδια μέρα. Η Εφορία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και η γκαλερί Citronne οργανώνουν τις εκδηλώσεις. 

 

Ο πολυταξιδεμένος ζωγράφος και καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών μιλά για προσωπικές, ημερολογιακές αφηγήσεις που εμπεριέχουν όμως και τη συλλογική μνήμη.

 

Στο «Αλφάβητο»  παρουσιάζει 24 παλαιότερα και δυο νέα έργα του. Τα παλαιότερα, με τη μορφή κλειστών - ανοιχτών βιβλίων, αντιστοιχούν στα 24 γράμματα του ελληνικού αλφάβητου και είναι κατά τον ίδιο το δημιουργό οι εικόνες μιας γλώσσας που αναρωτιέται για τη χαμένη ενότητα του παρόντος με το παρελθόν. Τα δυο νέα έργα έχουν αφετηρία τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πόρου και παραπέμπουν σε ένα οδυνηρό κομμάτι του παρόντος, το προσφυγικό δράμα.

Το «Λεμονοδάσος» περιλαμβάνει 67 ολοκαίνουριες νεκρές φύσεις. O τίτλος της παραπέμπει αμέσως στο ομώνυμο δάσος στον Γαλατά, στην ακτή της Πελοποννήσου- το οποίο, όμως, αποδίδεται στον Πόρο και έχει απαθανατιστεί μέσα στο ομότιτλο βιβλίο του Κοσμά Πολίτη. Με αφετηρία έναν τόπο, το Λεμονοδάσος, στοιχείο της ταυτότητας του Πόρου, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης ανοίγεται στον μεσογειακό πολιτισμό, στο φυσικό περιβάλλον, στην θάλασσα. Τα λεμόνια είναι το κεντρικό μοτίβο. Καρπός που συνδέεται με τον μεσογειακό πλούτο, φυσικό και πολιτισμικό, αλλά και την καθημερινότητα των ανθρώπων, άλλοτε ως έδεσμα, άλλοτε ως γιατρικό, άλλοτε ως σύμβολο του ορθοδόξου μυστηρίου -ακόμη και ως γυναικείο όνομα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View