Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Θαλάσσια Ρεύματα στο στενό Ρίου – Αντιρρίου και παραγωγή ενέργειας

Θαλάσσια Ρεύματα στο στενό Ρίου – Αντιρρ...

Του Αθανάσιου Κούστα, Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου με τον συνδυασμό του Γρηγόρη Αλεξόπουλου Πάτρα Πρωτεύουσα Ξανά               

Ίσως φανούν αδύνατα από πλευράς εφαρμογής,  τα θέματα που παρουσιάζω που έχουν πολύ σημαντικές και απόλυτα θετικές οικονομικές  επιπτώσεις στην περιοχή μας και να θεωρηθούν πως είναι ανεφάρμοστα.

Όμως, σε πολλές άλλες περιοχές έχουν εφαρμοστεί και έχουμε πλήθος παραδείγματα για αυτό αλλά και ταιριάζουν απόλυτα στην περιοχή μας, αν αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε. Έχω ασχοληθεί δε συστηματικά με συγκέντρωση πλήθους στοιχείων και μελετών.

Για παράδειγμα αναφέρω την αξιοποίηση των ισχυρών θαλασσίων ρευμάτων για την παραγωγή ενέργειας προς όφελος της πόλης και των πολιτών.

Ένα  είδος θαλάσσιας ενέργειας, είναι η ενέργεια που μεταφέρεται από τα  ρεύματα  και η οποία θα μπορούσε να μετατραπεί σε χρήσιμες,  μορφές ενέργειας. Τα θαλάσσια ρεύματα επηρεάζονται από τη μορφολογία των ακτών, τη θερμοκρασία, την πυκνότητα και την αλατότητα του νερού, το βάθος και τη μορφολογία του βυθού, την περιστροφή της Γης και βέβαια την κυκλοφορία της Σελήνης .

Αποτέλεσμα όλων αυτών των παραγόντων είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη κυκλοφορία ρευμάτων στη γήινη υδρόσφαιρα. Εξαιτίας των τεράστιων ποσοτήτων νερού που συμμετέχουν στην κίνηση των ρευμάτων, και της κατά οκτακόσιες (800) φορές μεγαλύτερης πυκνότητας του νερού σε σχέση με τον αέρα, τα θαλάσσια ρεύματα μεταφέρουν πολύ μεγαλύτερη ενέργεια κατά την κίνησή τους από ότι ο άνεμος.                                                      

Είναι επομένως ιδανική πηγή ενέργειας γι’αυτόν το λόγο αλλά και γιατί θαλάσσια  ρεύματα υπάρχουν παντού. Για να καταδειχτούν οι τεράστιες ενεργειακές δυνατότητες των ωκεάνιων ρευμάτων, αρκεί να σκεφτούμε ότι εκμεταλλευόμενοι μόλις το ένα χιλιοστό της ενέργειας που μεταφέρεται από το Gulf Stream θα μπορούσε να καλυφθεί το 1/3 ηλεκτροδότησης της πολιτείας της Φλόριδα.                                                                                   

Εκτός από τις ΗΠΑ, άλλες χώρες που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη τεχνολογίας για την εκμετάλλευση της ενέργειας των θαλασσίων ρευμάτων είναι η Ιαπωνία, η Κίνα και κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πιο δημοφιλής ιδέα για τον τρόπο εξαγωγής ενέργειας από τα θαλάσσια ρεύματα είναι η εγκατάσταση υποθαλάσσιων στροβίλων, παρόμοιων με εκείνους που χρησιμοποιούνται για την αιολική ενέργεια. Τα πτερύγιά τους  περιστρέφονται από τη δράση των  ρευμάτων και μια γεννήτρια  μετατρέπει την ενέργεια περιστροφής σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία κατόπιν θα διοχετεύεται στην ξηρά με καλώδια.

Στο Στενό Ρίου-Αντιρρίου καθώς και στο δυτικό τµήµα του Κορινθιακού οι ταχύτητες των ρευµάτων είναι πολύ µεγάλες,  αποτέλεσµα της µορφολογίας αυτής της περιοχής. Η διατοµή του Στενού και του δυτικού Κορινθιακού είναι πολύ µικρότερη από αυτή του Πατραϊκού, µε αποτέλεσµα κατά την είσοδο των υδάτων από τον Πατραϊκό στο Στενό και έπειτα στον Κορινθιακό να αυξάνεται η ταχύτητα των ρευµάτων και τελικά σε αυτή την περιοχή τα ρεύµατα να είναι πολύ ισχυρά.

Σήμερα η τεχνολογία βρίσκεται σε πολύ προηγμένο στάδιο, όσον αφορά αυτές τις εφαρμογές.                                                                                                                                                     

Έχουμε σαν πλεονεκτήματα

-Το Πανεπιστήμιο με τα ερευνητικά τμήματα και υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία από μελέτες και ήδη σε σχετικές συζητήσεις υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

-Στο στενό του Ρίου –Αντιρρίου βρίσκεται η γέφυρα που προσφέρεται για εγκατάσταση υποθαλάσσιου ενεργειακού πάρκου.

-Χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε. υπάρχουν διαθέσιμες, για τέτοιου είδους καινοτόμες εφαρμογές, για αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων αλλά και αξιοποίηση από τον Δήμο της Πάτρας σε συνεργασία με άλλους Δήμους που γειτνιάζουν με την γέφυρα αλλά και σε συνεργασία με την Γέφυρα,  για την σύμπραξη σε μία ενεργειακή κοινότητα, σύμφωνα με την πρόσφατη ισχύουσα νομοθεσία

Δικαίωμα συμμετοχής σε ένα τέτοιο σχήμα έχουν φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, όπως και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  πρώτου ή δευτέρου βαθμού.

Και είναι ένα θέμα που θα ασχοληθεί η επόμενη Δημοτική αρχή, με στόχο την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού της πόλης αλλά και γενικότερα σε   μια συνολικότερη προσπάθεια μείωσης του ενεργειακού κόστους στο σύνολο του πληθυσμού αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις